Add meg a keresőszót

Mi az a gyöngyszövés?

Mi az a gyöngyszövés?

Mi az a gyöngyszövés?

Aki szeret kézimunkázni, kötni, horgolni, hímezni, az szívesen kipróbál új technikákat, eszközöket vagy egy teljesen új kreatív hobbit is. Egyrészt hajtja a kíváncsiság, másrészt a teljesen új terep egyben új kihívásokat is tartogat, aminek a leküzdése sikerélményt jelent. A következőkben, ha velünk tartasz egy új technikával – a gyöngyszövéssel ismerkedhetsz meg. (Az is lehet, hogy te már profi vagy ebben.)

gyöngyszövés

A gyöngyszövés korlátlan lehetőségeket tartogat

Ha a gyöngyszövés rejtelmeibe szeretnéd belevetni magad, akkor érdemes azonos méretű viaszgyöngyöket beszerezned a tanuláshoz. Ezzel rengeteg időt, energiát (és stresszt) tudsz megspórolni, arról nem is beszélve, hogy a végeredmény azonnal meggyőz arról, hogy érdemes foglalkozni vele. Igaz, a viaszgyöngy egy picivel többe kerül, de nagyobb kiszerelésben beszerezve már nem lesz olyan nagy a különbség.

A gyöngyszövés kellékei

A gyöngyszövéshez a következő eszközökre lesz szükséged:

  • HÍMZŐFONAL
  • SZÖVŐKERET

A gyöngyszövés alapvető eszköze a , ami egy nagyon vékony, nagyon hajlékony eszköz. Érdemes belőle több darabot is venned, mert az elején – amikor még minden erődet beveted a munka során, bizony könnyen eltörik. A lényeg, hogy a tűnek könnyedén át kell mennie a gyöngyön található lyukon. Ha nem megy, akkor vagy a tű, vagy a gyöngy eltörik és ez senkinek sem jó.


A HÍMZŐFONAL a következő fontos kellék. A keresztszemes vagy egyéb hímzéseknél is alkalmazott gyöngyfonalak tökéletesen megfelelnek erre a célra. Sokféle színben beszerezhetőek, így a gyöngyökkel jól összeilleszthetőek. Szükséged lesz még a meglévő színekkel megegyező gépselyem cérnára is.

Arra a kérdésre, hogy milyen legyen a SZÖVŐKERET már bonyolultabb válaszolni. Létezik a drágább eredeti változat, és létezik az olcsóbb “házi” változat, ami tulajdonképpen egy sima cipősdoboz teteje. Amíg csak tanulod a gyöngyszövést érdemes a kisebb költséggel járó változatot választani (persze, ha beválik maradhat későbbre is).

Mi mindent készíthetsz gyöngyszövéssel?

Gyöngyfűzéssel számos dolog készíthető: karkötő, bross, hajdísz, fülbevaló, gyűrű, medál, nyaklánc, díszítés ruhára, falikép. Sokféle színben, variációban, mintában – lényegében csak a kreativitásod szab határt. Ennek eredményeképpen mindig egy teljesen egyedi darabot hozhatsz létre – ami ajándékozásnál jól jöhet.

Hogyan kell csinálni? Útmutató lépésről-lépésre

  1. Először készítsd el a szövőkeretet! A cipősdoboz fedelét a két rövidebb végén hat ponton egyenlő távolságra vagdosd be.
  2. Ügyelj arra, hogy a vágások pontosan egymással szemben legyenek!
  3. Ezekbe fűzd fel és feszítsd ki a 6 szál hímzőfonalat. A szálak között soronként 5 gyöngy fér el.
  4. Kösd a tűbe befűzött cérna végét a jobb szélső szálhoz.
  5. Fűzz fel 5 gyöngyöt a tűre, és húzd a szál végéig. (A gyöngyök színeinek sorrendjét le tudod olvasni az előre megtervezett mintából.)
  6. A gyöngyöket igazítsd alulról a fonalak közé, és bal oldalról a szálak fölött fűzd át rajtuk a tűt. Húzd át teljesen, hogy a gyöngyöket a fonalak közé rögzíthesd!
  7. Ezután fűzz fel a tűre újabb 5 gyöngyöt, és ismételd az eddigieket, mindig az ellenkező oldalról addig ameddig el nem éred a kívánt hosszúságot. Ügyelj a gyöngyök mintázatára!
  8. Ha elkészültál, bújtasd ki a fonalat a doboz végeiben lévő vágásokból!
  9. Oszd három részre kettesével a szálakat, fond össze, és csomózd el a végét!
  10. Már el is készültél a karkötővel!

Ha a következő videókat megnézed azonnal kedvet kapsz a gyöngyszövéshez:

Kellemes időtöltést! Szerezd be a szövéshez szükséges eszközeidet áruházunkban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük