Add meg a keresőszót

Tudj meg mindent a fonalakról 2. rész: A természetes állati eredetű fonalak

Tudj meg mindent a fonalakról 2. rész:  A természetes állati eredetű fonalak

Tudj meg mindent a fonalakról 2. rész: A természetes állati eredetű fonalak

2.rész: Hernyóselyem, Kasmír, Merino gyapjú,  Mohair, Teveszőr

A megfelelő fonal kiválasztásának jelentőségéről, a természetes állati eredetű fonalak előnyeiről már korábbi cikkünkben írtunk, jellemezve az alpaka, az angóra, és gyapjú fonalakat. Ennek a gondolatmenetnek a folytatásaként mostani írásunkból megismerhetitek a további természetes állati eredetű fonalak tulajdonságait is.

Hernyóselyem

A hernyóselyem fontos textilipari nyersanyag, a selyemlepke hernyójának mirigyváladéka. Annyira különleges és egyedi, hogy nagyon nehezen tudják mesterségesen utánozni. Az ókori Kínában évezredeken át őrizték a selyem feldolgozásának titkát, az előállított selyem árut Kínából Európába az Ázsián átvezető kereskedelmi “selyem utakon” szállították. A fordulat 552-ben következett be, amikor két Kínában járt szerzetes selyemhernyó petéket csempészett be Európába, megalapozva ezzel a selyemhernyó-tenyésztés elterjedését.

A puha, fényes, lágy tapintású, jól festhető selyemből készült ruhák mindig luxuscikknek számítottak. A II. világháború idején egy időre a szintetikus anyagok kiszorították a piacról, de szerencsére ma már újra nagy becsben tartják különleges tulajdonságai miatt. Ez az ősi anyag antiallergén, bőrbarát, kellemes viselet, erősen nedvszívó képessége miatt akár a saját tömegének 30%-át is képes megkötni. Nyáron hűt, télen melegít, taszítja a port, ellenálló a mikroorganizmusokkal szemben. Bebizonyították azt is, hogy a selyemre festett minták és képek javítják az emberek egészségi és kedélyállapotát.

Kasmír

A speciális kasmírgyapjút a kasmírkecske –  egy Északnyugat-Indiában őshonos kecskefajta –    alsó pehely gyapjából nyerik. Ez a pehelyszőrzet puha, 2,5–9 cm hosszú, 14–20 μm vastag finom szálakból áll. A gyapjú begyűjtése munka-, és időigényes feladat, – egy állat évi hozama kb. 500 g szőr, ebből 100–150 g az értékes pehelyszőr, amit kézzel – tépéssel, fésüléssel távolítanak el az állatról, illetve még  a bundáról ledörzsölt és a bokrokra, fákra tapadt szőrt is összegyűjtik. Ki hinné, hogy egyetlen pulóverhez akár 5-6, míg egy kabát elkészítéséhez 35-40 kasmír kecske gyapja is kellhet. Mindez, és a tartási nehézségek jelentősen drága alapanyaggá teszik a kasmírt.

Kasmír fonal

A kasmírnak attól függően, hogy a kecske mely testrészéről származik különböző minőségi fokozatai vannak: prémium minőségű termékek a nyak- és az ágyék környéki területen megtalálható pehelyszőrökből készülnek. A kasmír nagyon puha, nagyon meleg, tartós, és nem megy össze a mosás során sem.

Merinó gyapjú

A merinó gyapjú egy hosszadalmas tenyésztési eljárás eredményeként kinevelt finomgyapjas juhfajta gyapja. Ma a Föld juh állományának mintegy 20-25%-át képviselik. Lenyírt bundája  finomszálú, lágy, – az ebből készült fonal vékony, biológiailag lebomló, puha, meleg, és lélegzik. Puhasága miatt még a legérzékenyebb bőrű kisbabáknak, vagy az ekcémában szenvedőknek is bátran készíthetsz belőle pulóvert, mert nem szúr, nem fogja irritálni a bőrüket. Remekül szigetel, víztaszító, a felszínéről a lanolin hatására leperegnek a vízcseppek, saját súlyának 30%-ával megegyező vízmennyiséget képes megtartani anélkül, hogy lehűlne. Előnye hogy hosszabb viselés során sem áraszt kellemetlen illatokat – a merinói gyapjúból készült ruhát elég kiszellőztetni vagy hideg vízben öblíteni.

Merinó gyapjú fonal
Minden a Merinó gyapjú fonalakról

Mohair

Mohair vagy moher gyapjú, valódi luxustermék – a moherkecske vagy angórakecske szőréből származik. Egy angórakecske akár 5-8 kg sajátos szerkezettel és tulajdonságokkal rendelkező gyapjút is tud adni egy év alatt. Rendkívül kopásálló és rugalmas, ezért alkalmas kárpitos áruk és szőnyeg készítésére is. A mohair-ből készült fonal különlegesen finom tapintású, nem irritálja a bőrt, fényes, selymesen csillogó “gyémánt szál“. A belőle kötött vagy horgolt ruhák télen melegen tartanak, nyáron pedig hűvösek. Gyakran kombinálják más szálas anyagokkal a jobb használhatóság elérése érdekében. Minél magasabb a mohair aránya, annál drágább az adott termék.

Mohair fonal

Teveszőr

A teve testét kétrétegű bunda fedi, amelyektől vedléssel válik meg – akár 3 kilónnyit is elhullajt belőle.A teveszőr nem tartozik a leggyakoribb textilipari alapanyagok közé, mert meglehetősen költséges az előállítása. A kétpúpú vagy az egypúpú ill. az ezek keresztezésével kialakított bokharai teve szőrének – amit tisztán, vagy gyapjúval dolgoznak fel –   sok előnye van, nagyon puha, meleg, tartós, légáteresztő. Drága női és férfi kabátokat, takarókat készítenek belőle a rosszabb minőségű szálakból szőnyeget állítanak elő.

Teveszőr fonal

A következő részben:

Tudj meg mindent a fonalakról:A természetes növényi eredetű fonalak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük