Add meg a keresőszót

Miért lényeges a fonalak vastagsága?

Miért lényeges a fonalak vastagsága?

Miért lényeges a fonalak vastagsága?

Miért lényeges a fonalak vastagsága?  Miért? Lényeges??! – kérdezed akkor, ha nem vagy még elég gyakorlott a kötésben, horgolásban. Lényeges bizony, mert többek között ez alapján kell kiválasztani a tű méretét, ettől függ, hogy milyen finomságú lesz a kötött holmi, miként alakíthatjuk ki a mintákat, és milyen élettartammal fog rendelkezni az új ruhadarabunk.

A fonalak két alaptípusa

A fonalaknak két alaptípusa van:

 • font fonal: rövid szálakból, fonási eljárással készített fonal,
 • filamentfonal: egyetlen vagy több folyamatos szálból („filamentből”) álló fonal.

A természetes eredetű szálasanyagokból (pl. kender, pamut, len, gyapjú stb.) általában font fonalak készülnek. A mesterséges szálasanyagok (pl. poliészter, viszkóz, nylon, stb.) feldolgozhatók fonási eljárással, de készíthető belőlük filamentfonal is.

A szintetikus polimerekből készített filamentfonalak egy további feldolgozási műveletét jelenti a terjedelmesítés, amelynek eredménye a terjedelmesített vagy texturált fonal. Terjedelmesített fonalat emellett készítenek poli(akril-nitril) alapanyagú font fonalból is.

Mit jelent a fonal sodrata?

Az 1 méter hosszú fonalra jutó csavarodások száma adja meg a fonal sodratszámát. Annál erősebb és merevebb egy fonal, minél nagyobb ez a szám. A sodratszám egy bizonyos mértéken túl nem fokozható,  mert a túldsodortság csökkenti a fonal szilárdságát. Fontos jellemző még a sodratirány, ami lehet jobb vagy bal sodrat.

Rendet kellett rakni a káoszban

Amikor a “végy egy vastagabb fonalat” a pulóver elkészítéséhez felszólítást olvasod, bizony elég szubjektív megítélés alá esik, hogy kinek, mit jelent a vastagabb kifejezés. Eleve gondot jelent egy fonal átmérőjének megmérése, ezért a gyártók a kialakult zűrzavarban rendet akartak tenni azzal, hogy közvetett módon adják meg a fonalak vastagságát. Ez a fonal hosszának és tömegének egymáshoz való viszonyával lehetséges.

Erre két rendszert szoktak alkalmazni: az egységnyi hosszúságú fonal tömegének vagy  a tömegegységre eső fonal hosszának a megadását.

A létrehozott egységes rendszer ad némi kapaszkodót, de előfordulhat, hogy egy-egy márka esetén változó, hogy ki mit hív “vastag” fonalnak.

Ha a fonalvastagság:

 • 0 – LACE – ez egy nagyon vékony fonal, úgynevezett csipkefonal – csipke készítésére alkalmas (Kötőtű mérete: 1,5-2,5 mm, Horgolótű mérete: 1,4-1,6 mm)
 • 1 – SUPER FINE – szuper vékony fonal, stólák, zoknik, kendők készítéséhez (Kötőtű mérete: 2,25-3,25 mm, Horgolótű mérete: 2.25-3,5 mm )
 • 2 – FINE – nagyon vékony fonal, babaholmik, vékony kardigánok,  kiegészítők készítéséhez  (Kötőtű mérete: 3,25-3,75 mm, Horgolótű mérete: 3,5-4,5 mm )
 • 3 – LIGHT – vékony fonal – sálak, pulóverek, ruhák, könnyű stólák készülhetnek belőle  (Kötőtű mérete: 3.75-4,5 mm, Horgolótű mérete: 4,5-5,5 mm )
 • 4 – MEDIUM – ez egy közepesen vastag fonal, takarók, pulóverek készítésére  (Kötőtű mérete: 4,5-5,5 mm, Horgolótű mérete: 5,5-6,5 mm)
 • 5 – BULKY – vastag fonal, kabátok, takarók, szőnyegek készítésére  (Kötőtű mérete: 5,5-8 mm, Horgolótű mérete:6,5-9 mm )
 • 6 – SUPER BULKY – szuper vastag fonal, amit téli ruházathoz, meleg takarókhoz, szőnyegek készítésre használhatsz  (Kötőtű mérete: 8 mm vagy nagyobb, Horgolótű mérete: 9 mm vagy nagyobb)
 • 7JUMBO – a legvastagabb fonal, takarók és meleg pulóverek kötéséhez (kötőtű mérete 10 mm fölött)
fonalak vastagságának jelölése
Fonalak vastagságának jelölése

A fonalak 5 dkg-os vagy 10 dkg-os kiszerelésben kerülnek forgalomba a nemzetközi szabványoknak megfelelően. A gombolyag vagy motring címkéjén a szálhosszúságot mindig megadják, ami  az adott kiszerelésre vonatkoztatva megadja, hogy milyen hosszúságú fonal van benne. Ha a szálhosszúság 123 m, az azt jelenti, hogy az 5 dkg-os gombolyagban 123 méter fonal van. Ennek akkor van jelentősége, ha a minta fonalhosszban adja meg a szükséges alapanyag mennyiségét: például, ha a ruhadarab megkötéséhez 340 méter fonal kell, akkor 3 gombolyagot kell vásárolnod belőle, hogy elég legyen.

Néhány törvényszerűség a fonal vastagsággal kapcsolatban, ami segíthet az eligazodásban:

 • Minél hosszabb egy gombolyag fonal, annál vékonyabb.
 • Érdemes figyelned a  fonalak alapanyagára, sodratára is, mert befolyásolja a vastagságukat, tehát egy moheres fonal vastagabbnak hat, mint egy hasonló hosszúságú feszesebbre sodort fonal.
 • A címkén feltüntetett kötőtű és horgolótű méretekre is ajánlott ügyelned, nem véletlenül határozták meg iránymutatásként.
 • Ha nagyobb tűt használsz, mint a címkén feltüntetett, akkor  lyukacsosabb, lazább lesz a kézimunkád. Ha kisebbel dolgozol, akkor sűrűbb, szorosabb.
 • A lényegi munka megkezdése előtt érdemes a választott fonalból a választott tűvel próba kötést (-horgolást) készítened, hogy meg tudd állapítani a szükséges alapanyagok mennyiségét és a minta által megkövetelt tűméret.

A következő részben: Kesztyű, sapka, sál – védd ki a tél támadásait te is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük