Add meg a keresőszót

Elindult az ünnepi hajrá – mit tehetsz azért, hogy ez ne legyen stresszforrás?

Elindult az ünnepi hajrá – mit tehetsz azért, hogy ez ne legyen stresszforrás?

Elindult az ünnepi hajrá – mit tehetsz azért, hogy ez ne legyen stresszforrás?

Pár nap és karácsony. Vannak, akik alig várják az évnek ezen időszakát, míg másoknak csak a rohanás, az idegeskedés, és a sok teendő jut az eszébe róla. Ez pedig baj, hiszen az ünnepnek semmiképpen nem erről kellene szólnia. A közös készülődésnek örömteli pillanatokat kellene hoznia, nyugalmat és szeretetet kellene sugároznia. Ha sikerül a túlzó elvárások hálójából kiszabadulnod, akkor mindez megvalósítható.

Hogy fér bele a kötés, horgolás, hímzés is ebbe?

A kézimunkázás különféle változatai azoknak jelenthetnek ilyenkor igazi mentsvárat, akiket ez a tevékenység egyébként is megnyugtat. Az ünnepi díszítéshez lehet, hogy egyébként is készítettél vagy készítesz tárgyakat – karácsonyfadíszeket, terítőket, vagy ajándékokat. Most két teendő között elvégezheted az utómunkálatokat ezzel két legyet ütve egy csapásra.

Az ajándékba készített hímzett ruhadarabok, a kötött zoknik, sapkák, sálak, takarók végre elnyerhetik a végső formájukat, a jól végzett munka öröme pedig alapjaiban hozzájárul majd a jó hangulatodhoz. Az otthonod meghitt melegében, az ünnep fényei mellett végre elfeledkezhetsz a mindennapok szoros menetrendjéről.

Számolj le a rohanással, kapkodással – ne hagyd, hogy a stressz cérnán rángasson!

Te magad teheted a legtöbbet azért, hogy az ünnepnapok gördülékenyen és súrlódásmentesen, jókedvűen teljenek. Hogyan? Fogadd meg az alábbi tanácsokat és megváltozik minden:

 • Tervezd meg előre – nem szégyen az, ha- eddig még nem tetted – papírt és tollat ragadva pontos „menetrendet” készítesz a következő napok teendőiről. Ez sokat segít majd abban, hogy átlásd mikor mit kell csinálnod, nem feledkezel meg semmiről – sem időpontokról, sem eseményekről, sem a bevásárolnivalóról.
 • Szabadság ide vagy oda ébredj reggel a szokott időben – korán. Így lesz elég időd nyugodtan reggelizni, felkészülni a napra.
 • Vedd igénybe a családod segítségét – már az is óriási előny, ha a gyerekeid önállóan tudnak készülődni, ha pedig segítenek is a feladatokban jó alkalmat teremt a közös, produktív munkára. Arról nem is beszélve, hogy a közös dekorálás, sütés-főzés maradandó élményt jelent kicsinek és nagynak egyaránt.
 • Fogadd kihívásként a nem várt eseményeket – nem is tehetsz mást, hiszen az elhárításuk úgyis rád vár
 • Állj hozzá pozitívan – ne ítéld kudarcra magad azzal, hogy eleve úgy kezdesz valaminek neki, hogy úgysem sikerülhet. Kireped a bejgli? Na és? Attól pontosan olyan finom!
ünnep
 • Engedj a túlzó elvárásaidból, és ne foglalkozz a rajtatok kívülállókéval sem. Nem kell nyolc fogásos ünnepi vacsora, és nem kell hatféle sütemény. Nem kell az egész házat a pincétől a padlásig kitakarítani, ahogy a fényfüzéreket sem kell mindenhova felszerelni, ha nincs már rá elegendő időd.
 • Ne ossz be minden szabad percet – azaz ne szervezd túl magad. Hagyj időt a pihenésre, ellazulásra, relaxálásra.
 • Ne panaszkodj és kerüld azokat, akik panaszáradattal gondoskodnak arról hogy lehangoljanak.
 • Fogadd el: ahogy mások sem, úgy te sem vagy tökéletes, nem tudhatsz mindent és nem érthetsz mindenhez.
 • Kerüld a túlterheltséget.
 • Élvezd a pillanatot – éld át teljes szívvel a történéseket: a gyertyagyújtást, az ajándékozást, a hálás tekintetek melegét, az ajándékba kapott gyapjú takaró érintését, az ételek ízét és zamatát. Ne siettess semmit, hagyd, hogy lassan peregjenek az események.
 • Ne pazarold az energiáidat olyan érzésekre mint az irigység, a harag – a karácsony egyébként sem erről szól.
 • Tégy boldoggá másokat! Ha hiszed, ha nem – ez visszafelé is hatni fog. Nem kell százezres értékű ajándék ahhoz, hogy örömet okozz.
 • Alapelv: azzá válsz, amivé válni akarsz. Ha reményvesztett és szomorú akarsz lenni – az is leszel. Ha boldog és elégedett – akkor az. A döntés a Te kezedben van.

Ha a jövőben is szeretnéd megvalósítani kreatív elképzeléseidet és mindehhez fonalakra lenne szükséged, akkor a fonaloazis.hu-ra a jövőben is számíthatsz!

Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük