Add meg a keresőszót

Mi az a mintanégyzet?

Mi az a mintanégyzet?

Mi az a mintanégyzet?

Aki már régebb óta köt vagy horgol az tudja, hogy miért érdemes mintanégyzetet kötni vagy horgolni. Aki még csak most ismerkedik a kézimunkázás kreatív tevékenységével, annak pedig érdemes elsajátítania minél hamarabb, hogy később is természetes legyen az elkészítése.

A mintanégyzet szerepe a kötésben, horgolásban

A mintanégyzet jellemzően egy 10x10cm-es horgolt vagy kötött mintadarab. Azért kerül elkészítésre a minta alapján, hogy az elkészített kötés vagy horgolás pont akkora és olyan legyen, mint a megadott minta leírásban. Mielőtt egy nagyobb projektet elkezdesz, fontos, hogy a mintanégyzet segítségével ellenőrizd, hogy a leírásban megadott tűvel és fonallal valóban ugyanannyi szemre és sorra lesz szükséged, mint amennyire a 10x10cm munkadarab elkészítéséhez. Vagyis, hogy nem kötsz vagy horgolsz szorosabban, vagy lazábban, mint ahogy a minta készítője tette.

A mintadarab elkészítése segít abban is, hogy ne kelljen változtatnod a kötési/horgolási stílusodon, hanem kisebb változtatásokkal a mintaleíráshoz igazítsd az eszközeidet.

Nagyon hasznos elkészíteni akkor, ha:

 • kicsit szorosabban vagy lazábban dolgozol, mint a minta készítője és emiatt ahhoz kell igazítani a kötőtű vagy a horgolótű méretét
 • nem azzal a fonallal dolgozol, mint amit a leírásban megadtak és emiatt ahhoz kell igazítani a kötőtű és a horgolótű méretét
 • nem rendelkezel ugyanakkora horgolótűvel és kötőtűvel és ki kell számolni a szükséges szemek számát
mintanégyzet

Hogyan készítsd el a mintanégyzetet?

 • mindig a megadott mennyiséghez képest 5 szemmel és egy sorral többet kell elkészítened ahhoz, hogy az elkészült mintadarab könnyen lemérhető legyen és vonalzóval meg tudd határozni a szükséges szemek és sorok számát.
 • célszerű mindig ugyanazt a fonalat és tűméretet használni, mint amit a leírás megadott.
 • az elkészült mintadarabot gombostűvel tűzd ki mondjuk egy szivacslapra, anélkül hogy azt kifeszítenéd, vagy erővel nyújtanád.
 • gőzöld ki, vagy csak finoman nedvesítsd be tiszta vízzel
 • száradás után mérd meg, hogy 10 cm szélességben hány szemre és 10 cm magasságban hány sorra volt szükséged. Ehhez használhatsz vonalzót, centit, vagy speciálisan az erre a célra fejlesztett számolókeretet

Számolj és ha kell változtass!

Mérés után először azt kell mérlegelned, hogy mennyire fontos pontosnak lenni. A ruháknál például nagyon lényeges, hogy a végeredmény a minta alapján ugyanakkora legyen, mint ahogy azt tervezted. A takaróknál már van némi mozgástered, hiszen azoknál már nem annyira fontos, hogy pontosan ugyanakkora legyen a végeredmény, mint a leírásban – egy kisebb méretkülönbség megengedhető.

Ha ugyanazt a fonalat és ugyanazt a tűt használtad és mégsem stimmel a megszámlált szem- és sorszám a mintaleírásban megadottal, annak több oka is lehet:

 • ha több szemet számoltál, mint amennyi az előírásban van, akkor szorosabban horgoltál/kötöttél, mint a minta készítője. Mi a megoldás? Válassz egy fél számmal nagyobb tűt és horgold meg újra a mintát
 • ha kevesebb szemet számoltál, mint amennyi az előírásban van, akkor lazábban horgoltál, mint a minta készítője. Mi a megoldás? Válassz egy fél számmal kisebb tűt, horgold meg újra a mintát és ellenőrizd az eredményt
 • gyakori probléma az is, ha nem pont abból a fonalból készíted el a mintát, mint ami elő van írva.

A fentiek elolvasása után te is láthatod, hogy mennyire fontos a mintanégyzet elkészítése. Sokkal jobb ha egy 10×10 centis munkadarabon derül ki, hogy valami nem jól mutat, vagy jelentősen eltér a mintától, semmint a kész ruhadarab lesz hasznavehetetlen az eltérések miatt.

Fotók: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük