Add meg a keresőszót

Mik azok a hímzett Temari-labdák?

Mik azok a hímzett Temari-labdák?

Mik azok a hímzett Temari-labdák?

Láttál már Temari-labdákat? Nem? Akkor itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedj velük, hiszen ezek a csodaszép darabok szerencsét hoznak és a boldogságot jelképezik.

A Temari-labdáknak is – ahogy mindennek – története van. Eredetileg Kínából származnak, később az elkészítés hagyományát Japánban is átvették. Minden egyes darabja kézzel készül, az alapjául szolgáló gömbre hímeznek színes geometrikus formákat. Az alapjuk napjainkban többnyire hungarocell, de lényegében bármilyen textil anyagból lehet gömböt formázni hozzá, amin majd gombostűkkel jelölik ki a hímezendő mintákat. A labdákat valamikor újévi ajándéknak szánták, a felnőttek adták a gyerekeknek, különböző jókívánságokat csempészve a belsejükbe.

Temari-labda: kezdetben játékeszköz volt

A Temari japánul „kézilabdát” jelent, és egykoron a fiatal lányok játék labdájaként teljesített szolgálatot. A japán irodalomban elsőként az i.sz. 1223-ban említették, amikor az újévi ünnepségen mutatták be. Akkoriban a golyókat tengeri szivaccsal töltötték meg, és annak érdekében, hogy könnyebben pattogjanak szorosan becsomagolták.

A Temari az Edo-korszak idején (1603-1867) kilépett a megszokott használati tárgyak közül és lenyűgözően szép varrásával, kidolgozott hímzésével, színes mintáival az elképesztően gyönyörű művészeti tárggyá vált – sokak örömére.

Temari-labdák

Nők ajándékozzák – nőknek

A Temarit Japánban gyakran ajándékozták és ajándékozzák egymásnak a nők. A fiatal fiúknak ettől férfiasabb ajándék járt és jár, viszont a lányoknak alapból megfelelt a Temari ajándékba. Adni szoktak az újdonsült anyának, amikor lánya született egy lánya, vagy a fiatal lányoknak, akik ezt kapták az édesanyjuktól vagy a nagymamájuktól újévi ajándékként. A Temari élénk színeivel és számtalan szálával, azt szimbolizálja, hogy boldog és virágzó életet kívánnak a megajándékozottnak.

Korábban a Temari régi kimonók maradványaiból készült, megalkotásával a régi anyagokat új formába hozták, újraélesztve a szeretet, a megbecsülés és a becsület előtti tisztelgést. A felső osztálybeli nemes asszonyok rendre versengtek egymás között, hogy ki képes szebb és bonyolultabb mintákat készíteni.

Japán szerencsére továbbra is ápolja a Temari gazdag folklórját, feltűnik az ünnepségeken, az ajándékozásban, de művészeti formaként is.

Kézzel hímzett labdák – te is elkészítheted

A Temari olyan ajándék, melyet most is nagyra becsülnek Japánban szimbolikus jelentése miatt. A Temari ugyanis a mély barátság és a hűség jelképévé lett, a rá hímzett ragyogó színű selyemszálak szimbolikus ábrákat alkotva egyúttal jókívánságokat, boldogságot és szerencsét is kifejeznek. A gazdagon díszített színes gömbök geometrikus mintái ismétlődnek, végtelen számú forma és elrendezés biztosítja az egyediséget.

Mi kell az elkészítéséhez?

Semmi bonyolult:

 • hungarocell gömb
 • cérna ( a körbe tekeréshez)
 • különböző színű fonalak (az ízlésed szerint)
 • különböző színű fejjel ellátott gombostűk a könnyebb meghatározás miatt
 • papírból készült vonalzó

Hogyan készítsd el? Inspirálódj innen:

https://youtu.be/3O-5uCCxfTI

Miért készíts Temari-labdákat?

A válasz egyszerű, de mégis több tényezős:

 • mert újdonságként kipróbálásra vár
 • nagyszerű, szép és egyedi ajándék lehet
 • kipróbálhatod a kreativitásodat,
 • próbára teheted a művészi hajlamaidat
 • könnyen elsajátítható, de mégis lenyűgöző technika
 • elegáns és logikus
 • megnyugtató elfoglaltság
 • kihagyhatatlan kézműves elfoglaltság

Készíts te is Temari-labdákat!

Fotó: pixabay.com

Ha szeretnéd elkészíteni ezt a kreatív labdát, akkor nézz szét webáruházunkban a hímzéshez szükséges fonalak beszerzéséhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük