Add meg a keresőszót

Készíts te is foltvarrásos takarót!

Készíts te is foltvarrásos takarót!

Készíts te is foltvarrásos takarót!

Nincs szebb és beszédesebb ajándék egy saját kezűleg készített ajándéknál. Akár a párodat, akár a szüleidet vagy a gyerekeidet szeretnéd meglepni nem választasz rosszul, ha egy szép patchwork takaróval leped meg őket.

Miért? Mert ez olyan ajándék, ami egyszerre egyedi és különleges, személyre szabható és divatos. Sokféle anyagból, sokféle színnel és mintával készülhet – így nagyon népszerű használati tárgy is válhat belőle. Végre egy olyan meglepetés, ami nem fog a szekrény polcán porosodni, hanem nap, mint nap melegséget áraszt a szó átvitt és valódi értelmében is.

foltvarrásos takaró

A patchwork takaró házilag gyorsan és könnyen elkészíthető – csak egy normál varrógép és némi kézügyesség és kreativitás kell hozzá. Ha most ezeket a sorokat olvasod, akkor te ezeknek biztosan a birtokában vagy.

A patchwork kiválóan alkalmas arra, hogy a régi megmaradt anyag darabokat, vagy a régi ruhadarabokat újrahasznosítsd. Pontosan ezek miatt válnak majd a takarók teljesen egyedivé. Vedd elő a régi pulóvereket, kinőtt ingeket, megunt párnahuzatokat, vagy éppenséggel a régi takarót és láss munkához. Vágj ki egyforma kockákat, majd azokat varrd össze. Még a megajándékozott nevét is rákreálhatod.

Ebbe te is belevághatsz!

Ha korábban még soha nem csináltál ilyet, akkor nem árt kicsit tájékozódnod a patchwork anyagának kiválasztása, az eszközök használata és a varrás technika tekintetében. De megéri a fáradtságot, mert némi gyakorlással és türelemmel a végeredmény egy gyönyörű, meleg takaró lesz, ami hosszú évekig emlékezteti majd a megajándékozottat arra, hogy időt és energiát – figyelmet szántál rá.

A patchwork anyagokat eleinte beszerezheted méteráru boltból készre vágva, sablonnal. De rögtön bele is ugorhatsz a közepébe és kisebb munka darabokkal ki is próbálhatod magad. A megközelítőleg azonos tulajdonságú anyagokkal könnyen megy majd a munka – hiszen azonos módon viselkednek.

A színek és minták kiválasztásánál is egy előre átgondolt terv szerint haladhatsz, ami biztosítani fogja, hogy a végeredmény dekoratív legyen. A színek harmóniáját a leginkább azzal tudod biztosítani, ha egy fő színt és annak az árnyalatait használod.

Ennek a takarónak az elkészítésébe a kezdők is nyugodtan belevághatnak, mert a nagyobb, négyzet formájú anyagdarabokkal könnyű dolgozni.

Amire szükséged lesz:

 • 6-8-féle mintás anyag
 • vatelin
 • egy 174 centi széles anyag darab a takaró hátoldalához,
 • fehér cérna
 • gombostűk
 • varrógép
 • olló
 • vonalzó
 • vasaló
 • vasalódeszka

Lépésről-lépésre takaró

 1. Először mosd ki és vasald ki az anyagokat, hogy ne később kelljen ráébredj, hogy valamelyik mosás közben összemegy.
 2. Vágj ki a lehető legnagyobb pontossággal a színes textilekből 30 centis darabokat. Mindegyik mintából vágjunk ki 6-8 négyzetet, annak függvényében, hogy melyikből szeretnél többet vagy kevesebbet belevarrni a takaróba. Összesen 42 darabra lesz szükséged.
 3. Ha ezzel megvagy, akkor pakold átlátható kupacokba a négyzeteket.
 4. Elkezdheted sorról sorra haladva kirakni belőlük a takarót. Néha ellenőrizd az összhatást, hiszen most még igazíthatsz az elrendezésen. Hasonló színeket nem célszerű egymás mellé tenni.
 5. Gombostűvel rögzítsd egymáshoz a kis négyzeteket
 6. Haladjunk így sorról-sorra .
 7. Ezután varrd is össze a négyzeteket nagyjából fél centire a széltől.
 8. Gombostűzd össze a sorokat, majd vard egymáshoz azokat is és vasald le.
 9. Ezután helyezd egymásra a takaró rétegeit – a hátlapot, a bélést, és a foltokból készült fedlapot – gombostűvel rögzítsd őket egymáshoz.
 10. Végül tűzd össze a takarót a négyzetek széle mentén két vonalban.
 11. Mostmár csak körbe kell szegned a takarót.

A régiből is lehet új

Akár egy régi takarót is felújíthatsz azzal, ha különböző figurákat varrsz rá. Takarót házilag egyrészt anyagi megfontolásból is érdemes készíteni, másrészt az egyedisége miatt.

Készíts te is patchwork takarót akár ajándékba, akár a magad örömére!

Fotók: pixabay.com


A következő részben: Táska-mánia: azaz, miért adnál olyasmiért tízezreket, amit te is el tudsz készíteni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük