Add meg a keresőszót

Húsvétra még elkészülhet: apró díszek az ünnepre

Húsvétra még elkészülhet: apró díszek az ünnepre

Húsvétra még elkészülhet: apró díszek az ünnepre

Neked mi jut az eszedbe, amikor a Húsvétra gondolsz? Valószínűleg sok minden: locsolkodás, tojásfestés, tavaszi szünet, bárány, díszek, barka, 40 napos böjt vége, tavasz, feltámadás, piros tojás – izgatott készülődés. Az év első nagy ünnepe, amire már január óta várunk és készülünk: tervezgetjük a családi programokat, a húsvéti menüt, bevásárolunk, csinosítgatjuk a lakást. Ami nagyon jó, de az már kevésbé megnyugtató, hogy sokan nem igazán vannak tisztában a Húsvét ünnepkörének eredetével, jelentésével, jelképeivel, szokásaival.

díszek
húsvéti díszek

A Húsvét idén 2022 április 17-18-án lesz, de miért van minden évben máskor?

A húsvét időpontja mindig az a vasárnap, ami a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követi. De sosem lehet március 22. előtt, ahogy nem lehet április 25. után sem. Erről 325-ben határozott az első niceai zsinat, és az ortodox egyházon kívül minden keresztény egyház ehhez az eljáráshoz tartja magát.

Mit ünneplünk?

A húsvét a keresztény egyház egyik legnagyobb és legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük. Ez egyben a tavasz eljövetelének köszöntése is Rügyeznek a fák, bimbóznak a növények, melegszik az idő, több a napsütés – a természet újjászületik. A húsvéthoz évezredek óta számos hagyomány, népszokás, rituálé kapcsolódik ma már egyházi és családi ünnep is egyben, amiből nem hiányozhatnak a húsvéti szimbólumok.

Milyen húsvéti jelképek és hagyományok vannak?

Húsvéti tojás

A tojás a termékenység, a teremtés és az élet újjászületésének legősibb jelképe. A teremtésmítoszok szerint a világ tojásból ered. Annak ellenére is jelképezi az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét, hogy kicsi és törékeny.

A tojások festése, színezése, díszítése régi szokás, számtalan módszer áll a rendelkezésedre ma is: a készen kapható színes tojásfestékektől kezdve a természetes alapanyagokon keresztül (hagymahéj) az írókázásig. És akkor még a tojások kötött vagy horgolt díszekbe való “öltöztetéséről” nem is beszéltünk.

Leggyakrabban a piros színt használjuk, ennek alapját a színek mágikus erejébe vetett hit adta, a pirosnak védő erőt tulajdonítottak. Tájegységenként eltérő lehet a díszített tojások festésének módja, a minták elrendezése. Hazánkban a festett, díszített tojás ajándékozása elsősorban a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik.

Húsvéti nyúl

A húsvéti nyúl jelképe Németországból ered, ahol a germán hagyományok alvilági istennőjének legendájában jelenik meg: eszerint a nyúl eredetileg madár volt, s az istennő haragjában négylábú állattá változtatta.

Húsvéti bárány

A legősibb húsvéti jelkép, amelynek az eredete a Bibliában keresendő. A húsvéti bárány Jézust, az áldozati bárányt jelképezi.

változatos húsvéti díszek

Barka

Szintén fontos húsvéti jelkép, ami azokat a pálmaágakat helyettesíti, amelyekkel a nép a Jeruzsálembe bevonuló Jézust üdvözölte. A néphagyomány szerint az eresz alá helyezett megszentelt barka a villámcsapástól védte a házat, bolyhos virágainak pedig különleges gyógyerőt tulajdonítottak.

Húsvéti locsolás

A rituális megtisztulás jelképe, ami régen elég kellemetlen lehetett, hiszen a lányokat vödörszámlocsolták meg a kútból felhúzott friss vizzel. Napjainkban már a kölnivel való locsolás szokása terjedt el – csak a néphagyományokat őrző közösségekben kerülnek elő a vízzel teli vödrök.

Húsvéti menü

Sonka, tojás és kalács – ez az a három finomság, ami egyetlen húsvéti asztalról sem maradhat le.

Húsvéti dekoráció kötéssel, horgolással

A húsvéti dekoráció kitalálása és kivitelezése időbe telik ugyan, de kreatív és izgalmas elfoglaltság. Megéri a fáradtságot, mert leírhatatlan érzés, amikor a gyermekeid, unokáid örömét látod.

Húsvéti tojások, virágok, asztaldíszek, terítők, képek – ha szeretsz kézimunkázni, kötni-horgolni, akkor most még épp idejében vagy ahhoz, hogy nekiláss néhány kisebb-nagyobb dekorációs elem elkészítéséhez. Miket kreálhatsz? Lényegében bármit, csak a fantáziád szab határt a lehetőségeidnek. A húsvéti kreatív ötletek tárháza kimeríthetetlen.

húsvéti díszek horgolással, kötéssel

Lássuk:

  • amigurumi – a tuti befutó húsvétkor (is): nyuszit, bárányt, tyúkot, tojást készíthetsz
  • tojásdíszítések: kötött tojás sapkák, csipkével díszített tojások, horgolt tojás ruhák gyöngyökkel díszítve
  • horgolhatsz tojást is, amit a barka ágakra akaszthatsz fel
  • készíthetsz fonal csibéket
  • asztaldíszeket, nyuszis tálakat, nyuszi fészket

Szuper inspirációkat szerezhetsz a Youtube -on fellelhető videókból is, amelyek lépésről-lépésre bemutatják, hogy miként varázsolhatsz – akár maradék fonalak felhasználásával is – vicces dekorokat a lakásodba.

Közeleg a Húsvét – tedd még szebbé saját készítésű dekor-elemekkel! Ha elhatároztad, hogy elkészíted saját húsvéti dekorációdat, akkor szerezd be a hozzád illő akciós fonalat!

Fotók: pixabay.com

A következő részben: Mi az a Patchwork ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük