Add meg a keresőszót

Mi az a Patchwork?

Mi az a Patchwork?

Mi az a Patchwork?

A patchwork – vagy idehaza ismertebb nevén, a foltvarrás – ma már egy hobbi művészet, aminek történelmi múltja van. Régen egy praktikus kézimunka volt, amit még az amerikai földművesek használtak az akkor még elhasznált ruhaneműk ép részeinek a megmentésére és újrahasznosítására.

A “patchwork” angol kifejezés – vagy foltvarrás, foltmunka – nagyon jól kifejezi a lényegét ennek a munkának. Kisebb anyagdarabok “foltok” összevarrásával készül egy új, egyedi textil. (Persze a foltmunka teljesen ugyanolyan anyagok vagy csak ugyanolyan formájú anyagdarabok összevarrásával is készülhet.)

A patchwork története

Bár a foltvarrás már évszázadok óta egyben a művészi önkifejezés eszköze, kezdetben nem emiatt, hanem a praktikussága miatt készítették. A Nagy Gazdasági Válság idején ritkák és meglehetősen drágák voltak a tekercsben kapható textilek ezért felhasználtak mindent, ami hasznos nyersanyagnak számított.

Ilyenek voltak azok az üres zsákok is, amelyekbe eredetileg a lisztet vagy a cukrot csomagolták. A varrónők leleményesen ezekből készítettek ruhákat, paplanokat és egyéb hasznos holmikat. Persze ez a zsákvászon lényegesen durvább volt a mai 100% pamutból készült anyagoknál. A szükség és a szegénység hozta létre azt a gyakorlatot is, hogy a régi anyagdarabokból használható textíliát kreáljanak.

Hasznos elfoglaltságnak – és kisebb közösségi eseménynek – bizonyult a hosszú téli estéken ezzel a technikával dolgozva takarókat készíteni és a létrehozott mintákat, elnevezéseket másokkal is megismertetni. Így jöttek létra a ma már klasszikusnak számító blokk elnevezések is

A technika magas szintű fejlődésének köszönhetően ma már a foltvarrás területén is jelentős változások mentek végbe. A fejlett varrógépek elterjedése a varrási folyamatot meggyorsította – persze azt nem érdemes elfelejteni, hogy a kézi varrással elkészített darabok lényegesen nagyobb értéket képviselnek.

Miért? Mert igaz, hogy lassabban, de annál pontosabban varrunk, így az alkotás finomabb, lágyabb összhatással rendelkezik. Ráadásul léteznek olyan minták, amelyeket kizárólag csak kézzel lehet megvarrni – ilyenek a térbeli virágok is.

A patchwork fajtái

A munkafolyamat során több fogalommal is találkozhatsz. Ilyen a blokk, ami egy kisebb mintát, egységet jelent – egy nagyobb munka több blokkból áll. Vagy a fércelés, ami kézzel történik és a rétegek rögzítését jelenti nagy öltésekkel, ezeket a végén eltávolítjuk.

Amikor megszületik az elhatározás benned, hogy te is kipróbálod a foltvarrást meglepő lesz látnod, hogy hányféle technika létezik:

  • az egydarabos quilt – ahol folyamatosan ugyanazt a formát ismételed újra meg újra
  • a négy darabos blokk – ami 4 anyag darabból áll, 2 vízszintesen, 2 függőlegesen
  • az ötrészes blokk – ez már egy kicsit bonyolultabb: az ötrészes blokkok 25 darabból állnak, 5 vízszintes és 5 függőleges irányban
  • a hét részes blokk – ez 7-7 “foltot” tartalmaz mindkét irányban.
  • az angol papírtechnika – ez hatszögek összevarrásából áll
  • … és még lehetne folytatni a sort, olyan sokféle megoldás és technika létezik
Patchwork

Milyen eszközök szükségesek a patchworkhöz?

Minden esetben szükséged lesz speciális vágólapra, vonalzóra, körkésre, ollóra, illanófilcre, gombostűre, cérnára (kézi és gépi) és természetesen feldolgozandó anyagra.

Miket készíthetsz ezzel a technikával?

A patchwork segítségével különleges, egyedi textíliákat készíthetsz: ágytakarókat, falvédőket, terítőket, pulóvereket. Fejleszti a kreativitást, hasznos időtöltés, örömet okoz és nem utolsó sorban támogatja a fenntarthatósági törekvéseket is azzal, hogy újrahasznosítja az egyébként kidobásra szánt holmikat.

Vágj bele te is!

Fotók: pixabay.com

A következő részben: Hasznos tippek foltvarráshoz

Egy hozzászólás

  1. […] takarót! ápr 17 2022 | By admin Hasznos tippek foltvarráshoz ápr 9 2022 | By admin Mi az a Patchwork? ápr 5 2022 | By […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük