Add meg a keresőszót

Hogyan válassz fonalat kötéshez, horgoláshoz?

Hogyan válassz fonalat kötéshez, horgoláshoz?

Hogyan válassz fonalat kötéshez, horgoláshoz?

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor a saját kézzel elkészített pulóverben jelenhetsz meg valahol és dicsérő megjegyzéseket zsebelhetsz be miatta. Ahhoz, hogy  ez megvalósulhasson már némi gyakorlatra lesz szükséged, mind a kötés, mind az anyag-, a szín- és a mintaválasztás terén. A fonalválasztás rejtelmeiről már korábban ejtettünk néhány szót, ahogy sok-sok információt megtudhattál/megtudhatsz a természetes (ITT és ITT és még ITT is)) és mesterséges fonalakról (ITT)  is.

Fonalat választani nem is olyan könnyű

Nem bizony. Ez pedig hatványozottan igaz akkor, ha még nincs elegendő tapasztalatod benne. Fonalból annyira széles a kínálat, köszönhetően a különböző márkáknak, hogy kezdőként joggal érezheted magad elveszve az információk erdejében. Milyen szempontokat kell figyelembe venned a megfelelő fonal kiválasztásához?

Első választási szempont: a fonal ára

Meg kell találni a legmegfelelőbb ár-érték arányú fonalat. Ehhez rangsorolnod kell, hogy a számodra milyen jellemzők a legfontosabbak, amikor egy új kötött/horgolt darabot tervezel. A kényelem? A puhaság? A szépség? A hőszigetelő képesség? Vagy “csak” gyakorolni akarsz? A legolcsóbb fonalak nem véletlenül a legolcsóbbak – ezeket használva nem számíthatsz olyan puha, melegen ölelő pulóverre, mintha azt merinó gyapjúból készítetted volna el. Viszont ott a másik oldal is: a kötés gyakorlásához sem érdemes a legdrágább fonalat elpazarolni.

Apropó: kötés tanulás – mit érdemes választanod hozzá?

Kötés tanuláshoz célszerű akril, gyapjú vagy vegyes tartalmú fonalat választanod. A pamutfonalat vagy más típusú fonalakat (buklé, mohair) kezdésnek nem szokták ajánlani, mert azzal nehezebb dolgozni. A tanuló fonal legyen sima, egyszerű, a vastagsága közepes: 200-300 m/100g. Lehetőleg világos színűt válassz, mert Így jobban látod, mit csinálsz, és kevésbé fárasztja a látásodat, mint a sötétkék vagy a fekete.

Második választási szempont:milyen anyagból készült a fonal?

A fonal alapanyaga fogja meghatározni az elkészült holmi jellemzőit: az esését, a tapintását, a puhaságát, a hőszigetelő képességét, a későbbi tisztítási módokat. Az állati eredetű protein szálak, a növényi eredetű cellulóz-alapú szálak és a mesterségesen előállított szintetikus szálak más és más tulajdonságokkal rendelkeznek – ráadásul ezeket keverni is szokták egymással az előnyös tulajdonságok fokozása érdekében. A legjobb választás általában a természetes alapanyagok irányában található, de kis mértékben a szintetikus anyagok előnyei is mérlegelésre kerülhetnek. (Megjegyzendő, hogy a szintetikusan előállított nylonnak és a polyamidnak sok hátránya is van: környezetszennyező, biológiailag nem bomlik le, izzasztó viselet).

A leggyakrabban a gyapjú, az alpaka és az angóra fonalakra , valamint a merino gyapjú, hernyóselyem, kasmír, mohair és teveszőr fonalakra esik a választás. Ezek általában rugalmasak, jól tartják a formájukat, jó a hőmegtartó képességük, biológiailag lebomlanak, bár kézi mosást igényelnek, de jó szellőzési tulajdonságuk miatt erre viszonylag ritkán kell sort keríteni.

A cellulóz-alapú szálak  közül a pamut a legismertebb, majd ezt követi a len és a kender. Nyáron nagyon ideális viseletnek számítanak, gyerekholmikhoz, lakástextilekhez ajánlottak a könnyű moshatóságuk miatt.

Harmadik választási szempont:Milyen vastag a fonal, hogyan fonták?

Egy fonal gramm / méterben mért vastagsága nagyon fontos fonal-jellemző. A fonalakat ugyanis egy vagy több szálból (ágból) fonják. Miért jobb a több ágú fonal? Mert sokkal  tartósabbak, erősebbek, nem bolyhosodnak olyan könnyen, könnyebb velük dolgozni, vagy a kötést ha kell visszabontani. Ráadásul jobban kiadják a  fonott mintákat is, amivel rusztikusabb hatást tudsz elérni. A fonal vastagságának kiválasztásakor – amelyben nagy segítséget jelenthet a fonal finomsági szám –  ugyanakkor az sem szabad elfelejtened, hogy a kész ruhadarab nem lehet túlságosan súlyos sem, mert nehezebben kezelhető, és könnyen megnyúlik.

A következő részben: Miért jobb a természetes fonál, mint a műszál?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük