Add meg a keresőszót

Tanítsd meg, amit tudsz a gyerekeidnek is!

Tanítsd meg, amit tudsz a gyerekeidnek is!

Tanítsd meg, amit tudsz a gyerekeidnek is!

Kötni-horgolni jó – hát még mennyivel jobb, ha ezt a tevékenységet megoszthatod a gyerekeddel-gyerekeiddel is. Szinte észrevétlenül sajátítják el a kötés-horgolás alapjait, persze csak akkor, ha te is természetesnek veszed az érdeklődésüket és támogatod benne őket. Erőltetni semmiképpen nem szabad, de a kíváncsiságuk motiváló erejét ki kell használni. Ilyenkor – a már-már közhelyessé fakult kifejezéssel élve – szivacsként isszák magukba az ismereteket, játszva tanulnak.

gyerek játék

Stresszoldás neked, kreativitásfejlesztő gyakorlat nekik

Már a közös munka, a közösen eltöltött idő is örömet okoz. Az alapok elsajátítása sikerélményt jelent: lépésről-lépésre haladva fejlődik a kézügyesség. Majd együtt kiválasztani az elkészítendő darabot, megkeresni a hozzá illő mintát, megtervezni a felhasznált fonalak színét, anyagát – elmenni és megvásárolni azokat – értékes, minőségi időtöltés mindannyiótok számára.

Hasznos hobbi, aminek a fejlesztő hatásait még a Waldorf-iskolákban is kihasználnak, sőt bizonyos helyeken még választható tantárgynak is számít. Nem véletlenül, hiszen a kötésnek-horgolásnak számos előnye van, amit mindenkinek érdemes kihasználni. Ne botránkozz meg: még a fiúknak is.

A kötés-horgolás pozitív hatásai

A kívülállók – azaz, azok akik még soha nem kötöttek életükben – fejében a kézimunkázás egyenlő azzal a képpel, amikor a nagyi télen, a kályha mellett ülve serényen kötögeti a sálat, sapkát, takarót. A horgolás, kötés, hímzés azonban nincs sem évszakhoz, sem korhoz kötve – sőt! Olyan alkotó tevékenység, amit bárki, bármikor végezhet, a saját kedve és igényei szerint. A gyerekeknek is kifejezetten hasznos elfoglaltság.

Elismerten sokféle pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, – ezek egy részét tudományos vizsgálatokkal igazolták – amit érdemes mindig szem előtt tartanod, amikor a gyerekekkel együtt belevágsz a nagy “oktató kalandba”:

 • a finom mozdulatoktól ügyesedik a kezük – fejlődnek a motorikus képességek
 • lelassulást és stresszoldást jelent – elfeledteti a szürke hétköznapok monotonitását
 • örömet okoz a megalkotott munka láttán,
 • enyhítheti a depressziós tüneteket, ápolja a lelkünket,
 • a színek hatnak az érzéseinkre,
 • olyan nyugtató hatású, mint egy kiadós meditálás. A jól begyakorolt mozdulatokat egy idő után szinte már rutinból végezzük – el kalandozhatnak a gondolataink, beszélgethetünk.
 • a ritmikus, ismétlődő mozgás ellazítja a testet és a lelket
 • csökkenti a stressz-szintet, a vérnyomást, jót tesz a szív- és érrendszernek
 • javítja a memóriát
 • sikerélményt ad és büszkeséggel tölt el
 • amikor már jól mennek az alapműveletek – azaz túl vagytok a gyakorló fázison – megszűnik a görcsösség – lazulnak az izmok, erősödnek az ízületek
 • csökkenti a szorongást
 • az agy egészét megmozgatja a homloklebenytől a halántéklebenyig, fejleszti a figyelmet, a koncentrálóképességet
 • blokkolja a negatív gondolatokat
 • az ismétlődő mozdulatok a szervezetben szerotonint szabadítanak fel, ami hozzájárul a jó közérzet kialakulásához

A kötés, horgolás jó móka

Fonalakkal valami újat, szépet alkotni egyet jelent a testi-lelki kikapcsolódással, és a mérhetetlen alkotóvágy szabadon engedésével. Mindig tartalmas és vidám családi program kerekedhet belőle – a sikerélmény pedig további motivációval szolgál arra nézve, hogy a gyerekek még több ismeretet sajátítsanak el.

Természetesen mindig a gyerekek korának és kézügyességének megfelelően kell kiválasztani a közös alkotás tárgyát: míg egy kisebb gyerkőc nagyszerűen elszórakozik azzal is, ha egy faágat tekerget be eltérő színű fonalakkal, a nagyobbak már kipróbálhatják a kézzel kötést is, majd az eszközhasználatot.

Szerezd be az optimális fonalat webáruházunkban! Kellemes családi kikapcsolódást mindenkinek!

Fotók: pixabay.com


A következő részben: Ne vesszen kárba, avagy mire jó a maradék fonal?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük