Add meg a keresőszót

Kötés, horgolás, hímzés – kreatív hobbik és az egészség

Kötés, horgolás, hímzés – kreatív hobbik és az egészség

Kötés, horgolás, hímzés – kreatív hobbik és az egészség

Ha te is szereted a kreatív hobbikat – a horgolást, kötést, hímzést, makramézást és a sor még folytatható – akkor a tudtodon kívül is sokat teszel az egészségedért. Ugyanis ezek a tevékenységek olyan mentális előnyökkel járnak, melyek mással nem, vagy csak nehezen helyettesíthetők. Mai cikkünkben annak járunk utána, hogy konkrétan mik ezek az előnyök. Tarts te is velünk!

kreatív

Szabadulj meg a stressztől, dobd el a szorongás bilincseit!

A horgolásnak – és az összes kreatív hobbinak is – pozitív hatása van a mentális egészségedre. Számos kutatás foglalkozott már ezzel, és valamennyi megerősítette, hogy minden kézimunkás tevékenység a szervezetünkben szerotonint szabadít fel, ami egy természetes antidepresszáns. Ez a kémiai hírvivő molekula fontos szerepet játszik a hangulat, a testhőmérséklet, az alvás, az étvágy, és a tanulási folyamatok szabályozásában – hiányában depresszió, alvás. és tanulási zavarok, krónikus fájdalom, szorongás lép fel.

Viszont a kreatív elfoglaltságok a boldogság és a kikapcsolódás érzését adják, ráadásul sikerélményt tartogatnak. A horgolásnál és a kötésnél mindkét kezedet használni kell, ami arra kényszeríti az agyat, hogy kizárólag arra összpontosíts, amit csinálsz. Így nincs időd és lehetőséged olyasmin rágódni, ami feszültséggel tölt el. Csak a fonal van és Te. Az elméd kikapcsol, az idegrendszered megnyugszik, nem aggódsz, nem szorongsz, minden szebb színben tűnik fel.

Aludj jobban!

Mivel a kötéshez, horgoláshoz lényeges a 100%-os koncentráció, természetes, hogy mind a tested, mind az elméd egy idő után kifárad. De ez a fáradtság mégis más, mint a túlhajszoltság okozta feszült kimerültség érzése, hiszen most ugyan fáradtnak, de mégis nagyon nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak érzed magad.

Javítsd a memóriád!

A kutatók tanulmányozták a kreatív hobbik memóriára gyakorolt hatását is. Kiderítették, hogy ez a fajta tevékenység az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. mintegy 30-50%-kal csökkenti. Ez miként lehetséges?

A horgolás például serkenti az agyat és folyamatos működésre ösztönzi. Ha az agyat is rendszeresen edzésben tartod, akkor képes lesz hatékonyan működni és elraktározni mindazt, amit tapasztal. Emellett a horgolás és a kötés nagyon kedvezően hat a finommotorikára is.

Növeld az önbizalmadat!

Ha valaki hasznosnak és tevékenynek érezi magát akkor az sokkal magabiztosabbnak érzi majd magát. Te is be szeretnél bizonyítani valamit és nyomot szeretnél hagyni az utókornak. A horgolás és a kötés ó, de bármelyik kézimunka olyan tevékenység, amellyel hasznos és maradandó termékeket készíthetsz, látványos eredményeket érhetsz el. Mindez elégedetté tesz, ami által nő az önbizalmad is.

Javítsd a koncentrációt!

Ha problémád van a koncentrációval akkor a horgolás és kötés kifejezetten ajánlott a számodra. A munka közbeni koncentráció az idő múlásával más munkában és egyéb tevékenységekben is megmutatkozik majd.

Alkalmazz csoportterápiát!

Ha még hatékonyabbá szeretnéd tenni a munkát és szereted a társaságot, akkor szervezz köré csoportot. A közös munka összehozza az embereket és közösségeket épít – lehet beszélgetni és új barátságokat is kötni.

A kötés, horgolás szabályai – ne feledkezz meg a testedről sem!

Az egy dolog, hogy imádod, amit csinálsz, de fontos, hogy azért ne feledkezz meg a munka közben sem pihenőket tartani:

  • 20 – 30 percenként állj fel, nyújtózkodj és járj egyet
  • Lényeges a szem védelme is. 20 perces horgolás után nézz egy pontra, amely legalább. 6 méter távolságra van, kb. 20 másodpercig.
  • gondolj a kezedre is – ne terheld túl magad

Köss, horgolj, kreatívkodj – az alapanyagokat pedig szerezd be nálunk!

Fotók: pixabay.com

2 hozzászólás

  1. […] .A kreatív elfoglaltságok boldoggá tesznek, kikapcsolnak, sikerélményt garantálnak. Egyszerűen időd sincs arra, hogy olyasmin rágódj, ami feszültséggel tölt el. A további áldásos hatásról ebben a blogcikkben tájékozódhatsz. […]

  2. […] .A kreatív elfoglaltságok boldoggá tesznek, kikapcsolnak, sikerélményt garantálnak. Egyszerűen időd sincs arra, hogy olyasmin rágódj, ami feszültséggel tölt el. A további áldásos hatásról ebben a blogcikkben tájékozódhatsz. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük