Add meg a keresőszót

Mi az a makramé?

Mi az a makramé?

Mi az a makramé?

Tudod mi az a makramé? És azt, hogy miként kell makramézni? Nos, ha nem, akkor éppen itt az ideje, hogy te is megismerkedj ezzel az egyszerű, de annál népszerűbb technikával, amivel csodaszép és praktikus dolgokat lehet létrehozni. A makramé ugyanis visszatért és a virágkorát éli. A különböző függők és makramé virágtartók nagyon trendik lettek épp úgy, ahogy annakidején a 70-es években voltak.

makramé

Különféle csomók, egyszerűség, makramé

A makramé csomózással készült textildíszítés szőtteseken, amit ha önálló munkadarabként készítenek akkor a fonalakat kifeszített zsinórra kötik. A macramé szó arab nyelven mikramah aminek a jelentése hímzett fátyol.

A makramézás lényegében különféle csomók összeállításából álló technika, amihez csak pár méter paracord, szatén zsinór vagy bármilyen zsinór, makramé fonal kell és már indulhat is a munka. Készíthetsz belőle csomózott egyszerű ékszereket, gyöngyökkel kombinált mesterműveket, kiegészítőket, virágtartókat, díszeket – csak a kreativitásod szab határt.

A makramé története

Mint mindennek, a maktamézásnak is megvannak a maga történelmi gyökerei. A történészek megállapításai szerint a technikát a XIII. században arab takácsok alkalmazták először. Ők a csomókat a szövés befejezése gyanánt használták például törölközőknél, vagy fátylaknál. A technika a mórokkal került Spanyolországba, majd innen terjedt el Európában.

A makramé gyorsan ismert és népszerű lett egész Európában. A 14. és a 15. században Franciaországban és Olaszországban nagy előszeretettel alkalmazták oltárdíszeknél. A 17. század végén Angliában már művészetként találkozhatunk vele, a 19. században már a csomózást mindenféle tárgy díszítésére használták.

Világszerte elterjedt, ami a tengerészeknek és felfedezőknek volt köszönhető, akik elvitték Kelet-Ázsiába és Amerikába is a makramézás fortélyait. A matrózok sokszor kötöttek különféle csomókat a hajókötelekre a hosszú utazások során, így a csomózás szakértőivé váltak. A csomózással készített tárgyakat aztán eladták a helyieknek, így terjedt el a világban a csomózás művészete.

Makramé napjainkban

Az Amerikai Egyesült Államokban a makramé népszerűvé válása az 1960-as és 1970-es évekre volt tehető, ahol az új generáció képviselői a csomózás művészetébe is új életet leheltek.

A makramé az idők során sokat változott. A vezérmotívuma még mindig ugyanaz, de a mai tervezők sokféle anyaghoz felhasználják, és a kreativitásuk eredményeképpen egyre újabb területen találkozhatunk makramé tárgyakkal. Napjainkban már makramé technikával a legkülönbözőbb területeken használt tárgyak készülnek: ékszerek, ruházat, pénztárcák, falikárpitok, növény akasztók, abroszok és sok más hasznos dolog.

Milyen anyagok és eszközök szükségesek a makramézáshoz?

A makramézáshoz jellemzően olyan fonalakat, zsinórokat érdemes használni, amelyek kellőképpen erősek, nem bolyhosodnak,és a szálak könnyen tudnak  csúszni egymáson. Ezeknek a feltételeknek megfelelnek:

  • a pamutfonalak,
  • a hímzőfonalak,
  • a viaszolt szálak,
  • a szatén zsinórok,
  • a paracord zsinórok,
  • nagyon szép dolgokat lehet készíteni kenderzsinórból és selyemszálból is

Makramé alapcsomók

A makramé csomózási technikával olcsón, könnyen és egyszerűen készíthetsz karkötőket, ékszereket. Most az alap csomókat ismertetjük, amelyek elsajátítása nem lesz nehéz. A makramé fonalak többféle színben is rendelkezésedre állnak (fekete, fehér, piros, zöld, rózsaszín,kék stb,)ami megkönnyíti a dolgod.

  • A szálak felhurkolása – ezzel kezdődik a munka. A hurkolást kezdheted elölről vagy hátulról is: a fonalat félbehajtod, s a hurkot átveted az alapon, majd a hurkon mindkét szálat átvezeted és szorosra húzod. Fontos szabály, hogy a félbehajtott és felhurkolt kettős szál hossza a készítendő munka hosszának kb. a négyszerese legyen.
  • Spirálcsomó – ez általában 4 szállal készül. Miután felhurkoltad a fonalakat, a két szélső szállal csomózd, a két középső szál maradjon a helyén. A bal főszálat vezesd át a mellékszálak előtt és a jobb főszál mögött. A jobb főszálat vezesd át a mellékszálak mögött és a bal főszál előtt. A két főszál helyet cserélt. Ismét a bal oldali főszálat vezesd át a mellékszálak előtt és a jobb főszál mögött. A jobb oldali főszálat a mellékszálak mögött és a bal oldali főszál előtt vezesd, majd húzd szorosra. Ha ezt ismétled, a csomózás spirálban csavarodik.
  • Laposcsomó – a spirálcsomóhoz hasonló módon készül, de nem tekeredik. A bal főszálat vezesd át a mellékszálak előtt és a jobb főszál mögött. A jobb főszálat pedig vezesd át a mellékszálak mögött és a bal főszál előtt. A két főszál helyet cserélt. Most a jobb oldali főszálat vezesd át a mellékszálak előtt és a bal oldali főszál mögött. A bal oldali főszálat pedig a mellékszálak mögött és a jobb főszál előtt vezesd, majd húzd szorosra. Az eddigi lépéseket ismételve a csomózás nem fog csavarodni.
  • Sorcsomó – ezzel a csomófajtával sokféle mintát, alakzatot csomózhatsz. Két irányból készítheted: balról jobbra és jobbról balra haladva.

A következő videókban láthatod is, miként kell makramézni:

Fotók: pixabay.com

Egy hozzászólás

  1. […] – legyen szó akár kötésről, horgolásról, keresztszemes hímzésről, foltvarrásról, makramézásról – mindig egyedi és megismételhetetlen. Benne van az időd, az energiád, a kreativitásod […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük