Add meg a keresőszót

Miért ne félj a vastag fonalaktól?

Miért ne félj a vastag fonalaktól?

Miért ne félj a vastag fonalaktól?

A kötéshez, horgoláshoz használatos fonalakkal már több bejegyzésünkben is foglalkoztunk. Korábban Szó esett már a fonalválasztás rejtelmeiről, a fonalak eredetéről, na és a fonalak vastagságáról is.

fonal

A fonalak vastagsága alapján kell kiválasztani a tű méretét

A fonalak vastagságától sok minden függ, ezért sokan kifejezetten ódzkodnak a vastagabb fonalak használatától, mert azt hiszik, hogy ezekből csak durva-elnagyolt holmikat lehet készíteni. Tény, hogy a fonalvastagság meghatározza, hogy milyen finomságú lesz a kötött holmi, miként tudod kialakítania mintákat, illetve, hogy milyen élettartammal fog rendelkezni a teljesen új kötött vagy horgolt holmi.

A fonalaknak két alaptípusát különböztetjük meg: a font fonalakat, amelyeket rövid szálakból, fonási eljárással készítenek (ezek általában természetes eredetű szálas anyagokból vannak), és a filament fonalakat, amelyeket egyetlen vagy több folyamatos szálból alakítanak ki. A fonalak vastagságát nagymértékben befolyásolja azok sodrata és alapanyaga egy moheres „szőrösebb” fonal vastagabbnak hat, mint egy hasonló (m/100 g) hosszúságú feszesebbre sodort fonal.

fonalak

Ne rettenj meg a “végy egy vastagabb fonalat” felszólítástól

Az, hogy kinek, mi számít vastagabb fonalnak elég szubjektív dolog. Ezért találták ki a gyártók, hogy közvetett módon megadják a fonalak vastagságát egy egységes rendszer kialakításával. Ez adhat némi kapaszkodót, de ne lepődj meg, amikor a különböző márkák esetén azt tapasztalod, hogy változó, hogy ki mit hív “vastag” fonalnak.

Akkor beszélünk vastag fonalról, ha a fonalvastagság:

  • 4 – MEDIUM – azaz legalább közepesen vastag fonal – ez alkalmas takarók, pulóverek készítésére (Kötőtű mérete: 4,5-5,5 mm, Horgolótű mérete: 5,5-6,5 mm)
  • 5 – BULKY – vastag fonal, ami alkalmas kabátok, szőnyegek, takarók, készítésére (Kötőtű mérete: 5,5-8 mm, Horgolótű mérete:6,5-9 mm )
  • 6 – SUPER BULKY – szuper vastag fonal, amit téli ruházathoz, meleg takarókhoz, szuper szőnyegek készítésre használhatsz (Kötőtű mérete: 8 mm vagy nagyobb, Horgolótű mérete: 9 mm vagy nagyobb)
  • 7 – JUMBO – ez a legvastagabb fonal, használhatod takarók és meleg pulóverek kötéséhez (kötőtű mérete 10 mm fölött)

 

Miért ne félj a vastag fonalaktól?

A válasz egyszerű: mert nincs rá okod. Hiszen ezekből tudod a legmelegebb, legpuhább sapkákat, sálakat, kendőket készíteni. Igaz, hogy vastag tűt kell használni a munkához, ami sokak számára jelent majd eleinte kellemetlenséget, DE kárpótolni fog a végeredmény elkészítésének rövid ideje. Egy hosszabb sál, alig egy óra alatt elkészül. És már foghatsz is a másikhoz.

Persze alkalmazhatod a vékonyabb fonalszálak összefogását is: fogj össze két szálat, ami 3-as vastagságú, és máris van egy vastag fonalad.

Milyen horgolótűket használj?

Hogy neked mekkora tű kell, azt neked kell kitapasztalni: mi az a tű méret, amikor még elég laza, de még nem túlságosan az, és elégedett vagy az eredménnyel. Olyan ez, mintha kísérleteznél. Jó, ha tisztában vagy azzal, hogy ha gyapjútartalmú a vastag fonal, akkor az lényegesen puhább, mint a 100 % akril ugyanolyan vastagságban.

A nagyon vastag fonalakat nem 5 vagy 10 dkg-os gombolyagokban tudod beszerezni, hanem 15-20 dkg-os, hatalmas gombolyagokban. A súlyhoz képest egy gombolyag kevés fonalat tartalmaz, amiből elkészül a sál vagy nyakmelegítő. De ha már sapka-sál összeállítást akarsz, akkor vagy rövid sálad lesz, vagy két gombolyagot kell beszerezned.

Összefoglalva az eddigieket: használj te is bátran vastagabb fonalakat! Szerezd be nálunk az alapanyagokat!

Fotók: pixabay.com

A következő részben: Mire jó pólófonal?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük