Add meg a keresőszót

A horgoláshoz használt eszközök és anyagok

A horgoláshoz használt eszközök és anyagok

A horgoláshoz használt eszközök és anyagok

Az, hogy horgolni jó, már az előző cikkünkben is megállapítottuk – ahol részletesen megismerhetted a horgolás történetét és hasznosságát. Most a horgoláshoz szükséges eszközök bemutatása következik, ami nem egy sokismeretlenes egyenlet: csak egy horgolótű és valamilyen fonal vagy cérna kell hozzá.

horgolás

Igen ám, de milyen horgolótű és milyen fonal?

A fonal típusa, súlya különböző attól függően, hogy milyen mintát szeretnél követni, ahogy a horgolótű is eltéréseket mutathat. Emellett még szükséged lehet a munkamenet megkönnyítéséhez különböző más eszközökre is, amelyek segítenek a hurkok, pálcák számolásában, vagy a horgolt anyag mérésében.

A horgolótű

A legközkedveltebbek az alumínium horgolótűk. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy könnyen kezelhető, hordozható eszközök. A tű vastagságának alkalmazkodnia kell a cérna illetve a fonal vastagságához.

 • vékony, finom cérnához vékony acél tűt (0,4-3,5 mm),
 • vastagabb gyapjú fonalhoz csont, vagy fa horgolótűt használnak (2,5-19 mm).
 • további alapanyagai lehetnek: műanyag, bambusz vagy alumínium (2,5-19 mm)

A méretezést a horog határozza meg; több hurkot is tehetsz a pálcára a kívánt méret eléréséhez. A horgolótűk között esztétikai szempontok alapján is válogathatsz, vagy az anyag tapintása és a fonal csúszása alapján is. Van, aki a fát és a bambuszt részesíti előnyben meleg tapintásuk vagy környezetvédelmi szempontok miatt. Sőt! Ma már sokan használnak olyan kézműves horgolótűket, amelyek alapanyaga általában fa, és gyöngyök vagy féldrágakövek díszítik őket.

Léteznek kétvégű horgolótűk is, ezek mindkét végén horog van. Előnyük, hogy így a két végük párhuzamosan is használható, ugyanazon a munkadarabon belül, váltakozó színekkel.

A fonalak anyaga

A horgoláshoz használható fonalak alapanyaga is változatosabbá vált. A hagyományos növényi, állati eredetű fonalak és műszál mellett napjainkban már kaphatóak bambuszból, banán növényből, qiviutból készült fonalak is. Ha környezettudatosabb vagy, akkor számodra remek lehetőség az újrahasznosítás is, amelynek keretében kedved szerint kísérletezhetsz új textúrákkal. Mi minden hasznosítható újra? Új életet adhatsz a műanyag zsákoknak, lepedőknek, pólóknak, szalagoknak, VCR vagy kazetta szalagoknak.

A horgolás alapanyaga lehet:

 • a cérna,
 • a horgoló fonal,
 • a selyem,
 • a műselyem,
 • a fémszál,
 • a raffia
 • a sima, a csomós, a bolyhos gyapjú fonal,

A fonalat általában gombolyagokban, matringokban tudod megvásárolni. A legtöbb kézimunkához kedvezőbb ha a gombolyagot választod, mivel gombolyagként a fonal kevésbé fog gubancolódni.

Figyelj arra, hogy meglegyen rajta a címke, ami nagy segítségedre lesz abban, hogy megismerd az adott fonal tulajdonságait: súlyát, hosszát, a színkódját, a festési jellemzőket, a javasolt tűméretet, és a a mosási instrukciókat.

A fonalak vastagsága

A fonal vastagsága határozza meg, hogy hány pálca, illetve sor szükséges egy adott minta, adott területű darabjának elkészítéséhez. Ez behatárolja a horgolótű méretét is:a vékonyabb fonalak vékonyabb tűt, míg a vastagabb fonalak vastagabb horgolótűt igényelnek.

Kézenfekvő az is, hogy a vékony tűvel ugyan sűrűbb lesz a horgolás,de nehezebb is, – sőt egy bizonyos arányon túl már nem is lesz lehetséges.Ugyanez a helyzet a vastagabb tűvel is, ahol a munkadarab szellősebb lesz, ám egy bizonyos arányon túl már túlságosan laza. Mi következik ebből? Az, hogy a horgolásnál is – mint az élet oly sok területén – érdemes óvakodni a végletektől.

Ha vastagabb fonallal dolgozol, akkor a munkadarabot hamarabb be tudod fejezni, viszont a finomabb részletek létrehozása lehetetlen.

A fonal választásnál figyelembe kell venned, hogy:

 • mennyi levegőt képes magába zárni;
 • milyen a rugalmassága, a moshatósága, a színtartása, a tapintása, a dörzsölésállósága,
 • hajlamos-e az összegabalyodásra
 • milyen lesz a belőle horgolt szövet súlya, komfortja, megjelenése, színe, fényessége díszítettsége.
 • van-e allergiát kiváltó hatása
 • mennyire áll ellen a penésznek, a molyoknak, és a vegyszereknek,
 • milyen a gyúlékonysága, az olvadáspontja, a statikus elektromossággal való feltöltődési hajlama

A következő részben: 3.rész: A horgolás munkamenete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük