Add meg a keresőszót

Nyári fonalak

Nyári fonalak

Nyári fonalak

Nyári fonalak?

– kérdezed most csodálkozva. Igen, Nyári fonalak, mert a nyári ruhadarabok megkötéséhez természetesen nyári fonalak kellenek. Akár kötésről, akár horgolásról van szó, a jól kiválasztott fonal adja a tökéletes kézimunka alapját. Webáruházunkban sokféle fonal típus közül válogathatsz.

Nyári fonalak

Elindult a nyári fonal szezon

A jó idő beköszöntével elindult a nyári fonal szezon is. Ilyenkor a kreatív fonalak mellett megélénkül a kereslet az olyan természetes alapanyagú fonalak iránt, amelyek kellemes viselési komfortot nyújtanak.

A nyári fonalaknál alapvető elvárás a jó viselési komfort. Mivel közvetlenül a bőröddel érintkező holmikat készítesz, lényeges a megfelelő hőháztartás, és a kiváló nedvszívó képesség. Ezen okok miatt a gyapjú és a műszálas alapanyagokat el kell felejtened, de szerencsére ezeken kívül is rengeteg opció áll a rendelkezésedre.

Milyen nyári fonalak léteznek? Mi az, ami jó és mi az, ami nem?

Mercerizált pamutfonalak: ezekből a fényes, strapabíró fonalakból horgolással nagyon szép egyedi holmikat készíthetsz. Az egyes fonal márkák között a felhasznált alapanyagok miatt jelentős eltérés mutatkozik. A mercerizálás során a fonalakat nátronlúgban áztatják, majd perzselik, amitől szép sima, és fényes lesz. Csak egy baj van vele, hogy ezáltal elvész a fonal rugalmassága és nedvszívó képessége, így a hőháztartása jelentősen romlik.

Viszont nagyon laza horgolású kendőket, kiegészítőket, szép figurákat lehet belőlük alkotni, de nem alkalmasak a kötött, vagy sűrűbben horgolt, normál használatra való ruhadarabok készítésére.

SMC Catania: ez a legelterjedtebb, átlagos minőségű fonal, amit „upland” gyapotból készítenek. Rengeteg szín, megfizethető ár, ismertség jellemzi, de felsőruházat készítésére nem jó választás.

ISPE Luxor: kellemesebb tapintású, mint a Catania, a belőle készített holmik tartósabbak, szebbek, kellemesebb viselési komfortot nyújtanak.

Toscano Ritorto: egyiptomi gyapotból készülő fonalak, amelyek csúcsminőséget képviselnek. Nagyon szép csipke mintákat, horgolt felsőket készíthetsz a felhasználásukkal. Nagyon kellemes viseletet nyújtanak, ráadásul tartósak is.

ISPE Gemma: olyan vékony horgolófonal, amely szintén egyiptomi pamutból készült, anti-pilling kezelést is kapott. Ezekből leheletkönnyű holmikat készíthetsz.

Mercerizálatlan pamutfonalak: ezek a fonalak kizárólag csak a legjobb minőségű gyapotból készülhetnek, emiatt az anyaguk nagyon puha, selymes tapintású.

A gyapotot egyedülálló módon kézzel takarítják be, ezáltal óvva a sérülésektől a különleges minőségű gyapotszálakat.

További természetes alapanyagú fonalak

Laines du Nord Organic Cotton: organikus termesztésből származó vegyszermentes alapanyagból készülnek, amelyhez semmilyen egészségre káros anyagot nem használnak a feldolgozás, festés során. Tapintásuk selymes, a belőle készült ruhadarabok kényelmesek.

Laines du Nord Baby Soft: kifejezetten kisbabák számára kifejlesztett fonalak organikus pamutból, és szójából. Könnyű, puha, és fényes fonal, melyet a felnőttek is szeretnek.

Na és mi a helyzet az akril fonalakkal?

A polyacryltól annak ellenére, hogy egy mesterséges szál nem kell félni. A jelenleg kapható akril fonalakat a korábbi társaikkal már össze sem lehet hasonlítani. Napjaink akril fonalai gyönyörű sodrattal rendelkező, nagyon lágy, puha fonalak. Változott a gyártástechnológia, aminek eredményeképpen ezeknek a fonalaknak a legnagyobb része már nem allergizál, nem szúr, nem okoz viszketést vagy kiütéseket.

Kellemesen puha, lágy érzést adnak a bőrnek. Különböző vastagságban készülnek, ezért vannak télre, illetve tavaszra – nyárra ajánlott változatai. Az akryl fonal mesterséges eredete miatt rosszabb légáteresztő képességgel rendelkezik a pamutnál, de ez nem jelenti azt, hogy ebben befülledne a bőröd.

Az akril fonalak magasabb minőségű változata az anti pilling akril, ill. a baby akril. Ezek a fonalak a gyártás során különleges kikészítést kaptak, így a használat során nem fognak bolyhosodni. Kiváló minőségűek, könnyen kezelhetőek, akár mosógépbe is dobható a belőlük készült darab, ami után fektetve szárítás ajánlott.

Nyáron sem kell lemondani a saját magad által készített ruhadarabokról, csak meg kell találnod hozzá a legmegfelelőbb fonalakat.

Fotók: pixabay.com

Egy hozzászólás

  1. […] elmúlt hetekben sokat írtunk a különböző kézimunkákról, a nyári fonalakról, a makramézásról, gobelinezésről, de eddig még nem esett szó arról, hogy mi történik […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük