Add meg a keresőszót

Keresztszemes hímzés

Keresztszemes hímzés

Keresztszemes hímzés

2.rész: Kezdődjön a munka – minták, öltések, tippek

Ahogy azt az előző blog-bejegyzésünkben ígértük folytatjuk a keresztszemes hímzéssel kapcsolatos ismeretek bemutatását. Bízunk abban, hogy kedvet kaptál a keresztszemes hímzés kipróbálásához és már alig várod, hogy hozzáláss.

De mielőtt elkezdenéd elöljáróban néhány tipp

 • az már korábban is hangsúlyt kapott, hogy nem mindegy, hogy milyen anyagra dolgozol. Hiszen a négyzetek nagyságától fog függni, hogy hány szállal varrod majd a mintát, ahogy az is, hogy mekkora lesz az adott minta. Általában a minták többsége olyan anyagra való, ami 10 cm-n kb 44 négyzetet tartalmaz. Erre a legjobban a Kongré, vagy az Aida vászon felel meg, ezektől eltérő anyagokon a minta kicsi vagy deformált lehet.
 • minél nagyobb méretű lyukacsok vannak az adott anyagban, annál nagyobb lesz a kép, amit létre lehet hozni. Arra azonban fontos odafigyelni, hogy a nagyobb lyukacs esetében nem elegendő egyetlen szállal hímezni, hanem sokszor dupla szálra van szükség.
 • a keresztöltést minimum dupla fonal szállal érdemes elkészíteni, de a nagyobb négyzetekkel rendelkező anyagon dolgozhatsz akár 3 vagy 4 szállal is – ettől csak „teltebbé válik” a minta.
 • fontos, hogy a szálakat az öltés során megfelelően kell kezelned, azaz nem szabad sem nagyon meghúzni, sem túl lazára hagyni. Ellenkező esetben az anyagon a szoros szálak miatt gyűrődések keletkezhetnek, laza szálak esetében pedig a szálak fel lazulhatnak.
 • gyakori probléma, hogy a fonal szálak összefonódnak. Nem kell kétségbe esned, csak Ilyenkor ki kell egyengetni a szálakat, mert másképp könnyen csomó keletkezik, amivel már boldogulni.
 • a minták leszámolásánál nagyon oda kell figyelni kell, nehogy elszámold magad. Ha mégis megtörtént, akkor se ijedj meg, mert a nagyobb minták esetén tudsz korrigálni. csak fantázia kell hozzá. Kisebb mintáknál már nehezebb dolgod lesz, ami miatt lehet, hogy előlről kell kezdeni a munkát.

A keresztöltés

Mielőtt elkezded a hímzést a fonalat az anyag fonákján varrd el, így az nem fog kicsúszni. A keresztöltés – ahogy a neve is utal rá – két átlós öltésből áll, amelyek ugyanabban a sorrendben mindig keresztezik egymást. Akkor lesz szép, szimmetrikus a hímzés, ha Figyelsz arra, hogy a kezdő öltések is és a záró öltések is mindig ugyanabban az irányban álljanak.

Hogyan haladj? Először hímezz ki egy sort kezdő öltéssel, majd az alatta lévő sorokat, ahogy a minta kívánja, majd fordulj vissza és a záró öltéseket is csináld meg.

További öltésmódok:

 • függőleges keresztöltés
 • negyedes keresztöltés
 • száröltés – a legtöbb mintát ezzel az öltéssel varrod majd körbe

A Youtube-on nagyon sok oktató videó van, amin nyomon követheted ezen öltések mikéntjét:

Keresztszemes hímzés

Még néhány tipp

 • mindig hagyj elég anyagot – körbe legalább 2-3 cm-t – a munka beszegésére
 • ellenőrizd munka közben gyakran a szimmetrikus mintákat, hogy nem hibáztad-e el? Ha igen akkor érdemes visszabontani, még akkor is, ha ez bonyolultnak tűnik, mert később elronthatja az egész munka összhatását.
 • a fonalakat ha azok nem gombolyagban vannak, érdemes feltekerni kis plasztik lapokra, mert így könnyebb tárolni, kezelni
 • mindig csak a munka fonákját vasald

A keresztszemes hímzés nagyon megnyugtató és igazi kikapcsolódást nyújtó időtöltés, amit nagyon egyszerű elsajátítani. Nagyon sok szép dolgot készíthetsz el ezzel a technikával: képeket, használati, vagy dísztárgyakat, ajándékokat. Próbáld ki te is!

Képek forrása: pixabay.com


A következő részben: Mi az a gobelin?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük