Add meg a keresőszót

Ötletek karácsonyra – köss és horgolj most!

Ötletek karácsonyra – köss és horgolj most!

Ötletek karácsonyra – köss és horgolj most!

Igaz, hogy karácsonyig még van pár hét, de ahhoz, hogy elkészülj az ünnepre szánt ajándékokkal, fenyő díszekkel, dekorációkkal már most hozzá kell kezdened a munkához. Biztos te is eltervezted már nagy körvonalakban azt, hogy mi mindennel készülsz, kinek, mit szánsz ajándékba. Ahogy azt is tudod, hogy a már meglévő karácsonyfa díszek, dekorációs elemek mellé milyen új ötletekkel állsz elő. Következhet az anyagok beszerzése, és a munka dandárja: a kötés és/vagy a horgolás.

ötletek karácsonyra

A fontossági sorrend meghatározása

Alapvető kérdés, hogy mivel is kezd a munkát? Természetesen azokkal a dolgokkal, amelyeknek az elkészítése időigényesebb. Kézenfekvő, hogy egy takaró, vagy egy kardigán létrehozása több időbe kerül, mint egy sapka vagy egy sál megkötése, vagy egy fenyődísz. Ezért először a fajsúlyosabb darabokhoz kezdj hozzá. Lépésről-lépésre haladj, ne kapkodj, mert az a végeredmény rovására mehet.

Amikor már kezded egy kicsit soknak érezni a terhelést, a változatosság kedvéért be-beiktathatsz néhány apróbb feladatot – elkészítheted a dekorációban fontos darabokat. Most ezekre adunk néhány hasznos ötletet, de az online térben tucatnyi kreatív tipp vár még, amiből inspirálódhatsz. (Cikkünk végén néhány hasznos videó linkjét is megtalálhatod)

A tökéletes hangulat megteremtése karácsonyi díszekkel, dekorációkkal

 • Kötött koszorúk és ajtódíszek – ezekhez nem kell más, mint egy hungarocell koszorú alap (vagy egy régi-megunt-elhasznált ajtódísz), amit új kötött vagy horgolt anyagba “öltöztetsz”, majd ízlés szerint feldíszíted karácsonyi motívumokkal.
 • Mini kötött karácsonyfák parafadugóra húzva – kevés fonal felhasználásával, gyorsan elkészülnek
 • Egyszerű karácsonyfadíszek – kötött és horgolt gömbök, horgolt angyalkák, rénszarvasok, csengettyűk. kötött manók
 • Mini kötött és horgolt sapkák, mini mikulás sapka – ezeket akár a fa díszítése során, akár a lakás különböző részein felhasználhatod. Nagyon mókás tud lenni például, ha a üdítős vagy italos üvegek tetejére is sapkát húzol.
 • Hóember amigurumi – ha szeretsz horgolni akkor ezeknek a kedves és egyedi téli figuráknak az elkészítése nem okoz majd gondot. A gyerekek nagyon örülnek majd az újabb – szezonális – játéknak, ami méretétől függően, akár még fenyődíszként is megállja a helyét.
 • Horgolt, keményített csillag – örök klasszikus, sokféle színben és méretben elkészíthető. Sokan preferálják a piros és a fehér változatát, mert nagyon jól érvényesül a zöld fenyőfán.
 • Fakanál mikulás és fakanál hóember – ki hinné, hogy még a fiókok mélyén lapuló rég nem használt különféle formájú fakanalaknak is lehet haszna! Ezzel a kreatív ötlettel új életet tudsz adni nekik. Csak egy kis festék, textil és fonal kell ahhoz, hogy a kallódó konyhai eszközökből fakanál Télapót vagy fakanál hóembert készíts a téli/ karácsonyi dekoráció illusztris eszközeként.
 • Karácsonyfadísz sütikiszúróból – előnyük, hogy pillanatok alatt elkészíthetőek, akár egy kis maradék pamut fonal felhasználásával is.

Milyen ajándékokkal készülj?

Az ajándékozási ötletekkel egy külön cikkben fogalkozunk majd, ezért most elöljáróban azoknak a megajándékozásáról szeretnének szólni, akiknek nem a kész produktum (sál, sapka, takaró stb.) jelenti majd a legnagyobb örömöt, hanem azok az eszközök, amelyekkel létre lehet hozni azokat.

Aki szeret kézimunkázni, azt nyugodtan meglepheted:

 • a kézimunkázásról szóló könyvekkel
 • kreatív magazinok előfizetésével
 • tű szettekkel
 • fonal válogatással
 • ajándékutalványokkal, amivel megadhatod számára a választás szabadságát

Közeledik a karácsony – készülj rá te is! Még néhány hely, ahonnan inspirációkat gyűjthetsz:

https://www.goodhousekeeping.com/holidays/christmas-ideas/how-to/g2203/christmas-decoration-ideas/

Fotók: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük