Add meg a keresőszót

Te miért szeretsz kötni, horgolni, kreatívkodni?

Te miért szeretsz kötni, horgolni, kreatívkodni?

Te miért szeretsz kötni, horgolni, kreatívkodni?

A kérdés örök, megválaszolni sem nehéz, hiszen egy-egy hobbi kapcsán mindenki a sajátjára esküszik. Míg van, akinek a makramézás jön be vagy a szövés, addig sokan teszik le a voksukat a kötés és horgolás mellett. Van, aki minden új technikát lelkesen kipróbál – vagy ő maga az, aki megreformálja azt – de van, aki foggal-körömmel ragaszkodik a megszokotthoz.

Bárhogy is van, egy a lényeg: a hobbiként végzett tevékenységekben pontosan az önkéntes elhatározás, a sokféle választási lehetőség a jó, mert csak így kaphat szárnyra a fantázia, és teljesülhet az alkotás öröme. Számtalan oka van annak, hogy miért töltjük a szabadidőnket ezekkel a sokszor munkának is beillő teendőkkel, most összegyűjtöttünk 20+1-et közülük…

kötni

20+1 ok, hogy miért is szeretünk kötni, horgolni, kreatívkodni

Hogy miért szeretünk kötni, horgolni? Lássuk!

 1. Olyan, mint egy terápia – oldja a stresszt, eltereli a figyelmet a hétköznapok problémáiról, nyugtatja azt a káoszt, ami sokszor benned van.
 2. Következetessé tesz és fegyelemre tanít, hiszen minden napra van elvégzendő feladatod. Igazi énidő, ami kiszakít a hétköznapokból.
 3. Segít ellazulni – nem “kötnek gúzsba” az idegesítő gondolatok, elősegíti a lélek lecsendesedését, az itt és most megélését
 4. Átélheted általa az alkotás örömét
 5. Teljesen egyedi dolgokat hozhatsz létre – egyediséget, saját stílust teremtve
 6. Leszoktat a dohányzásról, hiszen ha belemerülsz az alkotásba eszedbe sem jut rágyújtani.
 7. Elűzi az unalmat és a fel-felbukkanó depresszív gondolatokat. Rendszeresen kihívásokkal kell szembenézned, amelyeket sorra sikerrel meg is kell oldanod.
 8. Jót tesz a diétádnak (már, ha diétázol) – szó szerint leköti a kezeidet és nem nyúlsz a nassolnivaló után
 9. Közösséget tudsz vele teremteni – akár személyesen, akár virtuálisan is
 10. Szórakoztat és lefoglal, hiszen az erre fordított koncentráció újabb és újabb remekművekben születik újjá.
 11. Mozgalmassá teheti a várakozás idegtépő perceit (vagy óráit – attól függően hol vagy)
 12. Kutatómunkára sarkall – legyen szó akár az új technikákról, új színekről, fonalakról nagy kedvvel veted bele magad a felfedezésükbe.
 13. Fejleszti a képzelőerőt – sokszor még csak a fonal puha tapintását érzed a kezedben, de már a lelki szemeiddel látod a belőle készült végeredményt.
 14. Célokat ad, – nap, mint nap motivál, igazi önkifejezés, hiszen te válogatod össze a színeket, a mintát, sok mindent a saját ízlésedre szabva.
 15. Büszkeséggel és boldogsággal tölt el, ha elkészülsz
 16. Nem kell az ajándékokon töprengeni, hiszen az általad saját kezűleg elkészített ajándékoknak mindenki sokkal jobban fog örülni, mint egy boltban vásárolt tömegcikknek.
 17. Ráadásul ez az ajándék személyre szabott lesz – a kicsiknek készíthetsz amigurumit, a barátnődnek csinos táskát, az anyukádnak sálat, a férjednek sapkát.
 18. Új dolgokat tanulhatsz, miközben fejlődik a kézügyességed és a finommotorika. Emellett igazi memóriagyakorlatnak is számít: egy bonyolultabb minta kötése közben a minta leszámolása, nyomon követése agymunkát követel, ez pedig frissen tartja az elmét.
 19.  Megelőzi az ízületek gyulladását, az izmok sorvadását. Egy olyan észrevétlen edzés, ami számos örömet biztosíthat fiatalnak, idősnek egyaránt.
 20. Minél tapasztaltabb vagy, annál több ismeretet tudsz másoknak is átadni – a barátnődnek, a gyerekeidnek, szomszédnak, munkatársnak – értéket teremtesz és értéket adsz át.

+1. ok: Felér egy meditációval, mert a kötés-horgolás közben olyan agyterületeket aktivizálsz, amiket jógázás vagy más relaxációs gyakorlatok során. A kötés-horgolás mérsékli a vérnyomást, és megemeli a szervezeted oxigénszintjét is, mivel sokkal nyugodtabb, mélyebb, nagy levegőket veszel a kézimunkázás közben.

… és Te? Miért szeretsz kötni, horgolni, kreatívkodni? Szerezd be hozzá fonalaidat akciós áron webáruházunkban!

Fotó: unsplash.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük