Add meg a keresőszót

Fenyőfa díszek fonalból – légy te is kreatív!

Fenyőfa díszek fonalból – légy te is kreatív!

Fenyőfa díszek fonalból – légy te is kreatív!

Közeledik a karácsony. Az évnek ebben a leghidegebb, legsötétebb időszakában Te is fényre és melegségre vágysz. Az adventi időszak a belső elcsendesedés, a várakozás időszaka. Várod, hogy eljöjjön a fordulópont, és az életed újra elinduljon a sötétségből a fény felé. Azért is gyújtasz meg az adventi koszorún hétről hétre több gyertyát, hogy karácsonyra világosság legyen. Készülsz lélekben és készülsz fizikálisan is.

fenyőfa díszek

Minden család másképp ünnepel. Van, aki ilyenkor felkerekedik és egy wellness szálló kényelmét élvezi, ahol idegenek között, de gondtalanul ünnepel.Van, aki családlátogatás formájában sorra járja a rokonságot és van aki szűk körben ünnepel. Mindenkinek szíve joga eldönteni miként tölti ezeket a napokat, egy azonban biztos: az ünnep akkor a legszebb, ha azokkal töltheted, akiket szeretsz és nem csak kínos kötelességként van letudva az egész.

Készülődni jó

Előveszed a lámpafüzéreket, adventi díszeket, karácsonyi terítőket, díszpárnahuzatokat – felöltözteted a lakást. Mikulásvirágot vásárolsz, elkezded megsütni azokat az aprósüteményeket, amelyek elállnak – készülsz, hogy az ünnepre minden szép legyen.

Készülődni jó. Ezek a színek, fények, illatok, hangulatok meghatározóvá válnak nemcsak a te életedben, hanem a családtagjaid, gyermekeid életében is. Ki kell lépni a hétköznapok monoton egyhangúságából és engedni, hogy magával ragadjon a karácsony varázsa.

Tedd még személyesebbé az ünnepet!

Az ünnep személyesebbé tétele már ott elkezdődik, hogy miként viszonyulsz a fenyőfa díszítéshez: mész az aktuális trendek után, vagy ragaszkodsz a családi hagyományokhoz, esetleg újakat alakítasz ki. Nem is olyan rég nagy divattá váltak a műfenyők, amelyek több szempontből is előnyösek – egyszer kell őket megvásárolni, nem hull a tűlevél, véded az élő fákat. Viszont ahhoz, hogy tényleg környezetbarátabb megoldást jelentsen legalább 20 éven át kell szolgálatot teljesítenie nálad.

De a valódi fenyőnek is megvannak a maga előnyei: a hamisítatlan fenyőillat, a természetes szépség, a könnyű újrahasznosíthatóság. Bármelyik mellett is döntesz egy biztos: mindegyiket fel kell díszíteni.

Horgolt szív fenyőfa dísz

Saját készítésű fenyőfadíszek

A készülődés egyik legmeghatározóbb és legszívmelengetőbb perceit a fenyőfa feldíszítése adja. Pláne, ha a bolti egyen díszek helyett saját készítésű dekorációval készülsz. Nem kell hozzá nagy beruházás – maradék fonalakból, kartonokból, textil maradványokból kis kreativitással, könnyen készíthetsz maradandó darabokat. Ezekkel a kedves karácsonyi figurákkal nemcsak a fenyőt, de a lakásod más részeit is ünneplőbe öltöztetheted.

Melegséget árasztó színek, csillogás, a karácsonyra utaló formák, tobozok, gömbök, gyöngyök, szalagok, és maradék fonalak kellenek csak ahhoz, hogy sorra előkerüljenek a kezed alól azok a díszek, amelyek egyedivé és személyessé teszik a dekorációt.

Mire gondolunk? Inspirációképpen néhány tipp:

 • köss maradék vékony fonalból színes mini pulóvereket, amiket egy könnyen hajlítható drótból készített mini vállfával díszként a fára aggathatsz
 • köthetsz aprócska zoknikat, sapkákat is – minél több színben annál jobb – a végén beszórhatod csillámporral is őket
 • fehér fonalból készíthetsz hópelyhet utánzó pamacsokat
 • a kartonlapból kivágott csillag formára tekerj fonalakat
 • akár még mandalát is horgolhatsz
 • nagyon illusztrisak és aranyosak tudnak lenni a karácsonyi manók is
horgolt törpék fonalból
horgolt törpék fonalból

Fotók: canva.com

Mini bolyhos sapka készítése- könnyű, gyors, mutatós

Kicsit bohókás de mutatós fenyőfadíszt készíthetsz színes fonalak és egy papírguriga segítségével.

Hozzávalók: WC papírguriga 3 részre vágva, maradék vastagabb fonalak, olló

Elkészítés:

 • a fonalakat vágd egyenlő hosszúságúra, majd hajtsd félbe
 • a papír gurigát vágd 1,5-2 centiméteresre
 • az összehajtott fonalat hurokban húzd át a gurigán és folytasd addig a műveletet, amíg a fonalak a guriga teljes felületét nem fedik
 • fogd össze a fonalvégeket, alakítsd ki belőlük a sapka formáját, majd szorosan kösd át fonallal
 • ollóval vágd tetszőleges méretűre a fennmaradó részt – így megkapod a bolyhos sapkát.

A mini sapkák készülhetnek akár több színben is.

Miért jó saját kezűleg díszeket készíteni?

Soroljuk? Soroljuk. Egyedivé, személyessé teszi a fenyőfát. A készülődés minden pillanatában hatalmába kerít a várakozás varázsa. Hasznos közös elfoglaltságot jelenthet, amikor a nagyobbacska gyerekeiddel együtt készítitek el a díszeket( végre elő tudod csalogatni őket a monitor elől). Hagyományt teremthetsz, emlékeket kreálhatsz, a díszek mennyisége évről-évre nő. A legmeghittebb, legotthonosabb megoldást eredményezik.

Kezdj hozzá már most – készíts te is fonalból fenyődíszt! A következő részben:Miért az a legjobb ajándék, amit te készítesz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük