Add meg a keresőszót

Mi az a Zero waste és miként alkalmazhatod a kötés-horgolás során?

Mi az a Zero waste és miként alkalmazhatod a kötés-horgolás során?

Mi az a Zero waste és miként alkalmazhatod a kötés-horgolás során?

Kötés – horgolás céltudatosan

Zero waste – egy kifejezés, amivel nap, mint nap találkozol, hiszen nagyon felkapott lett az utóbbi időben a mozgalom elveivel élni. De mit jelent ez a gyakorlatban, miként alkalmazhatod a hétköznapokban és főként miként veheted hasznát a kötés-horgolás során? Mennyi kérdés, de ha végigolvasod cikkünket, akkor megkapod mindenre a választ. Tarts velünk te is!

kötés

A hulladék mindig is a társunk volt

Igen, a hulladék egyidős az emberiséggel – csak azzal a különbséggel, hogy amíg az őseink által termelt hulladékok más élőlények számára szolgáltattak nyersanyagot és újra eggyé váltak a természettel (mintegy körforgásszerűen), addig a ma embere által kidobott hulladékok csak szennyezik és tönkreteszik azt.

Így váltak szemetessé az utcák, terek, erdők és mezők, szinte mindent elborítanak a kidobott feleslegessé váló tárgyak, annak ellenére is, hogy ma már elvileg szeméttelepeken gondoskodunk a megsemmisítésükről. Csak néhány elrettentő adat: idehaza egy átlagos hétköznapon 1,3 millió darab nylonzacskót használunk és átlagosan 1 kg szemetet dobunk el fejenként.

horgolás

Mi a zero waste?

A zero waste kifejezéssel először az 1970-es évek derekán lehetett találkozni, amikor egy kémikus által alapítoti cég California államban bevezette, hogy a feleslegessé vált vegyszereket újra felhasználja. Az intézet alapelve az idők során formálódott, ma már arra törekednek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a hulladékgazdálkodás helyett sokkal inkább a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt – olyan anyagokból kellene termelni,

A zero waste kifejezés szó szerinti jelentése: nulla hulladék. A zero waste mozgalom célja, hogy a hulladéktermelés helyett mindent használj újra – meg újra, ezzel megakadályozhatod, hogy hulladék kerüljön a természetbe.

horgolás

A zero waste életmód elhatározás és tudatos odafigyelés kérdése – egy élhető, környezettudatos életstílus követése.

Több szempontból is érdemes követned, mert:

 • egyediséget biztosít
 • csökkenti a költségeidet, hiszen mindent felhasználsz vagy újrahasznosítasz ahelyett, hogy kidobodnád vagy lecserélnéd
 • megtanít arra, miként lehet megbecsülni és megőrizni mindazt amid van
 • nem szennyezed a környezetet, gondolsz a gyerekeid jövőjére is
horgolás

Miként tudod ezt átvezetni a kötésbe, horgolásba?

Hidd el, nagyon könnyen. Egy kis kreativitás és már tudatosan figyelni tudsz arra, hogy semmit ne dobj ki a szemétbe, hanem a lehetőségek szerint hasznosítsd újra, vagy használd fel. Következzen néhány tipp:

 • Drága papírtörlők helyett használj kötött vagy horgolt konyhai törlőkendőket. Maradék fonalakból könnyen elkészíthetőek, mosógépben könnyen moshatóak.
 • Ugyanez a helyzet a mosogatószivaccsal is, ami amellett, hogy 100 év alatt lebomló műanyag még rendkívüli fertőzésveszélyt is tartogathat, ha megtelepednek benne a baktériumok.
 • Konyhai alátéteket is horgolhatsz kimaradt fonalakból, nagyon szép és dekoratív darabokat kreálhatsz belőlük.
 • Sminklemosó korong helyett is alkalmazhatsz mosható pamutból horgolt lemosókat.
 • Műanyag tároló dobozok helyett készíts horgolt vagy kötött tároló zsákokat, amelyeket felerősíthetsz a falra, az ajtókra, vagy a szekrényekbe.
 • Készíthetsz tartós textil zsákokat is, amelyek tökéletesen és egyszerűen használhatóak pékáruk, zöldségek, gyümölcsök vásárlása és tárolása egyaránt, ahogy kiválóak szendvicsek elcsomagolására is. Nem kell kidobnod a kiszakadt, lyukas nadrágokat sem: horgolt és kötött foltokat elhelyezve rajtuk divatossá és használhatóvá teheted őket.
 • Készíts mosható bevásárló táskát, ezek egyrészt erősebbek, strapabíróbbak másrészt nem szennyezik a környezetet sem.

Ahelyett, hogy kidobnád az otthon kallódó, maradék fonalaidat, érdemes azokat minél előbb felhasználnod – mondjuk a zero waste szellemében.

Fotók: pixabay.com

A következő részben: Miért ne félj a vastag fonalaktól?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük