Add meg a keresőszót

Mire jó a pólófonal?

Mire jó a pólófonal?

Mire jó a pólófonal?

Sokféle szín, anyagminőség jellemzi a pólófonalakat. amelyekkel igazán kiélheted a kreativitásodat alkotás közben. Olyan alapanyagok ezek, amelyek nem felelnek meg a hagyományosan vett sztendertizált normáknak, emiatt pedig igazi kihívást jelenthetnek a felhasználóknak.

pólófonal

Mi az a pólófonal?

A pólófonalak lényegében a textilipar melléktermékei, amelyeket hulladékként kezelnek a gyártás során. A feldolgozók ezeket az jellemzően szélezésből megmaradt anyagdarabokat felvásárolják majd gondos átnézés és válogatás után tekercselik.

Az, hogy a szélezésből megmaradt anyagok milyen tulajdonságokkal rendelkeznek milyen vastagok, milyen a minőségük egyrészt azon múlik, hogy mi jellemzi az alapanyagokat, másrészt a szélezést végző gép adottságai is meghatározóak. Kézenfekvő, hogy egy eredetileg vastagabb alapanyagból nem tudnak olyan csíkot vágni ami a végén vékony lesz, ahogy egy vékony anyag soha nem adhat vastagabb eredményt.

Meghatározó az alapanyagok fajtája is, hiszen mindegyik más és más előnnyel vagy hátránnyal jár. A pamut, a len, a nylon, a viszkóz, a poliészter,a jersey és még sokféle anyag lehet a ruhagyártás alapanyaga. A pamut általában nem vagy csak kevéssé rugalmas, míg a jersey, nyúlósabb, elasztikusabb fonalat ad a magas elasztán tartalmának köszönhetően. A rugalmasabb anyagokkal könnyebb dolgozni, de a végeredménynek nem lesz olyan tartása, mint mondjuk egy magasabb pamuttartalmú alapanyagnak.

A pólófonal ezen tulajdonságai okozzák azt, hogy nem egy sztenderdizált normáknak megfelelő anyagnak tekinthetőek, hanem egy nagyon sokféle, kisszériás alapanyagnak, ami különböző fonalvastagságban és színekben kaphatóak. A gyártás folyamatából adódik, hogy az alapanyag, amiből a fonalgombolyagok készülnek, végesek – ezért ugyanolyan színű vagy mintájú fonalat két egymást követő szállítmányban sem tud reprodukálni a gyártó, így a forgalmazó sem.

Pólófonalat a világ minden részén gyártanak

Az egyes gyártók és a végtermékei között nagyon nagy lehet a minőségbeli eltérés. Ennek az az oka, hogy az alapanyagokat a gyárak vagy maguk vágják, vagy már felvágva vásárolják, eltérő helyekről szerezve hozzá az alapanyagot. Ha öregebb, elavultabb gépekkel rendelkeznek, akkor az a megmaradt anyagokat szélesebbre vágja, míg a modernebb, precízebb gépek jól elbánnak a könnyebb anyagokkal is.

Nem könnyű feladat egyenletes, folyamatos csíkokat megalkotni és/vagy gondosan átnézni, hogy azokban a lehető legkevesebb csomó és vékonyodás legyen. Sajnos vannak olyan gyártók is, akik minden anyagot átnézés nélkül fel tekercselnek és csak a felhasználónál derül ki, hogy gondok vannak a gombolyaggal.

Mivel újrahasznosított termékről van szó akad a legnagyobb gondosság ellenére is néhány olyan jellemző, ami még a pólófonal fogalmába „belefér”. Ilyen elfogadott hiba, ha gombolyagonként 1-2 csomó, minimális vastagságbeli különbség található, ez még nem zavarja a végeredményt.

Miért jó pólófonallal dolgozni?

Ezekkel az egyedülálló minőségben is kapható újrahasznosított textil termékekből készült fonalaknak számos előnye van:

  • egyszerűen és gyorsan tudsz látványos eredményeket elérni
  • egyaránt alkalmazhatod őket kötéshez, XXL méretű horgoláshoz, csomózásos (makramé) technikához
  • felhasználásuknak csak a fantáziád szab határt.
  • átlagos szélességük 1-2,5 cm, ehhez mega méretű horgolótűre vagy kötőtűre van szükséged
  • különleges és egyedi végeredményt kapsz
  • méreténél fogva a lakberendezésben nyújtanak segítséget: szőnyegeket, puffokat tárolókat, ülőpárnákat készíthetsz belőle
  • minden esetben lépést tartanak az aktuális divat színekkel, anyagokkal, trendekkel – folyamatosan változnak, emiatt nem válnak unalmassá
  • jelentős részük alacsony hőmérsékleten mosógépben is mosható.

A pólófonal egy nagyon divatos, trendi alapanyaggá vált napjainkban – akik egyszer kipróbálták a használatát, nem tudnak és nem is akarnak szabadulni tőle. Próbáld ki te is!

Fotók: pixabay.com


A következő részben: Húsvétra még elkészülhet: apró díszek az ünnepre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük