Add meg a keresőszót

Kötsz, horgolsz? Akkor most próbáld ki a szövést is!

Kötsz, horgolsz? Akkor most próbáld ki a szövést is!

Kötsz, horgolsz? Akkor most próbáld ki a szövést is!

Szeretsz kötni, horgolni, de mégis valami másra, valami újra vágysz? Akkor itt az alkalom – tanulj meg szőni és készíts csodaszép fali szőnyegeket! Ezzel egyszerre több legyet is üthetsz egy csapásra: egyrészt fel tudod használni a durva tapintású, hónapok óta halmozódó fonalakat, másrészt kipróbálhatod a kreativitásodat, harmadrészt pedig látványos falvédőket, díszeket és sok más hasznos dolgot készíthetsz.

Ne légy szkeptikus!

A szövött fali díszek felé sokan fordulnak némi kissé szkepticizmussal, elavult, régimódi dolognak tartva azt. Nos, ez óriási tévedés: hiszen a színek, anyagok, minták megfelelő kombinálásával elképesztően szép eredményeket lehet elérni. Csak ötletelni, inspirálódni majd tervezni kell és már kezdődhet is a munka.

A munka, ami meglepően gyors eredményekhez vezet már a kezdet-kezdetén. Ne aggódj – semmi sem lesz bonyolult, vagy kivitelezhetetlennek tűnő. Annyira egyszerű, hogy napjainkban már az óvodásoknak is tanítják 🙂

szövés

De mit nevezünk szövésnek?

A szövés lényegében kézi vagy gépi eljárást jelent a fonalak feldolgozására. Eredménye a szövet vagy szőttes. A szövés során úgy készítünk textilanyagot, hogy a fonalakat egymással derékszögben keresztezzük, a tartás érdekében összefűzzük, majd a széleket eldolgozzuk.

A szövés már az ókorban is ismert volt, eleinte faágakból összetoldott keretet használtak, a fonalat természetes szálak, például hasított sás adta. Az i. e. 6. századból származó görög váza leletek díszítésén már a mesterségek között is megjelenik a szövés. A szövőszéket egyszerű gépnek tekinthetjük, de az ipari forradalom hajnalán megszületett a szövőgép is.

A kézi szövés kellékei

A kézi fonáshoz kell:

  • szövőkeret, -ráma,
  • alapanyag (fonal),
  • a kereszt fonalat továbbító eszköz (vetélő vagy csónak).

A szövéshez láncfonalat és vetülékfonalat használnak. A láncfonalat a keretre függőleges irányban folyamatosan a vetülékfonal keresztmetszetének megfelelő távolságban szorosan kifeszítik. Így egy olyan álló fonalsor keletkezik, amibe alulról és felülről váltakozva be lehet fűzni a vetülékfonalat.

A szövés megtanulásakor érdemes figyelni arra, hogy a következő sor ne ugyanoda kerüljön, ahogy a színek ritmikus váltogatása is lényeges. Már a szövés tanulása kezdetén is sokféle használati tárgyat készíthetsz: játékokat, tűpárnát, tartókat, mozaik képeket.

A szövés első három lépése

Első lépés: inspirálódj és tervezz!

Szerezd be a keretet és álmodd meg a mintát! Első körben nézz szét a meglévő fonalaid között és keress ki jól összeillő színeket! Végy elő egy papírt és nagyjából vázold fel, hogy milyen mintát szeretnél kialakítani és ennek elérése érdekében milyen sorrendben kell a fonalakat használni. Célszerű egyidejűleg többféle ötletet is kipróbálnod.

Az alábbi videókból inspirálódhatsz:

Második lépés: készítsd elő a szövőkeretet!

Van, akinek ez a legunalmasabb része az egész folyamatnak. A fonalat mindig szabályosan kell felvetni a szövőkeretre: ez legyen kellően feszes.

Így csináld:

Harmadik lépés: kezd végre el!

Nincs más hátra, mint előre – azaz kezdj bele! Itt is érdemes figyelned arra, hogy milyen erősen húzod meg a fonalat. Nem jó, ha túl feszes, mert behúzódhat az anyag széle, egyenetlen lesz, ha meg túl laza, akkor kis hurok keletkezhet a szélénél. Az a legoptimálisabb, ha csak hagyod, hogy fonal úgymond ráfeküdjön a felvetőszálakra. Kreatív tevékenységedhez megtalálod a szükséges fonalakat webáruházunkban!

Jó munkát! Fotó: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük