Add meg a keresőszót

Horgolás: kezdjük az alapoknál!

Horgolás: kezdjük az alapoknál!

Horgolás: kezdjük az alapoknál!

1.rész: A horgolás története

Horgolni jó! – vallják a háziasszonyok már évezredek óta, hiszen az ügyes kezek által elkészített asztalterítők, abroszok, zoknik, sapkák ékesen bizonyítják ezen tevékenység szükségességét. Lehet, hogy a te szekrényed fiókjaiban is ott lapulnak a nagyitól örökölt, féltve őrzött darabok (amelyeket sajnálsz használatba venni) és most elérkezettnek látod az időt arra, hogy te is megtanuld miként lesz az egyszerű fonalból műremek.

horgolás

Miért jó kötni, horgolni?

Bármely kézimunka – akár a kötés, akár a horgolás, vagy a hímzés – olyan kiváló szabadidős tevékenység, amely nemcsak remek használati vagy dísztárgyak előállítását teszi lehetővé, hanem hatással van az egészségi állapotodra is.

Kutatások szerint a ritmikus, ismétlődő mozdulatok a jógához hasonló hatást gyakorolnak az agyra: teljesen ellazítanak, mintegy meditatív állapotot idézve elő.Mivel a jelenre – az itt és mostra kell koncentrálnod, meg tudsz szabadulni a múlton való rágódástól és a folyamatos aggódástól. Csökkenti a stresszt és a szorongást, fejleszti a kézügyességet, a kezek finommechanikai mozgását, kedvező hatással van a kreativitásra.

Mi a horgolás?

A horgolás egy olyan szövetkészítési módszer, melynek során különböző anyagokból (cérna, horgoló fonál, selyem, műselyem, fémszál raffia ) horgolótű segítségével textilt készítenek. Népszerűségét egyrészt annak köszönheti, hogy egyetlen eszköze a horgolótű, ami könnyen kezelhető, hordozható. Másrészt azért is szeretik olyan sokan, mert kivételesen sok változatosságot enged meg. A mintákat a hurkolt szem sorrendje vagy egymás közötti ritmusa hozza létre.

Ezzel a technikával készíthetőek ruházati termékek – sapka, zokni, díszítő elemek , különféle bábok, kulcstartók, asztali és ünnepi díszek.

A horgolás története röviden

A horgolás alapötlete ősi időkre nyúlik vissza. Technikája az újabb kőkorban alakult ki, egyszálas fonásból – ahol a fonalat kézzel fonták, hurkolták össze egybefüggő felületté. A horgolásnak is lényegében ez az alapja. 

 • Magyarországon a középkorban tűnt fel először a hurkolt csipke – III. Béla király feleségének sírjában egy főkötő részeként. Horgoltnak azért nem nevezhető, mert nem lehetett bizonyítani, hogy horgolótűvel készült.
 • Az itáliai reneszánsz fejlesztette ki a művészi csipkét, ami Velencéből indult világkörüli hódító útjára,és terjedt el egész Európában. Ekkor tűnt fel először Olaszországban az igazi horgolt csipke.
 • A közös elődje a nålebinding, amelyet máig használnak Skandinávia vagy a perui hegyvidékekekn kalapok, zoknik és más ruházati cikkek előállítására.
 • A horgolt ruhák legkorábbi leírását 1823-ból a Penélopé holland magazinból ismerjük – ez tartalmaz utasítást a színre, stílusra, sőt anyagra vonatkozóan is.
 • Az 1840-es évektől már sok könyv foglalkozott horgolással. Egy 1844-es könyvben már arról is szó volt, hogy a horgolótű milyen anyagból készülhet: acélból, elefántcsontból, vagy doboz fából és milyen méretekben lehet elérhető. A korai könyvek instrukciói szerint a horgolótűket a horgolás típusának megfelelően kellett váltogatni.
 • 1846-ban a 18 éves francia Eleonore Riego de la Branchardière kiadta az első könyvét, ami a kötésről és horgolásról szólt. Összesen 72 könyvet jelentetett meg a kézimunkáról a kötést-horgolást kedvelők legnagyobb örömére.
 • Az 1850-es és 1860-as években az ipari forradalomnak köszönhetően elindult a horgolt termékek sorozatgyártása, ami lényegesen olcsóbbá tette az így készült ruhadarabokat.
 • 1960-as és 1970-es években – a horgolt cikkek nagyon divatossá váltak a hippi és más alternatív szubkultúrák miatt.
 • 1994-ben megalakult az Amerikai Horgolás Szövetség – céljuk a horgolás népszerűsítése volt.
 • 2003-ban berobbant a köztudatba a japán amigurumi technika, amivel cuki horgolt játékokat lehet készíteni.
 • 2005-től a közösségi médiában egyre több horgolással foglalkozó csoport alakult, blogok tucatjai segítenek még napjainkban is az inspirálódásban.
Horgolt amigurumi figurák

Rengeteg stílus, design jelenik meg, újabbnál újabb mintákat és formákat eredményezve, csak tudj lépést tartani velük.


A következő részben: 2.rész: A horgoláshoz használt eszközök és anyagok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük