Add meg a keresőszót

Horgolás – a szálak eldolgozása

Horgolás – a szálak eldolgozása

Horgolás – a szálak eldolgozása

Az előző bogcikkünkben megpróbáltunk arra a kérdésre válasz kapni, hogy mennyi munkával és idővel járhat egy-egy horgolt darab elkészítése. Megpróbáltuk számszerűsíteni a ráfordított időt, de végső soron arra a következtetésre jutottunk, hogy ez lényegesen bonyolultabb annál, semmint könnyen meghatározható lenne. Miért? Mert számtalan tényező befolyásolja: ilyen a szálak eldolgozásának folyamata is.

A szálak eldolgozása: sokaknál ez a nemszeretem kategória győztese

A horgolás munkafolyamatának befejező része a szálak eldolgozása. Van aki ezt örömmel éli meg, hiszen végre végzett az adott holmi horgolásával, míg mások kifejezetten idegessé válnak miatta. Miért? Mert a száleldolgozás nem olyan, mint egy gombfelvarrás.

Alapszabály: kötött-horgolt holmik szál-eldolgozásánál NEM csomózunk! Azaz NEM a varrásnál megszokott módon kell befejezni a munkát, nem lehet ide-oda öltögetni, tilos hurkot és bele csomót készíteni.

Akkor mit lehet?

Az első száleldolgozási tipp: amikor körben horgolsz, akkor az első kör horgolásakor a szél véget mindig fogd hozzá a láncszemből kialakított gyűrűhöz. Így azonnal el is tudod dolgozni a szálvéget, és az első kör után, – amikor kicsit szorosabbra húzod a kört, – már el is lehet vágni. Eleinte a biztonság kedvéért azért még ne vágd el, majd csak akkor, amikor még egy alkalommal körbe vezetted a pálcák között.

Amikor az utolsó öltéssel is készen vagy, vágd el a szálat, úgy, hogy legalább 15-20 cm-t hagyj, Ezután egy tompa hegyű, vastag tűbe fűzd be a fonalat, és indulj el az egyik irányba néhány centiméter hosszúságban a horgolás pálcái között elvezetve azt. Majd a másik irányba, visszafelé haladj ugyanúgy a pálcák között vezetve a fonalat. Ilyenkor legalább egy szálon ölts át, mert ha nem így csinálod, akkor lényegében ugyanazon az úton mész vissza, és kibontod, amit az előbb létrehoztál.

Az, hogy milyen hosszan kell a végén, illetve a kezdő szálat a horgolt darabhoz fogni attól is függ, hogy milyen fonallal horgolsz: ha kicsit vékonyabb, csúszósabb fonallal, akkor több szemen, ha tömörebb, „stabilabb”, akkor kevesebb helyen kell bújtatni.

A munka végeztével érdemes a horgolt darabot kicsit meg húzogatni, hogy amennyit bővülni akar,bővüljön -, ekkor még meg lehet az eldolgozott fonalat is igazítani annak érdekében, hogy az ne feszüljön. Amikor már nem látod, hogy hol van az eldolgozás útvonala, a szál véget levághatod. Egyre azonban vigyázz, az elkészült munkába nehogy belevágj.

Ha sok a szálvég, dolgozd el menet közben a szálakat

Amikor egy munkád sok-sok szálvéggel jár, akkor érdemes menet közben eldolgozni a szálakat. Ilyen munka a takaró horgolása is, ahol sok különálló négyzetet kell majd eggyé varázsolni. Evidens, hogy ha a színeket soronként váltod, akkor rengeteg szálvéged lesz. Szám szerint soronként kettő, ami egy négysoros négyzetnél már 8, ha ez a négyzet 10*10 cm, az 1 négyzetméteren 100 négyzetet jelent, 800 szál véggel. Na és még ott van az összedolgozás és keretezés is.

horgolás

Elképesztő számok, amelyek már eredendően eltántoríthatnak a feladattól – már, ha nem vagy elég kreatív és előre dolgozol. Gondolj bele: mennyivel jobb egy-egy négyzet horgolása után csak 8 darab szálat el dolgozni.

Sokan alkalmazzák azt a technikát a takaróknál, hogy először elkészítik az összes négyzetet, majd ezeket elütő színnel körbehorgolják, eközben összedolgozva a négyzeteket.

A horgolás munkafolyamatának befejező része a szálak eldolgozása, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a horgolt holmik kellően tartósak legyenek. Emiatt semmiképpen sem szabad elnagyolni – már, ha nem szeretnéd, hogy egy mosás után szálaira essen a munkád. Légy pontos és alapos, hogy sokáig teljes valójában élvezhesd a munkád gyümölcsét!

Képek forrása: pixabay.com


A következő részben: Miért kell több horgolótű?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük