Add meg a keresőszót

Tudj meg mindent a fonalakról 1. rész: A természetes állati eredetű fonalak

Tudj meg mindent a fonalakról 1. rész: A természetes állati eredetű fonalak

Tudj meg mindent a fonalakról 1. rész: A természetes állati eredetű fonalak

Akár kötésről, akár horgolásról van szó, a végeredmény mindig attól függ, hogy milyen fonalat használsz hozzá. A tökéletes kézimunka alapja ugyanis a helyes fonalválasztás.

Mielőtt hozzá látsz egy újabb ruhadarab megalkotásához, fontos tudni, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az egyes fonalak, miért érdemes természetes eredetű fonalakat választani, – és egyáltalán milyen természetes eredetű fonalak vannak –  ennek járunk most utána részletesebben.

A fonalakat a természetben megtalálható textilipari nyersanyagokból és/vagy  vegyi szálakból állítják  elő. Az előállítás technológiája már évezredek óta ismert – gondoljunk csak arra, hogy fonalból készített textileket a szakirodalom már  i. e. 25 000 körüli időkből is említ.

A természetes szálasanyagok jellemzője, hogy közvetlen emberi közreműködés nélkül  a természetben, keletkeznek:

  • a növényi eredetű szálasanyagok cellulózból épülnek fel. Ilyen a legnagyobb mennyiségben termelt a pamut (gyapotszálak), ami a gyapotnövény magjain fejlődik ki. A textilipar szempontjából fontosak még a háncsrostok:a len, a kender, a juta és az arami.
  • az állati eredetű szálas anyagokat fehérjék alkotják.

Természetes állati eredetű fonalak – alpaka, angora, gyapjú

Alpaka fonal

Az alpaka fonal egy Dél-Amerikában őshonos teveféle az alpaka –  Vicugna pacos – rendkívüli finomságú gyapjából készül. A világ hárommilliós alpaka állományának 99 %-át Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik, de Észak-Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliában is fellelhetőek.

Az alpaka  vastag, tömött bundája nagyon finom szálakból áll, gyapja a nyírás után kezeletlen marad, ami azt jelenti, hogy megmossák, de vegyi kezelésnek nem vetik alá. A gyapjú finomságát meghatározza az állat genetikája, de változik az életkorral és némileg a takarmányozás is befolyásolja. A legfinomabb alpaka gyapjú az 1 év alatti alpakacsikó gyapja.

alpaka fonalak
Alpaka fonalak

A gyapjú finomsága 10 és 60μm között van (átlagosan 27μm),  de a különböző testrészeken eltérő: a törzsön és nyakon lévő gyapjú a legfinomabb. Nagyon jó hőszigetelő, és hasonlóan az összes gyapjú féléhez lélegzik, azaz nem tartja magában az izzadságot, hanem hagyja elpárologni. Puha, nem szúrós, nem tartalmaz lanolint, emiatt az érzékeny bőrűek is bátran viselhetik a belőle készült ruhadarabokat. Háromszor könnyebb mint a juh gyapjú, nehezen piszkolódik, ráadásul környezetbarát alapanyag is, mivel 100% -ban lebomlik.

Angóra

Az angóranyúl a domesztikált (háziasított) nyulak közé tartozik, sima, hosszú  gyapja miatt tenyésztik. A puha, kellemes tapintású gyapjút alkotó szőrszálak belül üregesek, emiatt a hőszigetelő képességük rendkivül magas. Az angóranyúl évente 3-4 alkalommal nyírható, nyírásonként kb. 50 g, 35-50 mm hosszú, 8-16 mikron vastagságú szőrzetet ad.

Napjainkban a világ angóragyapjú össztermelésének 90%-át Kína adja, az ott tenyésztett 50 millió angóranyúlnak köszönhetően. Az állat nagyon érzékeny, tenyésztése különleges táplálást és tisztaságot igényel. Emiatt az angóra gyapjú nagyon drága, a belőle készült fonalat általában a kötőipar használja fel pulóverek, kesztyűk, sálak, sapkák készítésére.

Gyapjú

A legismertebb állati eredetű textilipari nyersanyag a juhok szőrzetéből készülő gyapjú.  A ma élő juhfajták ősei a vadjuhok voltak, amelyek bundáját kétféle szál, a felszőr és a pehelyszőr alkotta, de ezek együttes jelenléte akadályozta a fonalkészítést. Ezért a tenyésztés során arra törekedtek, hogy a felszőrt az állat elveszítse és lehetőleg csak az egyöntetű pehelyszőr maradjon meg. Így alakult ki a merinó fajta, aminek lágy, finomszálú, egyenletes finomgyapjas bundája van.

Gyapjú fonal

Az, hogy milyen a gyapjúszálak hosszúsága, finomsága,  a nyírható bunda tömege és az abból nyerhető tiszta gyapjúszál-mennyiség a juh fajtájától függ. Az állatokról lenyírt gyapjúnak (állatonként 3-10 kg) csak a 30–75%-a hasznosítható textilipari célra.

(A fennmaradó rész javarészt szennyeződés, amit a bunda mechanikai és vegyi tisztításával távolítanak el.) A szálak vastagsága 16–60 μm, a fürthosszúság 40–400 mm között változik. A legfinomabb a merinó fajták gyapja (16–30 μm).

A juh gyapjúnak fontos tulajdonsága, hogy nemezelhető, bizonyos fizikai és vegyi feltételek mellett összefüggő, tömör szerkezetté áll össze.

Miért érdemes természetes állati eredetű fonalat választanod? Mert a belőle készült ruhadarabok puhák, melegek, légáteresztők, könnyen tisztántarthatók és természetesek.

A következő részben:

Természetes állati eredetű fonalak -2.rész: Hernyóselyem, Kasmír, Merino gyapjú,  Mohair, Teveszőr

Tarts velünk akkor is! Ha szeretnéd megtekinteni fonal kínálatunkat, látogass el webáruházunkba még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük