Add meg a keresőszót

Kötés, horgolás, gyermeknap – azaz mivel lepd meg a gyerekeidet?

Kötés, horgolás, gyermeknap – azaz mivel lepd meg a gyerekeidet?

Kötés, horgolás, gyermeknap – azaz mivel lepd meg a gyerekeidet?

Május első vasárnapja, azaz az Anyák napja után itt toporog az ajtóban a másik nagy és mozgalmas ünnep: május utolsó vasárnapja, azaz a Gyermeknap. Ha gyerekeid vannak, akkor illik egy kicsit készülnöd rá, hiszen ők is kiemelt figyelemmel fordultak feléd a “te napodon”.

A Gyermeknap eredete

Évtizedek óta ünnepeljük – valamikor még aktív érintettként (gyerekként) -, de nem igazán foglalkozunk azzal, hogy mikor, miért és hogyan vált ünneppé. Annyit tudunk csak, hogy ez egy nagyon vidám nap, amikor minden csupa játék és öröm. Rendezvények sokasága vár szerte az országban minden családot.

A világ más országaiban is ünnepnap, hazánkban 1931-tõl ünneplik, akkor még Gyermek Hétnek hívták, de 1950 óta már csak egy napig tart – május utolsó vasárnapján. Célja, hogy a gyermekek jogaira, helyzetére felhívja az emberek és a világ figyelmét.

A Nemzetközi Gyermeknapot a világ más részein általában június 1.-én ünneplik meg. Legelső alkalommal 1920. április 23-án Törökországban tartották meg, majd késõbb a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. Az Egyetemes Gyermeknapot 1954-ben javasolta az ENSZ közgyûlése, hogy minden országban tartsák meg.

Két országban kiemelten nagy eseményként tartják számon a Gyermeknap megünneplését:

  • Japánban ez a nap nemzeti ünnep, és munkaszüneti nap, amikor a japán családok papírsárkányokat reptetnek.
  • Oroszországban június 1-jén számos rendezvényt szerveznek a gyerekek számára

Milyen legyen a gyermeknap?

Jó kérdés, amire neked kell tudni a pontos választ! Miért? Mert a gyermeknapnak egyszerre kell feledhetetlennek, izgalmasnak, mozgalmasnak és egyedinek lennie. Kiváló alkalom arra, hogy közös családi hagyományokat hozzatok létre – egy olyan sajátos menetrendet, ami csak ezt a kiemelt napot fémjelzi.

A gyermeknap természetesen csak akkor lehet feledhetetlen és élményekkel teli, ha a család minden tagja részt vesz benne. Anya, apa, nagyszülők – kicsik és nagyobbak egyaránt. Millió program közül választhattok – figyelembe véve az egyéni kívánságokat is. De az sem rossz, ha ismerve a gyerekek vágyait – az adott esemény meglepetésszerűen hat. Elmehettek túrázni, biciklizni, állatkertbe, vidámparkba – felsorolni sem lehet az alternatívákat, annyi van. Az a legjobb, ha egy olyan eseménysort szerveztek, ahol mindenki megtalálja a számítását.

Akkor sincs nagy vész, ha nem szeretitek a nagy tömeget és a tolongást. Vannak csendesebb programok is:

  • hajtányozás vagy sín biciklizés
  • szalonnasütés, bográcsozás
  • csónakázás, kenuzás, vízibiciklizés
  • jó időben strandolás
  • családi fotózás egy profi fotóssal
horgolás

Hogy jön ide a kötés, horgolás?

Egyszerűen: attól, hogy közös napot szerveztek még megkoronázhatod a napot egy-egy saját kézzel létrehozott apró ajándékkal, amit személyreszólóan készítesz el. A kicsiknek egy-egy játékfigura – amigurumi – a nagyobbaknak ceruzatartó, mobiltok, táska igazán emlékezetes lehet.

Ahogy az az igyekezet is, hogy ne csak ezen az egy napon töltsetek el együtt minőségi időt, hanem az év minden egyes napján használjátok ki az alkalmat erre. Mondjuk azzal, hogy közös hobbit találtok: a kötést és a horgolást. A kisebb gyerekek szivacsként isszák magukba az új ismereteket – érdemes minél korábban bevonni őket a közös munkába. Taníts meg nekik minden alapot, hiszen ez több szempontból is a hasznukra válik.

Ünnepeljük a gyerekeket, játszunk és örüljünk velük, kedveskedjünk nekik sokféle változatos programmal, családi együttléttel, közös élményekkel, játékkal, meglepetéssel és mosollyal. Ez a kikapcsolódás mindenkinek jól jön, hiszen legalább feledtetni fogja a mindennapos problémák negatív hatásait.

Fotók: pixabay.com


A következő részben: Mi az a keresztszemes hímzés?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük