Add meg a keresőszót

Miért jobb a természetes fonal, mint a műszál?


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/fonaloa/public_html/wp-content/themes/handmade/g5plus-framework/core/blog.php on line 372
Miért jobb a természetes fonal, mint a műszál?

Miért jobb a természetes fonal, mint a műszál?

Hogy miért jobb? Ha szó szerint a magad bőrén tapasztalod meg azonnal tudni fogod – helyesebben fogalmazva: érezni fogod a különbséget.  A természetes fonalakban az a közös, hogy emberi közreműködés nélkül  a természetben keletkeznek. Ilyenek a természetes növényi eredetű szálasanyagok, amelyek cellulózból épülnek fel, valamint a természetes állati eredetű szálas anyagok, melyeket fehérjék alkotnak.

Mi jellemzi a természetes állati vagy növényi eredetű fonalakból készült ruhadarabokat?

Az alpaka szálból készült termékek kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek. Ahogy az összes gyapjú féle lélegzik, ez is hagyja elpárologni az izzadságot. Puha, nem szúr, még lanolint sem tartalmaz, emiatt az érzékeny bőrűek is nyugodtan viselhetik a belőle készült ruhadarabokat. Nehezen piszkolódik, környezetbarát, mert 100% -ban lebomlik.

Az angóranyúl gyapjából készült fonalból szintén puha, kellemes tapintású, magas hőszigetelő képességű ruhákat köthetsz, ahogy a juhok gyapját tartalmazó fonalakból is meleg, légáteresztő, könnyen tisztán tartható és természetes ruhadarabok születhetnek.

Elegáns alapanyag a hernyóselyem, ami antiallergén, bőrbarát, kellemes viselet. Nyáron hűt, télen melegít, ellenáll  a mikroorganizmusoknak.  A kasmírkecske speciális gyapjából pedig nagyon puha, nagyon meleg, tartós, a mosást is jobban viselő darabokat kreálhatsz.

Érdemes még megemlíteni a merinó gyapjúból készült terméket is, amelyek a puhaságuk miatt még a legérzékenyebb bőrű kisbabák, vagy az ekcémában szenvedők számára is alkalmazhatóak egy-egy felső vagy sapka megkötésére.

A természetes növényi eredetű fonalak – például  a pamut vagy a len, nagyon jelentősek a textilipar számára. Az ezekből készült ruhák közös jellemzője, hogy bőrbarátok,  finomságuknak köszönhetően természetes tapintásuk van. nagyon jó a nedvszívó képességük,  légáteresztőek, könnyen kezelhetőek, akár mosógépben is moshatóak. Jelentős a szakítószilárdságuk, – strapabíróak,  ritkán szakadnak vagy foszlanak el.

Mi jellemzi a mesterséges fonalakból készült ruhadarabokat?

A mesterséges fonalakat gyárilag állítják elő kémiai eljárásokkal – ezek lehetnek természetes alapanyagúak, vagy szintetikus szálak.

A természetes alapanyagú mesterséges szálak (viszkóz, lyocell, acetát, gumiszál) közül talán a viszkóz a legismertebb, ami ugyan jól vasalható, szép fényű, kopásálló, viszont nedves állapotban erősen megduzzad, és gyengül a szakítószilárdsága. Háromszor erősebb a viszkóznál a lyocell, ami egy speciális, környezetbarát műselyem. Az ebből készült ruha könnyed, szellős, bőrbarát viselet, ami nem nyúlik meg és nem is gyűrődik – gépben és vegyileg tisztítható.

Az acetát műselyem hátránya, hogy kiszárad, ami miatt nagyon könnyen elektrosztatikusan töltődik. A gumiszál napfényre érzékeny, az UV sugarak öregítik, a vegyszerek pedig oldhatják.

A szintetikus szálakat vegyipari eljárásokkal hozzák létre. Kedvező tulajdonságaik és tetszetős kivitelük miatt egyre nagyobb szerephez jutnak a textiliparban.

A legelterjedtebb műszálas fonal alapanyag az akril, ami a gyapjú anyagokat próbálja utánozni. Hátránya, hogy rosszabbul szigetel, mint a gyapjú és kevésbé rugalmas. Nem lehet nemezelni és festeni.

Nejlon – a selyem helyettesítésére találták ki 100%-ban szintetikus műszál. Kézműves fonalakhoz önmagában nem használják, csak a szakítószilárdság növelésére keverik más alapanyagokhoz. Poliésztert is ritkán találhatsz a kézműves termékekben, annál többet a kész ruhákban, lakástextilekben. Nagyon időtálló, nem gyűrődik, nehezen koszolódik.Erősen statikus, ezért szó szerint “megrázó élményt” jelent a viselete.

Miért jobb a természetes fonal, mint a szintetikus műszál?

Sorolom:

  • környezettudatos választás, hiszen 100 %-ban lebomlik
  • magasabb a hőtároló képessége
  • légáteresztő – nem fogsz beleizzadni
  • puhább, természetesebb a tapintása
  • nem töltődik fel elektromossággal
  • természetes, nem kezelték vegyi anyagokkal
  • bőrbarát, nem allergizál
  • a belőle készült ruhadarabok időtállóak, tartósak

A természetes termékek anyagi szempontból a drágább kategóriába tartoznak, de számtalan előnyük miatt érdemes áldozni rájuk.

Kevert szálas fonalak

Napjainkban a gyártók arra törekszenek, hogy minden vásárlói igényt kielégítsenek. Ezért minden szálasanyag fajtát felhasználnak annak érdekében, hogy elérhető árú, jó tulajdonságokkal rendelkező kevert fonalakat hozzanak létre egyesítve a különböző szálasanyagok kedvező tulajdonságait. Így alakult ki a pamut-akryl keverék, amivel nagyon könnyű dolgozni, karakteres mintákat lehet vele létrehozni, könnyen kezelhető, ahogy az akryl-bambusz keverék fonalak is kellemesen puha, selymes fényű ruhadarabokat eredményeznek.

A következő részben:Miért lényeges a fonalak vastagsága ?

Egy hozzászólás

  1. […] az, hogy a műszálas anyagoknak rendkívül kicsi a nedvességartó képességük, emiatt könnyen beleizzadunk és már fázunk […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük