Add meg a keresőszót

Kötés, horgolás vagy knooking? Na, de mi az a knooking?

Kötés, horgolás vagy knooking? Na, de mi az a knooking?

Kötés, horgolás vagy knooking? Na, de mi az a knooking?

Aki szereti a kreatív hobbikat, az ma már számtalan lehetőség közül választhat – tevékenységek hada vár felfedezésre. Anyagok, technikák, eszközök tárháza vár téged is, hogy kipróbáld őket, de ha a legszívesebben a fonalakkal fogalatoskodnál, akkor a kötésen, horgoláson kívül belekóstolhatsz a knookingolásba is, ami egy új technika.

A technikák összehasonlítása

Ha még nincsenek tapasztalataid, akkor talán benned is rögtön felmerült az a kérdés, hogy a fenti technikák közül melyik a nehezebb? Ahhoz, hogy erre meg lehessen adni a pontos választ, nem árt ismerni a három egymástól eltérő kézimunka fajta jellegzetességeit.

A horgolás

A horgolásnál egy tűvel fogsz dolgozni úgy, hogy a tű kampós végével képzed a szemeket sorról sorra. Ez az egy tűvel végzendő munka valamivel könnyebbnek mondható, hiszen az ujjaid, illetve a csuklód kevesebbet mozognak, így a munka talán nem igényel akkora összpontosítást, mint a két tűvel való kötés. Nem véletlenül van a hangsúly a talán szón, hiszen mindenki a saját bőrén fogja tapasztalni, hogy mennyire számít nehéznek a horgolás.

Horgolni az egyszerűbb mintáktól kezdve a gyönyörűen-bonyolult csipkecsodákig szinte mindent lehet. A világhálón milliónyi horgolásminta áll a rendelkezésedre – egyik-másik vetekszik azokkal az egyiptomi hieroglifákkal, amelyek megfejtéséhez évtizedek kellenek…. Nagyon sokan horgolnak képről, lévén, hogy a horgolás rajzok egy része igen nehezen érthető, illetve nehézkesen követhető. A horgolás rajzok logikájának megtanulása igényel némi rutint, de az idő előrehaladtával, és az általad horgolt darabok számának növekedésével egyre kevesebb gondot fog okozni.

Vannak olyan minták, amelyeket kötéssel és horgolással is előállíthatsz. A horgolt darabok egy árnyalatnyival vastagabbak, picit merevebbek mint a kötött társaik, ezért ezek a holmik nem nyúlnak, szép tartásuk van, ami bizonyos esetekben kifejezetten előnyt jelent (pl. táska). A horgoláshoz több fonal kell, mint a kötéshez.

knooking

A kötés

A kötés a horgolásnál egy kicsit bonyolultabb művelet, lévén, hogy két tűvel történik – azok egyidejű mozgatása, összehangolása segítségével. A horgoláshoz képest a kötéssel lassabban lehet haladni, bár a végeredmény kárpótol majd a sok munkáért.

Mivel a minták száma végtelen, így mindenki találhat magának olyat, ami a tudásának megfelel. A kötés sokszínűsége és technikája alkalmas akár a csipkefonalak feldolgozására is, melyekkel olyan nagyon nőies darabokat lehet varázsolni, amelyek puhábbak, lágyabbak, és nagyon szép hatást eredményeznek.

Na, de mi az a knooking?

A knooking az a legújabb technika, ami lényegében a kötés és a horgolás kombinációja. Így a régebben az egyik vagy a másik technikát kedvelő kézimunkázóknak is kihívást és örömet tud szerezni.

A knooking technika egyetlen kelléke a felhasználásra szánt fonalon kívül egy horgolótűnek kinéző kampós végű tű, melynek a nem kampós végéhez egy erre a célra kitalált damil csatlakoztatható. A knooking tű másik fajtája egy szintén kampós elejű tű, azonban ennek a végén azonban egy lyuk található, amibe rögzítheted majd a kötésedtől eltérő színű fonaladat. Ennek a fonalnak, illetve a damilnak a knookolás során fontos szerepe lesz, hiszen a munkádat ezen a szálon fogod vezetni.

A knooking során a knooking tűvel fogsz dolgozni, úgy, hogy a kötés alapműveleteit alkalmazod majd. A munkád eredményeként a felület a kötéshez hasonló kötés képet adja majd, de lágy lesz és puha, ráadásul olyan gyorsan lehet haladni a munkával, ahogy azt már a horgolásnál megszokhattad.

Néhány videó arról, hogy ez mit jelent:

Képek: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük