Add meg a keresőszót

Hasznos tippek foltvarráshoz

Hasznos tippek foltvarráshoz

Hasznos tippek foltvarráshoz

Az előző héten a patchwork – vagyis a foltvarrás történetével, fajtáival és eszközeivel ismerkedhettél meg. Reményeink szerint kedvet is kaptál ahhoz, hogy te magad is készíts egyet-kettőt (vagy sokat) belőle. Hogy ez minél gördülékenyebben menjen most megosztunk veled néhány olyan gyakorlati tanácsot, ami segítséget jelenthet az elindulásban.

Minden kezdet nehéznek tűnik, de légy bátor és vágj bele!

A patchworkben az a jó, hogy miközben alkalmas a régi, megunt, foltos ruhadarabok újrahasznosítására, remekül fejleszti a kreativitást is. Miért? Mert az anyagok, színek, minták kiválasztása során kiélheted a művészi hajlamaidat is. Eleinte kicsit nehéz, de annál szórakoztatóbb lesz az anyagok összeszedése.

Nehéznek fog tűnni annak az eldöntése, hogy melyik anyag, melyikkel passzol a legjobban össze, aztán a színek és minták harmóniájának megteremtése sem könnyű. De ne aggódj: ha kezdetben ez el is tart egy ideig, a végeredmény határozottan meggyőz majd arról, hogy érdemes volt belevágni. A második projektnél már nagyobb magabiztossággal tudod a vásznakat összepárosítani.

Hogyan válassz anyagot a patchwork elkészítéséhez?

Nagyon sokan – félve az első kudarctól – elsőként egy előre összeállított sorozattal kezdenek, amit meg lehet vásárolni. Ezt a gyártók direkt arra a célra találták ki, hogy megkönnyítsék a kezdő patchwork készítők dolgát. Rengeteg időt lehet vele megtakarítani, sokféle színt és mintát tartalmaznak, amelyek úgy vannak összehangolva, hogy jól harmonizáljanak egymással.

A siker garantált, a pozitív élmény pedig arra sarkall, hogy a következő munkadarabok már a saját ruha anyagok felhasználásával készüljenek. Ehhez:

  • olyan anyagot keress kiindulási pontként, ami tapintásra, színre, mintára a számodra a legoptimálisabb
  • ne ragadj le egyetlen színnél vagy mintánál – hisz a foltvarrás lényege pont az a változatosság, ami végül egy teljesen új formába hozza a régi holmikat, élettelivé teszi a képet
  • nagyon jó megoldást jelenthet az is, ha egy színnek a különböző árnyalatait alkalmazod, a sötétebb-világosabb váltakozása nagyon szép összhatást eredményezhet
  • anyag szempontjából a legjobb választást mindig a nem nyúlós 100 %-os pamutvászon jelenti
  • ne hamarkodd el a döntést akkor, ha nagyobb horderejű dolgot akarsz készíteni – mondjuk egy takarót. Minél több a várható befektetett munka, annál fontosabb, hogy az anyagok a legjobb minőségűek legyenek.

Miért jó a pamutvászon?

Ennek több oka is van. A pamutvászon formatartó, emiatt könnyű vele dolgozni. Nem fog meggyűlni vele a bajod a varrásnál sem, mert nem csúszkál a varrógép talpa alatt, mint mondjuk a szintetikus anyagok többsége. Nem változtatja az alakját, nem nyúlik meg, nem megy össze mosás során sem. Jól tartja a meleget, tartós, szellőzik, a belőle készült takarókkal kellemes takarózni.

Persze a pamutok közt is akad olyan, ami nem alkalmas a foltvarráshoz – ilyenek például a póló anyagok, amelyek nagyon nyúlnak, de a túl vastag pamutok sem alkalmasak a feladathoz. Apropó: vastagság! Lényeges, hogy azonos vastagságú anyagokat használj, ellenkező esetben az egymástól eltérő vastagságú anyagok használatával meggyűlik a bajod varrás közben. Fontos az is, hogy az anyag milyen szövésű, mert minél sűrűbb a szövése, annál alkalmasabb a patchwork készítésére.

foltvarrás
foltvarrás táskák készítéséhez

A patchwork sokfélesége

A foltvarrás segítségével sokféle hasznos lakberendezési és használati tárgyat elkészíthetsz: takarókat, párnákat, terítőket, táskákat, ünnepi díszeket, játékokat, szemüvegtokokat, mobiltartókat.

Sokféle patchwork technika létezik: a tradicionális blokk minták mellett elsajátíthatod az angol papír technikát, a flikk-flakk, a kézi applikálás, a gépi applikálás, a quilt-as-you-go, vagy a fotorealisztikus quiltek módszereit is. De ezek részletes bemutatása majd egy újabb fejezet lesz cikksorozatunkban.

Képek: pixabay.com


A következő részben: Készíts te is foltvarrásos takarót!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük