Add meg a keresőszót

Mi az a szalaghímzés?

Mi az a szalaghímzés?

Mi az a szalaghímzés?

Sokféle kreatív hobbi létezik, amit érdemes kipróbálni. Ilyen a szalaghímzés is, amivel csodaszép munkákat lehet létrehozni. Sok idő, kézügyesség, gyakorlás és türelem kell ehhez is, mint bármely máshoz, de ha egyszer ráérzel az ízére nem tudod abbahagyni. Nézzük, hogy mi is kell hozzá!

szalaghímzés

Milyen eszközök kellenek a szalaghímzéshez?

A munkához nélkülözhetetlen kellékek:

  • tűk többféle méretben
  • jó olló, ami nem roncsolja a szalagot
  • hímzőkeret, mert csak feszes anyagra lehet jól dolgozni
  • textilek,szövetek
  • szalagok
  • osztott szálú hímzőfonal
  • egy kisméretű csípőfogó
  • gyöngyök, csipkék

A szalagok jelentősége

A szalaghímzéshez – ahogy azt már sejtetted szalagok kellenek. Csak az nem mindegy, hogy milyet használsz, hiszen több fajtája is létezik színben, méretben, anyagban egyaránt. Eleinte érdemes a szatén szalagot választanod, mert ezzel a legkönnyebb bánni. Később – amikor már némi gyakorlatot szereztél következhetnek a bársony, az organza vagy a selyemszalagok is.

Az, hogy milyen szélességű szalagot választasz nagymértékben annak a függvénye, hogy mit szeretnél elkészíteni. Míg egy díszpárna vagy falikép elvisel egy szélesebb szalagot, addig egy ékszer vagy kisebb dísztárgy már nem. Általában a nagyobb szalagképekhez 1,5 – 2,5 centi széles, a kisebbekhez pedig 0,3 – 0,5 centis a jó választás.

Már amikor a szalagképet tervezed érdemes azzal is tisztában lenned, hogy a szalagok mellett milyen más technikákat és hímzésfajtákat akarsz alkalmazni.

Milyen textileket használj a szalaghímzéshez?

A szalaghímzéshez olyan szövetet ajánlott használni, ami ritkább szövéssel de jó tartással rendelkezik. Semmiképpen nem szabad rugalmas és nyúlós anyagot választani, mert az teljesen tönkre teheti a végeredményt. A túlságosan kemény és sűrű szövésű anyag sem célszerű, mert nagyon nehéz áthúzni rajta a szalagot még képes el is szakítani a szövetet! Apropó: itt érdemes megemlíteni a csípőfogó jelentőségét, amit akkor alkalmazhatsz sikerrel, amikor a szalag nehezebben akar átmenni a szöveten. Ilyenkor a tűt könnyebben meg tudod fogni a csípőfogóval.

Az anyag színe már az egyéni ízléstől függ, de a világos alapok a népszerűbbek. Ha igazán különlegesre vágysz, akkor próbálj ki egy-két sötét alapot is . például a király kéken vagy a feketén csodaszép a kontrasztos színes minta.

Az osztott szálú hímzőfonal és a gyöngyök

A kisebb ágak, szárak kialakítására alkalmazható sikerrel az osztott szálú hímzőfonal, ami nagyon esztétikussá tudja tenni az összhatást. A hímzőfonalak segítségével tudod a gyöngyöket felvarrni.

A szalaghímzés során a virágokat kétféle módon tudod az alap vászonra varázsolni. Az egyik módszer az, amikor az előre elkészített, színes szalag rózsákat és virágokat rá erősíted a vászonra, a másik módszer pedig az, amikor a szalagokkal valóban hímzel. Az első egyszerűbb, hiszen a szalagot tekeréssel, csavarással rózsává varrod és utána varrod fel.

Természetesen a szalaghímzéshez elengedhetetlen, hogy ismerj néhány hagyományos hímző öltést – ilyen a száröltés, a laposöltés, az ágöltés, a láncöltés, a koloniál csomó, a francia csomó.

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni

Miután sikeresen beszerezted az alapanyagokat, következhet a munka. Azaz a kísérletezés és gyakorlás. Nagyon jó videókat lehet találni a neten:

https://www.youtube.com/watch?v=ToTh zIPpY

https://www.youtube.com/watch?v=EaAPqhxzFjY

A szalagok sokféle árnyalata segít, hogy egy képhez az ízlésednek legjobban megfelelő színvilágot összeválogasd – innen már csak a fantázia szab határokat. A szalaghímzésnek különleges hangulata, finomsága, melegsége, csillogása van. Próbáld ki te is – nem tudod abbahagyni. Ha szeretnél hímzéshez szükséges termékeket beszerezni, akkor látogass el áruházunkba!


Fotók: Youtube, Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük