Add meg a keresőszót

Kreatív hobbik a digitális világ dzsungelében

Kreatív hobbik a digitális világ dzsungelében

Kreatív hobbik a digitális világ dzsungelében

Azt hinné az ember, hogy a kötés, horgolás, és ez efféle “nagyiknak” való kreatív hobbik kimentek a divatból. Ma, amikor már a legkisebbek is játszi könnyedséggel bánnak az okostelefonnal, tablettel, számítógéppel elég nehéz elképzelni, hogy valaha a kötőtűk, fonalak, minták között lelnék meg az örömüket. Pedig meg fogják lelni. Digitális világ ide vagy oda, nekik is szükségük lesz arra, hogy kiszakadjanak abból a közegből, ahol az információk válogatás nélkül zúdulnak az emberre.

Kreatív hobbik

Kilépni, lelassulni, alkotni

Sokan élik úgy a mindennapjaikat, hogy kizárólag csak a munkájuknak élnek, nap, mint nap ugyanazt a forgatókönyvet követve. Ébredés, készülődés, gyerekek az óvodába, iskolába, be a munkahelyre, rohanás, igyekezet, stressz, problémamegoldás, munka után otthoni teendők. Visz, sodor és magával ragad a lendület. Ismerős, ugye? Ahogy idővel az is felmerül majd – ha eddig még nem történt meg -, hogy ez a megállás nélküli hajtás kimerít és kiégetté tesz. Egyre nehezebben megy minden…

Nos, ilyenkor kell kilépni, lelassulni, átértékelni – el kell szakadni a munka monotonitásából, letenni a digitalizáció nagyon hasznos, de egyben nagyon idegpróbáló vívmányait és találni egy – vagy több olyan elfoglaltságot, ami megnyugtat, feltölt, ellazít. Ilyen elfoglaltság szerencsére sokféle van – az alkotás örömét átélve minden kiegyensúlyozottabbá válik.

Cseréld kötőtűkre a klaviatúrát!

És horgolótűkre, színes fonalakra, kötésmintákra! A lehetőségeid tárháza széles, hiszen olyan sokféle kreatív hobbi van – kötés, horgolás, makramé, patchwork, amigurumi, hímzés, szalaghímzés, stb. – hogy te is könnyen megtalálhatod azt, ami a legjobban kikapcsol.  Ki tudsz törni a megszokottságból, egy kicsit lassítani is tudsz a pörgős hétköznapokon, miközben hasznos és szép dolgokat hozhatsz létre.

Ezekkel kifejezheted a kreativitásodat, ötleteidet – minden egyes elkészült darab örömmel tölt majd el. A siker érzése semmivel sem pótolható. A kötés, a hímzés, a különböző kézimunkák által feltöltődsz, képessé válsz arra, hogy eltávolodj a gondoktól, és rendezni tudd a gondolataidat.

Hozd divatba az ismerőseid között is! Építs közösséget!

Egyértelmű, hogy napjainkban már nem lehet figyelmen kívül hagynod a digitalizáció biztosította lehetőségeket sem. A kész darabokról készített fotókat alkalomadtán fel is töltheted az online térbe, csoportot hozhatsz létre, ahol az ismerőseiddel megoszthatjátok a tapasztalataitokat, mintákat, ötleteket, tanácsokat.

Akár blogot is indíthatsz, inspirálva másokat is a kreatív hobbik művelésére, követőket szerezhetsz a világ minden pontjáról, eseményeket, találkozókat, webináriumokat szervezhetsz – ami szintén olyan szabadidős elfoglaltság, ami kiszakít a hétköznapi munka világából.

A hobbiból akár bevételi forrás is válhat

Nem te lennél az első, aki a szívesen művelt hobbiból plusz jövedelmet tud biztosítani magának és a családjának. Egyre nő ugyanis azoknak a száma, akik tudatos vásárlóként a fenntarthatósági célokat figyelembe véve előnyben részesítik a kézzel készített holmikat. Ők azok, akik szívesen díszítik, szépítik az otthonaikat horgolt terítőkkel, kötött vagy foltvarrással készült takarókkal, hímzett darabokkal. A kereslet növekedése miatt egyre nagyobb az értéke mindennek, amit létrehozol.

Hogy miként lehet saját márkát létrehozni és nagyban gondolkodni a kedvelt kreatív hobbid kapcsán? Nos, erről a fonaloazis.hu következő blogcikkében tudhatsz meg hasznos információkat. Tarts velünk akkor is!

Fotók: unsplash.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük