Add meg a keresőszót

A kézi hímzés sokszínűsége

A kézi hímzés sokszínűsége

A kézi hímzés sokszínűsége

Nincs is annál felemelőbb érzés, mint amikor a kézimunkázó kezei közül olyan darabok kerülnek ki, mint amilyet előre eltervezett. A szebbnél szebb kötött holmik, horgolt, varrt, hímzett használati eszközök mind annak a bizonyítékai, hogy mindenkiben ott él a kreativitás vágya, az alkotás öröme és van, aki ennek egész évben hangot is ad. Blogunk-ban már sokféle ilyen kreatív hobbiról szó esett – és reményeink szerint esik is még – azzal a nem titkolt szándékkal, hogy azok is kedvet kapnak egyik-másik kipróbálásához, akik véletlenül vagy csak érdeklődés szintjén találtak ránk.

kézi hímzés

Mostani témánk a kézi hímzés lesz, ami sokak számára jelent napi elfoglaltságot. Szépsége és sokszínűsége vitathatatlan, soha nem megy ki a divatból – sőt, mi több egyre nagyobb területeken hódít. Gondolj csak a kézi hímzéssel ellátott felsőkre, szoknyákra, farmerekre, mobiltokokra, táskákra. Most megpróbáljuk sorra venni, hogy mi-mindent érdemes tudni a hímzésről és a hímzőfonalakról. Tarts velünk te is!

A hímzőfonalak típusai

A hímzőfonalaknak sokféle fajtája ismert, minnd anyagában (lehet pamut, gyapjú, len, selyem, műselyem, skófium), mind vastagságában vékonyabb, vastagabb, mercerizált, sodratlan vagy kevésbé sodort változatok. Hogy melyiket válaszd azt nagymértékben megszabja, hogy kezdő vagy gyakorlott hímzőnek számítasz, illetve hogy modern vagy hagyományos népi hímzést akarsz-e végezni.

Ha kezdő vagy és modern hímzést tervezel, akkor célszerű olyan fonalat választani, amivel jól tudsz dolgozni – ilyen a perlé vagy az osztott pamut fonal. Viszont, ha a népi hímzésbe kezdenél, akkor itt a fonalak típusának és színeinek meghatározó szerepe van, aminek érdemes utána nézni, hogy az adott tájegység jellemzőit be tudd mutatni a munkáddal.

A legismertebb magyar hímzések: a kalocsai, a matyó, a sióagárdi,a palóc, a höveji, a hetési, a hódmezővásárhelyi, a Békés megyei, és a Dél-alföldi hímzések de a sor itt még nem ér véget, lehetne tovább sorolni.

Pamut fonalak

A pamut fonalakat előszeretettel használják a hímzésben, meret rendkívül könnyű velük dolgozni, sokféle színben, vastagságban elérhetőek. Legismertebbek az osztott és a perlé fonalak, amelyek többféle márkában beszerezhetőek.

Az osztott hímzőfonalakat a leggyakrabban gobelin és keresztszemes hímzéshez használják, a 300-400 hagyományos szín mellett már megtalálhatók a fényes, fémes, és a színátmenetes árnyalatok is jelen vannak.

Gyöngyfonalak

A gyöngyfonalakat sok tájegységben használják (kalocsai, matyó, sióagárdi, palóc, keresztszemes), mert a mercerizált kikészítési eljárás hatására a fonal sokkal tartósabb, fényesebb és erősebb lesz. Szerencsére ma már közel 150 szín közül válogathatunk.

Gyapjú fonal

Magyarországon hiány terméknek számít. A színei tompábbak a többi fonaltípushoz képest

Mivel a gyapjú nagyon igényes a tárolás és a hímzés szempontjából, figyelni kell arra, hogy a napfénytől megfakulttá válik, a szilárdsága csökken és az anyaga idővel elbomlik. Hímzés során is bolyhosodik. Használják a Dél-alföldi, a hódmezővásárhelyi, az orosházi, a Nyugat-dunántúli és kunhímzésekhez.

Selyem, műselyem

A valódi selyem hímzőszál rendkívül finom, fényes szál, ami meglehetősen drága, emiatt luxuscikknek számít, emiatt használják a műselyem fonalakat amelyek mesterségesen előállított műszálból készülnek. Nagyon szép fényük van, elegánssá teszik a hímzést.

Skófium

Ez egy vékony arany- vagy ezüst fémszál, amivel elég nehéz dolgozni, mert a szálak csúszkálnak, könnyen gubancolódnak,törnek, vagy kicsavarodnak

Sokféle fonal, sokféle szín, sokféle minta – mostmár csak ki kell próbálnod neked is a kézi hímzés sokféleségét. Hidd el: nem fogod megbánni!

Fotók: Pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük