Add meg a keresőszót

Mi az a keresztszemes hímzés?

Mi az a keresztszemes hímzés?

Mi az a keresztszemes hímzés?

Aki egyszer kipróbálja, az nehezen szabadul majd tőle – a keresztszemes hímzéssel ugyanis sok-sok szép dolgot lehet elkészíteni: kispárnahuzatokat, terítőket, képeket, könyvjelzőket – akár magadnak, akár ajándékba.

A keresztszemes hímzés lényegében a szálszámolásos apró lapos öltések továbbfejlesztése – amelyben a szem elnevezés olyan lapos-öltést jelent ahol két vagy több egymást keresztező öltést hozunk létre. Napjainkban a keresztszemes hímzést panama, kongré elnevezésű, jellemzően pamut alapanyagra hímezik. Nem véletlenül, hiszen ezeken lényegesen könnyebb a szálszámolás, mint a sűrű szövésű pamut vagy vászon anyagoknál.

keresztszemes hímzés
forrás: Pinterest

Ne félj tőle – a keresztszemes hímzés gyerekjáték

Értsd szó szerint: a keresztszemes öltések elsajátítása olyan egyszerű, hogy a gyerekek is képesek könnyen és gyorsan megtanulni. A jól elsajátított alapok után olyan időtöltéssé válhat, ami egyszerre hasznos és kellemes.

A cél elérése érdekében érdemes lépésről-lépésre megtanulnod a mikéntjét és a siker nem marad el. Fontos, hogy ne kapkodj, ne siettess semmit, mert csak bontás és bosszankodás lesz a vége.

A keresztszemes hímzés nem csak egy hobbi, hanem egy igazi életérzés

Miért lehet életérzésnek nevezni ezt az elfoglaltságot? Azért mert bárkinek, aki belefog lehetőséget biztosít arra, hogy megélje a benne lakozó kreativitást. Átélheted az alkotás felszabadító örömét, az egyediség különlegességét, a nyugalmat és a mindennapi stressztől való megszabadulás érzését. A hímzés során elterelődik a figyelmed a gondokról, ezáltal kikapcsolódsz.

Mitől függ a siker?

A keresztszemes hímzés végeredménye több tényező függvénye, jelentős mértékben függ:

  • a kiválasztott alapanyagoktól – ez lehet aida vagy hímzővászon,
  • a kellékektől – milyen a tű, az olló, és a hímzőráma
  • a mintától – mennyire egyszerű vagy bonyolult
  • a kiegészítőktől – a gördülékeny munkához szükséged lehet gyűszűre, lámpákra, nagyítóra
  • jó minőségű hímzőfonalakra

Az alapanyag: aida, más nevén kongré anyag

Az aida szövés jellemzője, hogy az anyagot mindkét irányban 5 szálból álló kis négyzetek alkotják, a sarkukban pedig lyukak vannak. Ezekbe a lyukakba történnek az öltések keresztöltéssel. Az alapanyag legfontosabb tulajdonsága az a kiemelkedő ellenállóképesség, amelyet a rendkívüli pontossággal elvégzett szövéssel érnek el.

Legelőször érdemes a fehér színű aidat kipróbálnod, mert ezen az anyagon könnyen nyomon követhető bármilyen színű fonal. Válassz minél egyszerűbb és kisebb mintát, ami kevesebb fonalat tartalmaz így az alapokat könnyebb elsajátítani és a siker is garantált. A lényeg, hogy továbbra is motivált maradj – a feladatot pedig az idő múlásával folyamatosan nehezítheted.

A hímezhető kongré szalagok felhasználási lehetőségeinek a száma szinte végtelen. legtöbbször könyvjelzőnek használják, de díszíthetsz vele törölközőket, konyharuhákat, ágyneműket, táskákat. A kihímzett szalagot egyszerűen csak rá varrod a kiválasztott anyagra és már kész is a teljesen egyedi használati tárgy.

Milyen legyen a hímzőtű?

A keresztszemes hímzéshez különböző méretben készült (22-28 méretig) tompa végű tűt használj. A különböző anyagsűrűségű aida-hoz különböző méretű tűket kell használni.

Keretek, hímzőrámák

A hímzőráma használatával tökéletessé válik az öltések kivitelezése: segít kifeszíteni az anyagot. A legoptimálisabb méret 10-20 cm között van. Fontos, hogy tudd: minél nagyobb a keret mérete, annál nehezebb szorosra kifeszíteni az anyagot és nehezebb a súlya miatt is kézben tartani.

Hímző olló – ahány munkafázis, annyiféle olló

Aki kézimunkázik az tudja, hogy a legmegfelelőbb olló megtalálása nagy segítség minden munka fázishoz: a szabó ollóval vághatsz, a cikk-cakk ollóval díszíthetsz, a hímző olló pedig a hímzőfonal vágásához vagy bontáshoz kell.

A legjobb hímző olló rövid pengéjű és éles, ezért érdemes óvatosan használnod, nehogy megsérüljön az anyag (vagy a kezed). Ha szeretnél a kézimunkádhoz szükséges eszközöket olcsón beszerezni, akkor látogass el fonal webáruházunkba.


A következő részben: Keresztszemes hímzés 2.rész: Kezdődjön a munka – minták, öltések, tippek

Egy hozzászólás

  1. […] hímzés máj 30 2022 | By admin Mi az a keresztszemes hímzés? máj 22 2022 | By admin Kötés, horgolás, gyermeknap – […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük