Add meg a keresőszót

Pihe-puha babaholmik 3. rész

Pihe-puha babaholmik 3. rész

Pihe-puha babaholmik 3. rész

Elérkeztünk cikk-sorozatunk harmadik részéhez, amelyben azzal folytatjuk a babaholmik elkészítésével foglalkozó kötési-horgolási útmutatónkat, hogy mi mindenre érdemes figyelni a kreatív munkafolyamat során.

Az első részben megismerhetted, hogy milyen fonalakat érdemes használni a különböző ruhák, takarók, kötött-horgolt holmik elkészítéséhez. A második részben a színválasztás rejtelmeibe kaphattál betekintést. Mostmár következhet a lényeg – maga a munkálkodás, ami számos meglepetést tartogathat, ha nem vagy elég felkészült.

Szép és hasznos, illetve szép és haszontalan dolgok egyaránt születhetnek

Mindenki a lehetőségei szerint arra törekszik, hogy a picit és a szüleit valami szép és hasznos dologgal lepje meg. Olyasmivel, amiről azoknak rögvest ő jut majd az eszükbe, Ezért célszerű olyan ruhadarabokat készítened, amelyek akár ünnepnapokon, de akár a hétköznapokon is kényelmes viseletet jelenthetnek a babának.

A babaholmik elkészítésénél érdemes néhány alapvető dologra odafigyelned. Ezekből gyűjtöttünk most össze egy “csokorra valót” annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb ajándékkal kedveskedhess te is a picinek.

Le a gombokkal!

Az újszülöttek, és a csecsemők még a napjuk legjelentősebb részét alvással töltik – hason, vagy háton fekszenek. Emiatt, ha a legkisebbeknek készíted a ruhadarabokat, akkor mindenképp figyelj arra, hogy kemény gombok ne kerüljenek a ruhák hát részére,de előre sem, hiszen ezek nyomni fogják a baba érzékeny bőrét.

Ha mindenképpen kell valami záródó rész a ruhán, akkor a megoldást a patent jelentheti vagy a tépőzár. A patentok lényegesen kisebbek, mint a gombok, emiatt nem fogják nyomni a picit. Nagy választékban kaphatóak, készülhetnek fémből vagy műanyagból – ráadásul sokféle színben, így könnyen ki tudod választani a jól passzoló színt a babaruhához.

Készíts olyan ruhát, amit nem kell a fejükön áthúzni!

Emlékszel, hogy óvodás korodban mennyire utáltad a magas nyakkal rendelkező “belebújós” pulcsikat? Nos, a kicsik ösztönösen utálnak öltözködni, azt pedig egyenesen sértésnek veszik, ha valami hozzáér az arcukhoz. Emiatt próbálj olyan ruhadarabokat kötni, amelyeknek a feladása egyszerű. Ha mindenképpen ragaszkodsz a belebújós változathoz, akkor annak a nyakkivágása legyen elég bő.

Nem mindenki szereti a felnőtt ruhákat – kicsiben

Igen. Nagyon aranyos tud lenni a pici fiú egy mesterien rászabott öltönyben, vagy a kislányok egy tüll-csodában, de ezekkel kapcsolatban több probléma is felmerül. Egyrészt kínszenvedés felvarázsolni rájuk, másrészt rettentően kényelmetlenek lehetnek, hiszen mindenhol szorítanak.

Ezért a babaholmikat célszerű olyan rugalmas alapanyagból készítened, ami enged annyit, hogy az kényelmesen feladható és kényelmesen viselhető legyen.

babaholmi
babaholmi kötött sapka formájában. kép forrása: canva.com

A túlságosan bő ruhákat is érdemes elkerülni

Ez a másik véglet: az “úgyis hamar belenő majd” szemlélet is sokaknak okozott már problémát. A túl nagy méret miatt a babán lógni fog a ruha, nem lesz sem esztétikus, sem kényelmesen viselhető. Gyűrődik, redőket képez, nem tud benne feküdni, ülni, mozogni.

Ha túl nagy a sapka, amit kötsz az könnyen rácsúszik a baba homlokára, nyakára, a szemére, ami miatt biztosan sírni fog. Ha túl hosszú a sál, akkor a nyakára tekeredhet, ha leér a bokájáig, akkor az zavarni fogja a szabad mozgásban. Igyekezz mindig megfelelő méretű ruhadarabokat készíteni a baba számára.

Mire érdemes még figyelni?

  • az elkészülő ruha legyen jó légáteresztő, de tartsa melegen a babát
  • a ruha anyaga legyen természetes alapanyag – részesítsd előnyben a pamutot, a baba-gyapjút, a bambuszt, vagy a lent.
  • a bababarát anyagok ne korlátozzák a mozgásban a piciket

Ajándékozni öröm, a kézzel készített ajándékot viszontlátni a megajándékozotton szintén az.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük