Add meg a keresőszót

Mi a hygge és mi köze a kézimunkázáshoz?

Mi a hygge és mi köze a kézimunkázáshoz?

Mi a hygge és mi köze a kézimunkázáshoz?

Hygge – egy szó, ami a dánok életstílusát jelképezi. Olyan boldogságot, melegséget, barátságosságot, otthonosságot és jóllétet jelent, ami az egész otthonukat és életüket jellemzi. A hygge az az elégedett állapot, amikor kényelmesen, az otthon melegében boldogok vagyunk általában családi vagy baráti körben.

Csupa jó dolog: gyertyafény, puha-finom anyagból készült ruhák, mamuszok, vastag pokrócok, sütemények és forró italok. Nos ezek azok, amelyek a dánok mindennapjait jellemzik. Na és mi a helyzet Magyarországon? Ami a dánoknál természetes, az nálunk csak ritka pillanat.

hygge

A hygge-t te is megteremtheted!

Nem kell hozzá más, mint elhatározás. A dán boldogság receptjét te is alkalmazhatod, csak néhány alap-jellemzőt kell figyelembe venned. Ilyen:

  • a meghittség
  • az otthonosság
  • az élet pillanatnyi egyszerű örömeinek élvezete
  • a pillanat megélése
  • a kellemes hangulat
  • a hívogató légkör
  • a fények
  • a puhaság

Mi köze a hygge-nek a kézimunkázáshoz?

Nem is hinnéd mennyi! A hygge ott van a bolyhos szőnyegekben, a vastag takarókban, a kötött, puha pulóverekben, a horgolt terítőkben éppúgy, mint a hímzett párnahuzatokban. A saját kézzel készített használati tárgyakban, díszekben, ruhadarabokban, vagy a gyerekeknek szánt amigurumi figurákban is fellelhető.

A kézimunka eredményei – legyen szó akár kötésről, horgolásról, keresztszemes hímzésről, foltvarrásról, makramézásról – mindig egyedi és megismételhetetlen. Benne van az időd, az energiád, a kreativitásod – szíved-lelked egyaránt. Nem a kényszer szülte, nem a gyártósorról került le, hanem a te lelkesedésed. Ez teszi olyan természetessé és időtlenné.

Amikor a gyerekeid felveszik reggelente a sapkát, sálat, amit te kötöttél nemcsak a fonal puhaságát érzik majd, hanem a gondoskodásodat is. Amikor a férjed meccsnézés (olvasás, pihenés) közben magára teríti a nemrég elkészült patchwork takarót, tudni fogja, hogy rá gondoltál munka közben. Amikor felkerül a horgolt terítő az asztalra akkor is elégedettség és boldogság tölt el mindenkit.

A hygge ott lehet mindenben és mindenhol

A hygge életérzés a te mindennapjaidat is körbelengheti, hiszen ott lehet az otthonod minden szegletében. Harmóniát teremt a színek, anyagok, formák és stílusok megfelelő kiválasztása által, boldogsággal tölt el és ellazít a kreativitásod kiélésével, hozzájárul a meghitt pillanatok megéléséhez.

Nemcsak bent, hanem kint is érvényesül akkor, amikor a puha, meleg kötött holmikat felveszed, és örömödet leled az élet apró mozzanataiban is.

Köss, horgolj, hímezz és tedd magad és másokat is boldoggá!

Sokak szerint a kötés és a horgolás maga a hygge, hiszen relaxál, megnyugtat, örömet szerez. Számtalan hasznos dolog kerül ki a kezeid közül, ami még szebbé és még otthonosabbá teszi a környzetedet. A takarók, terítők, párnahuzatok, konyharuhák színes kavalkádja nemcsak esztétikai szempontból kiváló, hanem környezetvédelmi szempontok miatt is, hiszen kiválthatod vele a gyári, festett változatokat.

Hygge – egy szó, ami a dánok életstílusát jelképezi, de miért ne jelképezhetné ezentúl a tiédet is?

Fotók: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük