Add meg a keresőszót

Tudj meg mindent a fonalakról 4.rész

Tudj meg mindent a fonalakról 4.rész

Tudj meg mindent a fonalakról 4.rész

4.rész: Mesterséges fonalak

Elérkeztünk fonalakról szóló sorozatunk negyedik részéhez, ahol a mesterséges fonalak tulajdonságaival, felhasználási lehetőségeivel ismerkedünk meg részletesebben. Tesszük ezt azok után, hogy előző cikkeinkben szóltunk a  természetes állati eredetű fonalakról: az alpaka, az angóra és a gyapjú fonalakról , valamint a  hernyóselyem, kasmír, merino gyapjú, mohair és teveszőr fonalakról. Legutóbb pedig a természetes növényi eredetű fonalak világába nyerhettünk betekintést.

A mesterséges fonalak

A mesterséges fonalakból készült termékekkel az élet számos területén találkozhatsz: ruházati, háztartási és műszaki területen egyaránt. Ennek egyetlen oka van: az, hogy ezen szálas anyagok tulajdonságai sok esetben felülmúlják a természetes szálas anyagok használati tulajdonságait. Vegyük csak a műszaki területet: készítenek belőlük munka- és védőruházatot ugyanúgy, mint , szűrő- és szita szöveteket, köteleket, zsinegeket és még lehetne folytatni a sort.

Mesterséges szálas anyagok csoportosítása

A mesterséges szálas anyagokat  kémiai eljárásokkal, gyárilag állítják elő – két fő csoportjuk van: a természetes alapanyagú mesterséges szálak, és a szintetikus szálak.

A természetes alapanyagú mesterséges szálak

A természetes alapanyagú szálakat a  természetben előforduló polimerek alkotják. Ezek közül a legjelentősebb a cellulóz.  A cellulózból úgy készítenek szálakat, hogy kémiai eljárásokkal módosítják az eredeti anyagot, ami így oldhatóvá válik, majd a szálképzést követően vissza alakítják (regenerálják) az eredeti polimert – ezek lesznek a regenerált szálas anyagok.

Ilyen regenerált szálas anyag a viszkóz, és a környezetbarátabb technológiával előállított lyocell. Vannak emellett olyan szálas anyagok is, amelyek gyártásánál szintén a cellulóz a kiinduló anyag , de itt már némileg módosult formában fogja alkotni  a szálak anyagát. Ezek közül a legfontosabbak  az acetát és a triacetát.

Természetes alapanyagú mesterséges szálasanyag a kaucsukból nyert gumiszál is.

A viszkóz

Pamut és fahulladék lúgos főzésével állítják elő. Viszkózselyemből készítenek női ruhaszöveteket, bélésszöveteket, amelyek jól vasalhatóak, szép fényűek, kopásállóak. Fehérneműk, kötött-hurkolt termékek előállítására is használják. A viszkózszálnak van  hátrányos tulajdonsága is:  nedves állapotban erősen megduzzad, és elveszíti a szakítószilárdságának jelentős részét.

A viszkózselymek és szálak egyik legismertebb különleges típusa a modál szál. A modál szálak a pamuthoz hasonló előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, a szakító szilárdságuk nedvesen sem csökken, mérettartó, a pamutnál lágyabb fogású, jól mosható,  gyűrődésre kevésbé hajlamos szövetekként.

Lyocell

A lyocell egy speciális, környezetbarát műselyem, amit természetes alapanyagokból állítanak elő. A gyártása során a kemény fából (vagy bambuszból, eukaliptuszból) nyert cellulózt N-metilmorfolin-N-oxidban oldják, majd ebből az oldatból húzzák a szálakat.

A gyártása sokkal környezetbarátabb, mint a viszkóz gyártása, kevesebb vizet igényel, nem jár káros anyagok kibocsátásával, mert teljesen zárt rendszerben történik, a felhasznált oldószer csaknem teljes egészében újból felhasználható. Háromszor erősebb a viszkóznál, könnyed, szellős, bőrbarát, nem nyúlik meg, nem gyűrődik. Könnyen színezhető, gépben és vegyileg is tisztítható.

Lyocell fonal
Lyocell fonal

Acetát, triacetát

Az acetát műselyemnek fa- vagy pamutcellulóz az alapanyaga. Hasonlít a természetes selyemhez: nemes, szép esésű, matt fényű, telt tapintású, formatartó és rugalmas. Mivel könnyen kiszárad a gyenge nedvességfelvétele miatt, ezért elektrosztatikusan töltődik. Az acetát fonalakat főleg ruha bélések, kendők, nyakkendők, dekorációs szövetek, blúzok, ruhák, készítésére használják, de szép fénye miatt népszerű  hímzőfonal-anyag.

A triacetát-szálak az acetil csoportok nagyobb aránya miatt az acetáttól eltérő tulajdonságúak. Termoplasztikus, terjedelmesíthető, tartós élek kialakítására alkalmas ( rakott szoknya), de blúzok, és blézerek is készíthetőek belőle.

Gumiszál

A gumiszál kaucsuk alapú szálas anyag. Rugalmas, a nyúlása 700-800 %. Hátrránya, hogy a napfényre érzékeny, az UV sugarak öregítik, a vegyszerek pedig oldhatják. Rugalmas   textilek, szalagok, gumiharisnya,  fürdőruhák,  harisnyák,  zoknik,    egyéb  fehérneműk  rugalmas szegélyének készítésére alkalmazzák.

Szintetikus szálak

Szintetikus szálasanyagoknak nevezzük az olyan szálakat, amelyeknek a hosszú láncmolekulákból álló polimerjeit kis molekulákból vegyipari eljárásokkal hozzák létre – azaz szintetizálják. Ezeknek is több csoportja van:

  • poliamidok: poliamid, poliakrilnitril, polivinilklorid (PVC)
  • polikondenzátumok, poliészterek : poliamid 6.6,  poliészter
  • poliuretán alapú elasztán fonalak
  • szervetlen anyagból előállított szintetikus szálak: üvegszálak, szénszálak, fémszálak.

A szintetikus szálas anyagok rendkívül sokfélék, emiatt sokféle anyag készíthető belőlük – akár egymással teljesen ellentétes tulajdonságúak is. Készülhetnek sok nedvességet felvenni képes vagy éppen egyáltalán nem nedvesedő szálak, ahogy éghetetlen vagy kiváló hőszigetelő szálak is. Emiatt fontos szerepet töltenek be a védőruhák készítésénél.

A szintetikus szálasanyagok egyre nagyobb szerephez jutnak a textiliparban kedvező tulajdonságaik és tetszetős kivitelük miatt.

A következő részben: Hogyan válassz fonalat kötéshez, horgoláshoz?

Egy hozzászólás

  1. […] Így nincs időd és lehetőséged olyasmin rágódni, ami feszültséggel tölt el. Csak a fonal van és Te. Az elméd kikapcsol, az idegrendszered megnyugszik, nem aggódsz, nem szorongsz, minden […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük