Add meg a keresőszót

Fémmel hímezni? Igen: fémmel hímezni

Fémmel hímezni? Igen: fémmel hímezni

Fémmel hímezni? Igen: fémmel hímezni

Emlékszel még Michael Jackson fémszállal hímzett fellépő ruháira, ahol az arany ragyogása elképesztő hatást eredményezett? Lehet, hogy te már nem ebbe a korosztályba tartozol, de azért napjainkban is számtalan példát látni erre. Az aranyhímzés vagy fém hímzés eredetét nehéz lenne konkrét történelmi időponthoz kötni, de jelen cikkünkkel nem is ez a szándékunk.

Egy azonban biztos: már az ókorban is ismerték és használták az arannyal átszőtt vagy arannyal hímzett szöveteket, ahogy az Ószövetség is megemlíti azokat. Régészeti leletek utalnak arra, hogy az ókori Egyiptomban is alkalmazták, Kínában pedig összemosódott a selyemkészítés művészetével.

hímez

Hogyan alkalmazták a nemesfémeket a hímzéshez?

Valamikor hihetetlenül nagy tudást és rendkívül hosszú időt igényelt már az is, hogy a hímzésre alkalmas szálakat előállítsák. A fémszálakkal való való hímzés folyamatának elsajátítása pedig külön tudást igényelt, ezért, azokat akik ezt magas fokon művelni tudták művészként tartották becsben.

Kezdetben az öltözékek nemesfémekkel – az arannyal, ezüsttel vagy arannyal bevont ezüsttel – történő díszítése, azok drágasága miatt csak az uralkodó osztály privilégiuma lehetett, Ehhez még hozzáadódott az igazgyöngyök és drágakövek felhasználása is, ami még értékesebbé tette az elkészült ruhákat.

A csodaszép díszítéseket előszeretettel használták a keresztény Európában a királyi udvarokban, és az egyházi textileken egyaránt, hiszen kifejezték a hatalmat és a gazdagságot. Az aranyat vagy ezüstöt ehhez nagyon vékony szállá húzták és ellapították majd egy selyem mag köré tekerték. (Eleinte még állati szőrt vagy emberi hajat használtak a fonál magjaként, de azok idővel törékennyé váltak. Emiatt kellett időtállóbb megoldásokat keresni a mestereknek. Így esett a selyemre a választás, ami tökéletes alapnak bizonyult, hiszen vékony, nagy szakítószilárdságú és hosszú életű,)

Fémszálas hímzés Magyarországon

Magyarországon ezt a kihúzott szálat skófiumnak nevezték, aminek a divatja a török hódoltság idején tetőzött. Az aranyat és ezüstöt a későbbiekben egyéb – olcsóbb – fémek használata váltotta fel (réz), így elmosódtak a társadalmi osztályok közötti különbségek és a fémszálas hímzés az elegáns divat részévé válhatott. Az 1920-as 1930-as években Magyarországon is sok olyan divatcikk készült, amit fémszálas hímzéstechnikával díszítettek.

A második világháború után a magyar divatból kikopott ez a hímzéstípus olyannyira, hogy ma már alig akad olyan szakember aki ismeri a titkait. Viszont a világ többi részén, ma is előszeretettel alkalmazzák a technikát legyen szó akár a divatról, akár a hagyományos formális öltözékekről, katonai egyenruhákról, miseruhákról. Mivel a századok során a tudás egy része elveszett, így olyan finom, tökéletes alkotásokat már nem tudnak létrehozni, mint az elődeink.

Hímezz fémszálas fonalakkal, és élvezd a ragyogást

Aki szereti az ünnepi alkalmakra a fémesen csillogó ruhák különleges kisugárzását, az már most elkezdheti a készülődést a karácsonyra és lelkesen feldíszítheti a már meglévő, vagy a még készülő ruhadarabokat. Ma már léteznek olyan fémszálas hímzőfonalak – persze nem aranyból vagy ezüstből – amelyekkel te is csillogóvá, változatosabbá teheted a munkáidat.

Különlegesek, ezért a végeredmény luxus ragyogást eredményez. A fémes hatást alkalmazhatod akár apró, finom részletességgel kidolgozott motívumokhoz, de akár kirívó, figyelemfelkeltő elemekként is. A fémszálas fonalak többféle vastagságban és színben beszerezhetőek.

Tedd csillogóvá a ruháidat, öltöztesd ünneplőbe a családodat te is! A hímzéshez szükséges fonalakat és egyéb rövidáru termékeket szerezd be webshopunkban kedvezményes áron!

Fotók: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük