Add meg a keresőszót

Itt a tél a nyakunkon – elő a gyapjúból készült holmikkal!

Itt a tél a nyakunkon – elő a gyapjúból készült holmikkal!

Itt a tél a nyakunkon – elő a gyapjúból készült holmikkal!

Hideg van, sötét van, szél tombol, vigasztalhatatlannak tűnik minden. Tél van, alkalmazkodnunk kell az időjárás viszontagságaihoz és tenni a dolgunkat. A gyerekeket óvodába, iskolába vinni, munkába menni, ügyes-bajos dolgainkat intézni, na és – december lévén – készülődni a karácsonyra szívvel-lélekkel, melegséggel, szeretettel egyaránt.

Reggelente nem túl vonzó kimenni a hidegbe

Nem az, így igaz, de ha megtaláljuk minden pillanatban a szépséget és a pozitívumot – nem fog gondot jelenteni. Ehhez pedig nem kell más, mint az, hogy komfortosan érezzük magunkat a zord idő ellenére is – például ne fázzunk. Ilyenkor jönnek jól a gyapjúból készült holmik, amelyek viselésével a hideg okozta megpróbáltatások minimálisra csökkenthetőek.

Legyen az sapka, sál, kesztyű, pulóver, kardigán, zokni – ha gyapjú fonalból készül, nem okoz csalódást. Miért? A gyapjú természetességéről és előnyeiről a következőkben számos hasznos információt olvashatsz.

A juhok szerepe mára megváltozott

Míg évtizedekkel korábban szerte a világban a juhokat a gyapjú miatt tartották, mára már ez a tendencia megváltozott: sokkal inkább az ízletes jó minőségű húsuk lett a tenyésztés fő oka. A gyapjú olyan melléktermékké vált aminek a minősége sokszor esik áldozatul a húsminőség javításának. Európában is fontosabb lett, hogy a birka több húst adjon semmint finomabb gyapjút.

Magyarországon egyedülálló jellegzetesség, hogy az állomány 80%-a a közismerten finom gyapjút adó merinó. A hazai gyapjú nagy része a Távol-Keleten köt ki felvásárlóknál, hiszen sorra megszűntek a hazai feldolgozók.

gyapjú

Hogyan készül a gyapjú fonal?

Minden a juhok nyírásával kezdődik, amit ha kellő szakértelemmel és kíméletesen végeznek semmiféle fájdalmat, vagy sérülést nem okoz a birkának.

Ezt követi a gyapjú válogatása: a lenyírt gyapjút egyben kiterítik, a széleket eltávolítják, a többit pedig minőség szerint válogatják. A mosás lényege az áztatás, ami sok vízcserével történik. Az oldószerek bevezetése előtt gyapjút patak vízben áztatták nagy kasokban elhelyezve. A lanolin nagy részét a hideg víz eltávolítjai, ha mégis marad rajta egy kevés az kimondottan jót tesz, mert védi és ápolja a gyapjúszálat. Ha a gyapjú apró növényi maradványokkal erősen szennyezett akkor ipari körülmények között a növényi törmeléket savasan oldják fel. Bár ez a módszer egy valóban tiszta gyapjút eredményez, de rendkívül nagy a környezetterhelése, plusz a vegyi úton tisztított gyapjú sérülékenyebb is lesz az elvesztett lanolin-tartalom miatt.

A következő lépés a farkasolás – azaz a mosott gyapjú összetapadt tincseinek a szálakra bontása. Majd a kártolás jön, amikor a gyapjú egy nagy tüskés hengeren paplan-szerűvé rendeződik. A kártolt gyapjút fésülik, aminek eredményeképpen a rövid szálak kihullanak, a végeredmény pedig egy nagy tisztaságú, rendezett gyapjúszalag lesz.

Utolsó lépés a fonás, ami előtt a gyapjú szalagot nyújtják, vékonyítják, szabályozva ezzel a fonal vastagságát, tömörségét, egyenletességét. A megfont fonal összesodrásával cérnát, kötőfonalat állítanak elő, majd gombolyagokba vagy motringokba csévélik.

A gyapjú fonal előnyei

Mivel az öltözékünk nagymértékben befolyásolja a közérzetünket, egy rosszul megválasztott holmi megkeserítheti a napunkat. Nos a gyapjúnak nem véletlenül töretlen népszerűsége, hiszen soha nem okoz kellemetlenségeket. Előnyei a következők:

  • kiváló hőszigetelő
  • vízlepergető a lanolin tartalma miatt
  • folttaszító
  • vízszigetelő – a gyapjú képes a saját súlya 30%-ának megfelelő mennyiségű vizet felvenni és tárolni anélkül, hogy nedves érzetű lenne a tapintása
  • hipoallergén – a poratka nem telepszik meg benne
  • elvezeti az izzadságot
  • strapabíró – akár 20000-szer meghajlítható anélkül, hogy elszakadna
  • tűzálló – nehezen gyullad meg, vagy, ha mégis akkor eloltja önmagát
  • színtartó
  • fenntartható és környezetbarát

Itt a tél a nyakunkon – na és neked a gyapjú sál a nyakadban? Nézz szét fonalaink közül és válogass kedvedre a neked tetsző fonalak közül!

Kép:fiberartshop

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük