Add meg a keresőszót

Egy igazán szuper fonal: a YarnArt JEANS titkai

Egy igazán szuper fonal: a YarnArt JEANS titkai

Egy igazán szuper fonal: a YarnArt JEANS titkai

Az előző blog cikkünkben az amigurumi készítéssel kapcsolatban osztottunk meg néhány tippet és tanácsot, érintőlegesen szólva arról, hogy milyen fonalak alkalmasak a játékfigurák elkészítéséhez. Most ennek mintegy folytatásaként megismerheted az egyik leggyakrabban használt fonal márkának, a YarnArt JEANS-nek a titkait.

YarnArt JEANS

Az amigurumi fonalakról általában

Amikor elkezded az amigurumi figurákat horgolni, kezdőként benned is felmerül a kérdés, hogy milyen fonalat érdemes használni a munkához? Nem vagyunk egyformák, így nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz válik be. Általánosságban azonban elmondható, hogy az amigurumihoz jellemzően természetes pamutfonalat vagy pamut-akril keveréket használnak, mert ezek egy erős, strapabíró, nem bolyhosodó anyagok.

Ez azért is fontos, mert ezek a játékok leginkább a pici gyerekeknek készülnek, akik hajlamosak mindent a szájukba venni. Emiatt gyakran használnak mercerizált pamut fonalat is, ugyanis azok mondhatni “nyálálló” nem szöszölődő anyagok. Belegondolni sem jó, mi történik, ha a leváló bolyhokat-szöszöket a kicsi félrenyeli…

Szintén nagyon fontos figyelembe venni azt, hogy a fonalnak legyen tanúsítványa arról, hogy mérgező festékanyagokat nem használtak hozzá! Ilyen az OEKO-TEX és ettől erősebb a GOTS minősítés.

Amigurumihoz közkedveltek a pamut-akril kevert összetételű fonalak is, amelyekben általában közel fele-fele arányban (50-50, 45-55,40-60%-os) található meg a pamut és az akril.

Jó, ha tudod, hogy a kifejezetten babáknak kifejlesztett fonalak nem mindegyike alkalmas az amigurumi készítéséhez. A bébi fonal elsősorban azt jelenti, hogy a festékanyaga és az összetétele alkalmassá teszi baba felsőruházat készítésére, DE nem alkalmas arra, hogy a baba rágcsálja.

A YarnArt Jeans fonal titkai

A YarnArt Jeans 50 g/ 160 m, 55% pamut – 45% poliakril keveréke. Kifejezetten alkalmas amigurumi játékok készítésére, hiszen összetétele miatt a játék puha lesz, miközben tartja a formáját is. A fonal előnyei:

  • kellemes a tapintása
  • nem bolyhosodik, nem szöszölődik
  • egyszerűen karbantartható
  • nem ereszti a színét, azaz mosás után is ugyanolyan szépek és élénkek maradnak, mint eredetileg voltak
  • ha ruházatot kötsz belőle, akkor kiválóan átengedi a levegőt, miközben a nedvességet is felszívja
  • sokféle színben kapható (fehér, piros, narancs,lila, kék, szürke zöld stb.) és számos színátmenetes változata is van – ezek a Jeans Crazy fonalak.

A YarnArt JEANS nagyon népszerű fonal, amit annak köszönhet, hogy sokféleképpen felhasználható, nagyon könnyű vele dolgozni; alkalmas kötésre és horgolásra egyaránt. Amigurumi készítés mellett felhasználható ruhák, pulóverek, kardigánok, zoknik, fürdőruhák, szoknyák, sapkák, sálak, kesztyűk, táskák, lakás-kiegészítők – szőnyegek, ágyhuzatok tányéralátétek készítésére is. Az ajánlott tűméret a kötéshez: 3,5 mm, a horgoláshoz: 3,5 mm. A szükséges fonalmennyiség: S-es méretű pulóverhez 350 g, M-es méretű pulóverhez 400 g, L-es pulóverhez pedig 450 g.

Az amigurumi készítésének számos típusa létezik: modern, klasszikus, ami mi sem bizonyít jobban, mint az a sokféle minta, ami a világhálón is kering. Leírások és videók tucatja ad eligazítást egészen az alapoktól a mesterművek megalkotásáig. Érdemes minél jobban elmerülni benne, hiszem azontúl, hogy kiváló kreatív időtöltést jelentenek a számodra, még a gyermekeid őszinte öröme is motiváló erőként hat. A saját készítésű játékfigurák egyrészt kiválthatják a méregdrága, műanyag játékokat, másrészt örök darabok, amelyekhez emlékek és érzések társulnak.

Képek: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük