Add meg a keresőszót

Új év, új tervek – lépj egy szintet előre a kreativitás terén is!

Új év, új tervek – lépj egy szintet előre a kreativitás terén is!

Új év, új tervek – lépj egy szintet előre a kreativitás terén is!

Engedd szabadjára a kreativitásodat a következő évben is

Újra véget ér egy esztendő és kezdődik egy másik. Szerencsések vagyunk, hogy a részesei lehetünk ennek. Sokan vonnak mérleget ilyenkor: értékelve az eltelt év eseményeit, míg mások sokkal inkább a felejtés mellett döntenek. Ha most te is időt szakítasz a nagy ünneplés után arra, hogy eltűnődj azon, ami volt, akkor bizony lenne mit mesélned.

Jót, rosszat, megkönnyeztetőt, szerencséset, szépet, szégyellni valót, boldogat és szomorút egyaránt. Olyan dolgokat, amilyeneket a sors kreált a számodra. Nem szeretsz leltározni az emlékeidben? Nem szeretsz fogadalmakat tenni? Nem gond – elég, ha csak tanulsz belőle és ha kell változtatsz. Például kreatívabb leszel a kötésben, horgolásban is.

Hogy jön ide a kreativitás?

Egyszerűen. Amikor kiválasztod a kötésmintát, a fonalakat, a kötéshez szükséges eszközöketmár a lelki szemeid előtt látod az elkészítendő művet. Eltervezed, hogy milyen egyedi mintákat viszel majd bele, milyen újító megoldásokat alkalmazol.

Hiszen a kreativitás látásmód; olyan nézőpontból szemlélsz helyzeteket, ami által számos olyan lehetőséget is észreveszel, ami hozzá segíthet egy elégedettebb, érdekesebb élethez. A kreativitás által más nézőpontból is rálátsz az életedre, egyedien meg tudod oldani meg problémákat, rugalmasabban tudsz alkalmazkodni váratlan helyzetekhez, eredményesebben birkózol meg a kihívásokkal, lelkesebben éled meg a mindennapokat.

Tudtad: mire kikerülüsz az iskolából, a kreativitásod közel 90%-át elveszíted?

Ez így van, és ha hagyod így is marad. A jó hír, hogy a nagy részét vissza is szerezheted, ha akarod. Miért fontos ez?

Azért, mert a kreativitás:

 • kíváncsiságra ösztönöz,
 • új szemléletmódot ad
 • segít változtatni a megszokott, berögzült viselkedésen,
 • javítja az életminőségedet
 • módszeres gondolkodásra, komplex látásmódra sarkall
 • lehetővé teszi, hogy könnyebben reagálj a téged érő váratlan impulzusokra
 • rugalmasabb gondolkodást eredményez
 • eredetiséget szül
 • segít újrafogalmazni, átértelmezni, átalakítani, felülvizsgálni mindent
 • érzékenyebbé tesz a problémák felismerésére, megértésére és megoldására

A kreativitás feltételei

Lehet, hogy sokszor érzed úgy, hogy nincs sem ötleted, sem motivációd ahhoz, hogy belekezdj valami új és szokatlan ruhadarab vagy használati tárgy megkötésébe vagy horgolásába. Ez teljesen érthető, hiszen nem lehet az év minden egyes pillanatában ezer fokon égve kreatívkodni. A kreativitás kibontakozásának meg kell teremteni a belső és a külső feltételeit is annak érdekében, hogy az valóban gyümölcsöző legyen.

Belső feltételek:

 1. Nyitottság (érdeklődés, kíváncsiság, élménykeresés) – éld meg a jelen pillanat élményeit, történéseit – az “itt és most” csodáját. Ne címkézz fel a dolgokat előre, ne hagyd, hogy a korábbi tapasztalataid megakadályozzanak abban, hogy kipróbálj valami újat. Egy új fonalat, színt vagy mintát bármikor felfedezhetsz.
 2. Szabad önkifejezés (kísérletezési kedv, önmegvalósítási szándék, függetlenség) – játsz szabadon és bátran a gondolataiddal, kísérletezz különféle formákkal, színekkel, illesz össze eddig elkülönülten létező dolgokat (mondjuk egy mandalát egy kötött pulóverrel). Találj rá új kombinációkra, a spontaneitás, az eredetiség, a kísérletezési kedv nélkülözhetetlen a kreativitás megtapasztalásához.
 3. Belső értékelés , belülről fakadó motiváció – itt a te megélésed számít, nem pedig az, ahogy mások ítélik meg az alkotásaidat. Ha jó érzéssel tölt el, ha ki tudtál fejezni valamit általa, ha megfelel az elvárásaidnak, akkor már sokat tettél magadért.

Külső feltételek

 • Biztonság – egy elfogadó, empatikus környezet, ahol bátran kibontakozhatsz. Ez mentes a külső ítéletektől és feltételek nélkül elfogadja azt, amit csinálsz.
 • Szabadság – ez nem jelent korlát nélküliséget és szabálykerülést, hanem a felelősséged tudatában a megfelelő keretek felállítását.

Új év, új tervek – lépj egy szintet a kreativitás terén: köss, alkoss, fejlődj! A következő részben: Horgolás: kezdjük az alapoknál!

Egy hozzászólás

 1. Nagyon jó fonalak.

  Értékelés
  szept 28, 2022 Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük