Add meg a keresőszót

Tippek, tanácsok amigurumi készítéséhez

Tippek, tanácsok amigurumi készítéséhez

Tippek, tanácsok amigurumi készítéséhez

Még év elején írtunk az amigurumi készítéséről egy részletes bejegyzést, amiben sorra vettük a legfontosabb tudnivalókat. Szó esett a mintaleírásoktól az alapöltéseken át, a legfontosabb eszközökig. A mozgalmas tavaszi és a még mozgalmasabb nyári időszak sokaknál nem hagyott kellő időt arra, hogy az amigurumi készítésének hódoljanak, de az elkövetkező hónapok csendessége újra lehetőséget teremt a kézimunkák, és kreatív hobbik térnyerésének.

amigurumi

Újra napirenden az amigurumi készítés

Az amigurumi japán horgolási technika, amivel kötött-horgolt játékfigurákat – és egyéb bábukat, tárgyakat – kreálhatsz a gyermekeid legnagyobb örömére. Míg hagyományos módon régebben ezek a figurák aránytalan nagy fejjel és bájos arccal rendelkeztek, mára már sokat finomodott a kinézetük.

Elkészítésük nem igényel sem nagy gyakorlatot, sem különösebb horgoló tudományt, sem hosszadalmas munkát – ezért nagyon szórakoztató tud lenni, amikor sorra kerülnek ki a kezeid közül a bájos kis játékok. (Ha jól megy, akkor akár egy kis kézműves vállalkozás formájában pluszbevételt is tudsz szerezni velük, vagy elcserélhető más olyan kiegészítőkre, ami viszont neked megy nehezebben). Egy biztos: ha egyszer az amigurumi figurák készítése megfertőz, nem fogsz – és nem is akarsz – szabadulni tőle.

Tippek, tanácsok

A következő tanácsok megfogadásával a munka még gördülékenyebb és élvezetesebb lesz a számodra is:

 • mindig a tervezéssel indíts: mit szeretnél létrehozni
 • ha még csak most ismerkedsz a feladattal, akkor érdemes a fokozatosság elvét tartanod. Válassz egyszerű, könnyen kivitelezhető mintákat, olyanokat, amelyek kevés részletet tartalmaznak. Ezeken könnyen és gyorsan gyakorolhatod a fontos mozdulatokat. Ahogy egyre jobban megy a munka, úgy emelheted a tétet és a minták bonyolultságát.
 • eleinte szigorúan kövesd a minták leírását – így a végeredmény valóban olyan lesz, amilyennek lennie kell. Később már vihetsz némi egyediséget is a kivitelezésbe.
 • sokféle fonal közül választhatsz, de a rutinosabbak mindig az akril fonal használatát ajánlják. Egyrészt azért, mert a többi fonalhoz képest olcsőbb, másrészt amellett, hogy sok színben beszerezhető még a figuráknak is jó tartást ad. Na és, ami szintén előnyt jelent: mosógépben is mosható. (Természetesen más fonallal is próbálkozhatsz)
 • fontos, ha olyan figurát készítesz, ami több színből áll, akkor mindegyik szín azonos összetételű és vastagságú fonalból legyen. Ha nem így van, akkor a figura bizony torz lesz a végén.
 • a horgolótű kiválasztásánál is légy következetes: használj egy mérettel kisebbet, mint, amit a fonalhoz ajánlanak – erre azért van szükség, mert ezzel a szemek szorosabban állnak majd össze és nem lesz látható a figura töltőanyaga.
 • apropó: tömőanyag – erre a legjobbak a szintetikus töltőanyagok, mert ezek megtartják a formájukat, mosás után pedig könnyen visszanyerik azt. Ma már kaphatók szilikonizált poliészter tömőanyagok, nem allergizálnak, hófehér színüket megtartják.
 • részenként készítsd el a figura darabjait, majd a maradék fonallal vard össze őket
 • a figura orrát, szemét abban az esetben, ha kisgyermek részére készül célszerű hímezni. A gombok, gyöngyök felvarrása ugyanis potenciális veszélyforrásnak minősülnek, amit a kicsik könnyen lenyelhetnek, orrukba-fülükbe tehetnek.
 • a Catania fonalcsalád tagjait is használhatod az amigurumi alapanyagaként – ami 100% pamut, gyönyörű színei vannak, és ami a lényeg, hogy használat során nem kezd el „szöszölődni” a felülete.

Ha tudod az alapöltéseket, akkor nyert ügyed van: ha jól megy a láncszem, a hamispálca, a rövidpálca, tudsz szaporítani (egy helyre két pálcát ölteni) és fogyasztani (két pálcát egybe horgolni), akkor az amigurumi horgolásához más nem is kell.

Természetesen a fentieken kívül türelemre is szükséged lesz, de ha nem is sikerül elsőre, akkor se add fel, – idővel belejössz. Hidd el: a gyerekek örömének látványa kárpótolni fog az esetleges kezdeti nehézségekért (már, ha egyáltalán lesznek nehézségek).

Képek: canva.com

3 hozzászólás

 1. […] előző blog cikkünkben az amigurumi készítéssel kapcsolatban osztottunk meg néhány tippet és tanácsot, […]

 2. […] pulóvert, köntöst, sapkát, sálat, babatakarót, de akár a gyerekek által nagyon kedvelt amigurumit […]

 3. […] kézzel készített használati tárgyakban, díszekben, ruhadarabokban, vagy a gyerekeknek szánt amigurumi figurákban is […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük