Add meg a keresőszót

Hogyan fogj hozzá a gobelin készítéshez?

Hogyan fogj hozzá a gobelin készítéshez?

Hogyan fogj hozzá a gobelin készítéshez?

Gobelin készítéshez? Hogyan?

Ha olvastad az előző bejegyzésünket akkor már tudod, hogy a gobelin szövött faliszőnyeg, textil vagy bőr faldíszítő kárpit. Két fajtája van – mindkettőnek az alapanyaga lehet a kanava.

Egyik fajtája a tűgobelin, ez a kisebb lyukú fajta, ami készülhet kanavára vagy gyöngyvászonra is, – ami előre festett, vagy géppel nyomott anyag, aminek a kitöltése vékony pamut fonallal történik.

A másik fajta a merev kanavára festett nagyobb lyukú gobelin, melyet vastag gyapjú fonallal lehet kivarrni. Vastagsága miatt jellemzően szőnyegek, párnák, fali kárpitok, táskák készülnek belőle.

gobelin készítés
A gobelin készítés eredménye

Hogyan készül a gobelin?

A gobelin varrás lényege nem más, mint az, hogy a fonalnak el kell fednie a kanava lyukméretét. Létezik előre varrt vagy leszámolható és festett lap gobelin. Mivel a gobelin egy kinagyított milliméter papírra van kockánként megfestve, így könnyen le tudod számolni a varrandó felületet. Azaz ahány festett kocka van, a megfelelő színű fonallal annyi öltést kell levarrni. A szövés sűrűségétől függ az öltés sűrűsége.

A legnépszerűbb témák általában a madaras, a virágos csendéletek, a szép tájképek és a híres festmények másolatai. Egy tűgobelin 70-80.000 apró öltésből épül fel és akár 80-100 színt is tartalmazhat.

A varrás előtti legfontosabb teeendőd nem más, mint a színek megfelelő kiválasztása

Az előfestett kanava olyan Íves kontúrokat tartalmaz ami lehetővé teszi a számodra, hogy az egyes színek határait a saját ízlésed alapján alakítsd ki. Az előfestett kanavák készítéséhez két nyomdai technológiát használnak: a szitanyomást és a digitális színes nyomtatót.

Készíthetsz fotóról festett kanavát is – megfesthetsz bármit, ami a számodra fontos. Ehhez csak a fényképet kell lefénymásolni egy színes másolóval az üres kanavára.

A használható fonalaknak van egy négy számból álló kódszáma. Alapszabály, hogy minden kockát takarnia kell a fonalnak. Ahhoz, hogy a gobelin szép legyen, osztott fonallal kell dolgoznod. Ez a fonal hat kisebb szálból áll. Ha vastag lyukú gobelint akarsz kivarrni, akkor kell egy egész fonal és még két vékony szál. Ha tűgobelint, akkor három vékony szálra lesz szükséged. Annyi öltést kell végezni, ahány lyukat számolsz.

Milyen lépései vannak a glovelin készítésnek?

 • Feszítsd ki a gobelin alapanyagát egy keretre vagy egy rámára
 • Ellenőrizd, hogy megvan-e minden szükséges felszerelés, ami a varráshoz kell
 • Mindig a sötétebb színekkel kezdj, mert ha a világossal kezdesz, akkor az elkoszolódhat mire végzel
 • Ha a tű eldeformálódik, akkor cseréld ki.
 • Az öltéseidnek mindig egy szálirányúnak kell lennie
 • A kanava minősége is fontos, ha túl könnyen bomlik az anyag, akkor az nem alkalmas a gobelin készítésre.
 • Mindig olyan öltéstechnikát válassz, ami a kezedre esik.
 • Az öltésekkel nem soronként, hanem színenként kell haladnod
A gobelin készítés festői eredménye

Milyen problémák merülhetnek fel gobelinezés közben?

 • Túl feszesek az öltéseid – az öltéseid ne legyenek se túl feszesek, se túl lazák – A túl szoros öltéseknek az a veszélye, hogy összehúzod vele az anyagot, és egyenetlenné válik a kész gobelin.
 • Nem figyelsz kellőképpen a színekre és kódjelekre – ennek az lesz a következménye, hogy a kész gobelin kép nem fog egyezni az előfestett mintával
 • Nem megfelelőek a kiválasztott színek – egy-egy előnytelen színkombináció az elkészült alkotáson nagymértékben ronthat. Viszont, ha magabiztos vagy a színek világában, akkor bátran kísérletezz, mert a jól megválasztott színösszeállításoknak köszönhetően egyedi és különleges gobelin képeket készíthetsz.
 • A mintákat nem megfelelően varrod ki – nem mindegy, hogy a gobelin kép különböző területeit milyen sorrendben varrod ki.

Gobelinezni jó. Felemelő érzés, amikor a kezed alatt színesedik a minta, alakul a forma, készül a kép. Próbáld ki te is!

Fotók: pixabay.com


A következő részben: Mi mindent érdemes még tudni a gobelinezésről?

Egy hozzászólás

 1. Szeretném megtudni, hogy hogyan lesz szépen varrva egy kerek minta? Pl. mandala képeken sok ilyen van.

  kérdés
  júl 26, 2023 Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük