Add meg a keresőszót

Pihe-puha babaholmik 2.rész

Pihe-puha babaholmik 2.rész

Pihe-puha babaholmik 2.rész

Milyen színeket válasszunk?

Babáknak, kicsiknek kötni, horgolni élvezetes elfoglaltság, hiszen szívmelengető még a gondolata is annak, hogy a két kezünk munkájával (és egész lényünk szeretetével) hozunk létre valamit, ami jól mutat majd a kicsin.

Előző blog-cikkünkben a megfelelő fonal kiválasztásról volt szó, most pedig a színek világába teszünk egy kis kiruccanást. A megfelelő színválasztás ugyanis alapvető ahhoz, hogy a létrehozni kívánt munkadarabok a lehető legesztétikusabbak legyenek.

Pihe-puha babaholmik

Tartani vagy megszakítani a hagyományokat?

Jó kérdés, hiszen hagyományosan a kislányoknak rózsaszín, a kisfiúknak kék színű ruhadarabokat szokás kötni, vagy horgolni. De valóban csak ez a két szín az, ami felhasználható. Korántsem! Érdemes bátrabbnak lenni és némileg eltérni a sztereotípiáktól. Ennek egyik módja lehet az is, amikor kor szerint próbálunk alkalmazkodni a babák tulajdonságaihoz. Néhány példa:

  • 4 hónapos korig a babák bőre még rendkívül halovány, így a túlságosan élénk színek nem igazán fognak jól mutatni rajtuk. Használj inkább lágy, pasztell színeket, mert ezek azontúl, hogy kiemelik a kicsik selymes bőrének puhaságát, még nyugtatólag is hatnak a kicsikre, akiknek ebben az időszakban kezd élesedni a látásuk is. A halvány színek növelik a stabilitást és a biztonságérzetet.
  • 8-9 hónapos korukra a babák már úgy látnak, mint a felnőttek. Ezért ekkor már nyugodtan lehet választani a számukra az élénkebb színekből is, amelyek még tovább fejlesztik a látásukat is.
  • a babaholmiknál is nagyon fontos, hogy a színei legyenek összhangban egymással, harmoniát sugározzanak, Ezt úgy érheted el a legkönnyebben, ha egy bizonyos szín különböző árnyalatait használod egy-.egy szett elkészítésénél

Ha a babaholmi ajándékba készül

Itt a színválasztásnál még nagyobb a felelősség és a nyomás. Ha nem szeretnél nagyon mellényúlni az ajándékozás során, és tirka-tarka ruhadarabokkal meglepni a kicsit, merő vidámságból, akkor avasd be a baba anyukáját a terveidbe. Azaz kérdezd meg, hogy szerinte milyen színű legyen a kiskabát, amit a kicsinek tervezel készíteni. Hidd el, némi szabadkozás után szívesen beavat az elképzeléseibe.

Az sem baj, ha arra is rákérdezel, hogy valójában milyen ruhadarabra lenne szüksége a babának – ezzel elkerülhető, hogy a negyedik kiskabát, vagy a tizedik pár horgolt zokni kerüljön ajándékozásra.

Milyen színek jöhetnek szóba?

Kezdjük a klasszikusokkal:

  • Babakék, világoskék – kisfiúknak
  • Babarózsaszín, rózsaszín – kislányoknak
  • Fehér – egy szín, amivel soha nem hibázhatsz – fiúknak és lányoknak egyaránt jó, a tisztaság, frissesség szimbóluma. Akár önállóan is tökéletes mert csodaszép letisztult darabok készíthetők belőle. Más színnel kiegészítve pedig csak a fantáziád és a kreativitásod szab határt a végeredménynek.

…és folytassuk a kevésbé klasszikusokkal:

  • Krém szín – alapszín lehet ez is, finom és megnyugtató
  • Bézs árnyalatok és földszínek – krém színnel, kékekkel, rózsaszínnel alkot esztétikus kombinációkat
  • Sárga – fiúknak és lányoknak egyaránt jó választás. Megnyugtató árnyalat, érdemes figyelembe venni a használatánál, hogy kissé sápaszt, ezért főként csak a kiegészítők – takarók, zoknik, kesztyűk, tárolók esetén alkalmazd
  • Menta szín – fiúknak kiváló főként fehérrel vagy krém színnel kiegészítve
  • Türkiz – kisfiúknak önálló vagy kiegészítő színként, esetleg fehérrel vagy krém színnel kombinálva
  • Lila – a kislányoknak tökéletes választás, nyugtató, relaxáló hatású
  • Szürke és ezüst – kiegészítő színként letisztult és tiszta hatást kelt, amit bátran párosíthatsz élénkebb színekkel, mert tompítja azok harsányságát. A fiúknak kékkel, türkizzel, a lányoknak lilával és rózsaszínnel kombinálva mutat jól.

Köss vagy horgolj te is szuper babaholmikat! Hidd el: minden szempontból megéri…

Fotók: canva.com

Egy hozzászólás

  1. […] a különböző ruhák, takarók, kötött-horgolt holmik elkészítéséhez. A második részben a színválasztás rejtelmeibe kaphattál betekintést. Mostmár következhet a lényeg – maga a munkálkodás, ami számos […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük