Add meg a keresőszót

Ne vesszen kárba, avagy mire jó a maradék fonal?

Ne vesszen kárba, avagy mire jó a maradék fonal?

Ne vesszen kárba, avagy mire jó a maradék fonal?

Aki már rutinos a kötésben, horgolásban az tudja, hogy akarva-akaratlanul, a legpontosabb számítások ellenére is előfordul, hogy mindig lesz valamennyi maradék fonal. Mondjuk ez a szerencsésebb eset – hiszen, sokkal nyugtalanítóbb lenne, ha nem lenne elég az adott munkadarab elkészítéséhez a vett mennyiség. (Pláne, ha nem is lehet ugyanolyat kapni valami miatt)

maradék fonal

Gyűjtsd össze, majd alkoss új dolgokat!

A kisebb-nagyobb maradék fonal mennyiségeket semmiképpen se dobd ki, hanem gyűjtsd össze és amikor már elérik azt a mennyiséget, hogy érdemes a felhasználásukon töprengeni, ne habozz – kreálj új dolgokat! Igen ám, de miket? Erre szeretnénk néhány használható tippet adni. Ezeket érdemes megfogadnod, mert általuk sokat tehetsz a pazarlás ellen.

Attól is függ mennyi az annyi

Ha nem szereted túl sokáig kerülgetni és pakolgatni a kimaradt fonalakat, akkor már kisebb mennyiségek esetén is hozzá láthatsz egy-egy dísztárgy, használati tárgy vagy dekorációs anyag elkészítéséhez. A lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt: a tűpárnától, a könyvjelzőn, pohármelegítőn, kulcstartón, játékfigurán, mobiltartón át, az ünnepekhez kötődő elemekig (fenyődísz, ajtódísz, kötött szivecske, húsvéti fonal tojás) bármi szóba jöhet.

Ha többféle színed is van, akkor akár elkezdheted egy nagyobb projekt elemeinek a kötését is – például egy párnahuzat, vagy egy takaró kisebb négyzeteit, amit kellő szám esetén egyesíthetsz.

Akár kötöd, akár horgolod, a végén mindenképpen ki tudsz alakítani belőle egy kispárna vagy egy díszpárna huzatot. A kis elemekből darabonként vagy soronként változtathatod a színt. A végleges rögzítés előtt érdemes egymás mellé rakni az eltérő színű darabokat a megfelelő színkombináció megtalálásához. Inkább most variáld a színeket, mint később bontani kelljen az összevisszaság miatt.

A maradék fonalakból különleges darabok születhetnek

A maradék fonalak felhasználásának egyszerre több előnye is van. Egyrészt nem dobsz ki semmit, ahogy fentebb már említettük nem pazarolsz – azaz a befektetett pénz (aminek a megszerzéséért korábban megdolgoztál) nem kerül a szemétbe. Másrészt teljesen új, egyedi és különleges munkadarabokat készíthetsz – olyanokat, aminek nincs párja sehol a világon.

Ezek a nem mindennapi darabok gyönyörködtetik a szemet és elégedettséggel töltenek el, arról nem is beszélve, hogy kivívhatod velük a vendégeid elismerését is. Minél többféle holmit készítesz maradék fonalakból, annál kreatívabbá válsz – egyik ötlet jön a másik után: színkombinációk, minták, használati tárgyak kerülnek ki a kezeid közül. (Van, aki jelenleg azzal egészíti ki a keresetét, hogy ilyen egyedi használati tárgyakat készít és értékesít)

Akár faliképeket is alkothatsz

A maradék fonalakból nemcsak ruhákat, takarókat, párnahuzatokat, terítőket lehet készíteni, hanem faliképeket is. Nem kell hozzá más, mint a megmaradt különböző színű és vastagságú fonalak, egy karton vagy furnérlap (méretre szabva) és ragasztóanyag.

A mintát előre felrajzolhatod az alapra, megtervezheted a színeket – és már kezdődhet is a móka – azaz a munka. Első alkalommal érdemes kisebb képpel kezdeni, hogy megtapasztald a módszer mikéntjét, de aztán következhetnek a nagyobb léptékű művészi alkotások. Hidd el, ha egyszer ráérzel az alkotás ízére nem tudod abbahagyni.

Készíthetsz szuper ékszereket is

Mivel az ékszerhez kevés fonal kell az ékszerkészítés egy nagyon hatékony módja lehet a maradék fonalak felhasználásának. Színes karkötők, nyakbavalók, hajdíszek születhetnek belőlük, amiket gyöngyökkel, strasszokkal, bizsukkal dobhatsz fel a csillogás biztosítása érdekében.

Hogy mi mindenre lehet még használni a maradék fonalakat? Inspirálódj az alábbi videókból:

Fotók: pixabay.com

Ha végleg kifogytál a fonalból, akkor látogass el webáruházunkba és töltsd fel a fonal készleted még ma!


A következő részben: Kötés, horgolás, gyereknap – azaz mivel lepd meg a gyerekeidet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük