Add meg a keresőszót

Újra divatba jön a hímzés

Újra divatba jön a hímzés

Újra divatba jön a hímzés

… vagy talán ki sem ment a divatból?

A hímzés szépségét az adja, hogy kortalan és mindig trendi. A konyhát és a nappalit napjainkban is egyre több helyen díszítik hímzett faliszőnyegek vagy kisebb kézimunkák, ahogy díszítőelemként a hímzett részletek újra megjelennek a pólókon, blúzokon és kiegészítőkön is.

hímzés

A hímzés könnyen megtanulható

Ha te is szeretnél megpróbálkozni a hímzéssel, ne habozz sokat: csak megfelelő textilre, fonalakra és egy tűre lesz szükséged hozzá, na és némi kreativitásra a minták terén. Az interneten megnézheted az alapvető öltéstípusokat, és már kezdheted is a munkát. A klasszikus virágmotívumok mellett ma már divatosak a modern minták is – lényegében csak az ízlésed szab nekik határt.

A hímzés olyan díszítő eljárás, amellyel csodaszép, színes mintákat tudsz egy egyszerű alapanyagra varázsolni. Ha van, akkor érdemes elővenni a nagymamádtól rátok maradt kézimunkákat is, hiszen számos mintát elleshetsz róluk.

A hímzés már az ókorban is ismert volt

Régészeti leletek utalnak arra, hogy a hímzés már az ókorban is ismert volt a Föld minden részén. A sírokban megtalált tűk finomsága arra utalt, hogy már Egyiptomban, Mezopotámiában és Kínában is elterjedt volt.

A legrégibb hímzések Európában a 11-12. században keletkeztek. Ezek kultikus rendeltetéssel készültek: koronázási palástokat, miseruhákat, koporsó takarókat díszítettek az eljárással. Általában egy bíborszínű selyem alapanyagot hímeztek ki arany- és selyemszállal, laposöltéssel. A 13-14. századi román és gótikus stílusú hímzéseken bibliai jeleneteket ábrázoltak, mivel ekkor kezdett elterjedni a selyemszál, több színárnyalattal is tudtak dolgozni.

A középkor végén már festők tervezték a hímzésmintákat, fejlődött a hímzéstechnika is. A papi palástok szinte teljes felületükön erősen domborított arany és selyem hímzésekkel készültek. Az úri hímzés mellett érintetlenül maradtak a népi hímzés hagyományos formái, és archaikus motívumkincse (életfa, tulipános, gránátalmás, virágos motívumok stb.).

Napjaink hímzése – hol bukkannak fel a régi motívumok?

Napjainkban ezek a népi motívumok bárhol, bármin felbukkanhatnak: a párnákon, falvédőkön, terítőkön, használati tárgyakon, pólón, mobiltartón, tornacipőn, hátizsákon, ruhadarabokon.

A hímzés újra a kommunikáció eszköze lett, de ma már nem csak egy tájegységekre vonatkozó azonosságot, hanem tágabb generációs összetartozást jelöl.

A hímzés eszközei

  • a hímzendő anyag – ez attól függően változik, hogy a kihímzett darabot mire használják. Leggyakrabban a vászonra, a bőrre, a selyemre esik a választás.
  • a hímzőfonalak – az alapanyag függvényében kell kiválasztani – a durvább alapanyaghoz vastagabb-, míg finomabb alapanyaghoz vékonyabb hímzőfonalat használj
  • a hímzőtű – annyiban különbözik a varrótűvel szemben, hogy, a varrótűvel szemben kissé tompább a hegye, viszont a befűzőrész nyílása többszöröse a varrótűének. Emiatt a hímzőtű nem könnyen okoz sérülést, és könnyebb a hímzőfonalat is befűzni.
  • olló – a nagyon finom hímzéshez kicsi, de hegyes ollót használj, a szokásos hímzéshez pedig közepes méretű, hegyes ollót válassz.
  • hímzőráma – feszesen tartja a hímzendő alapanyagot, megkönnyítve ezzel a hímzést
  • fonaltartó – ez lehet állványos, vagy dobozos. Segít a hímzőfonalakat színek szerint osztályozni

Motívumok sokaságából dolgozhatsz

A hímzések rendkívül gazdag motívumkincséből válogathatsz:

  • növényi motívumok – leveles-virágos ágak, tulipános, gránátalmás, szegfűs, liliomos díszítmények,
  • geometrikus motívumok – négyzet, háromszög, kör
  • állatvilág – szarvas, ló, madár, madár pár, hal
  • tárgyak – tányér, korsó, kehely, íj, virágcserép

Kötsz? Horgolsz? Akkor ideje, hogy kipróbáld a hímzést is! Webáruházunkban biztos találsz magadnak valamilyen hasznos kelléket a művelet elvégzéséhez 🙂

Fotók: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük