Add meg a keresőszót

Mi az az Amigurumi?

Mi az az Amigurumi?

Mi az az Amigurumi?

Sokan hódolnak az amigurumi készítésének, ami egy japán technikával létrehozott horgolt, illetve kötött játékot jelent. A szó az ami – horgolt, kötött – és a nuigurumi – kitömött játékfigura – szavak összetételéből keletkezett. Népszerűsége a megjelenése (2003) óta töretlen, ami nem csoda, hiszen leginkább aranyos játékállatokat készítenek ezzel a módszerrel, de más bábuk, tárgyak megalkotásához is kedvelt technika. Az eredeti japán figurák jellemzője volt, hogy aránytalanul nagy fejjel és bájos arccal rendelkeztek, de ez ma már nem számít követelménynek.

Amigurumi
Horgolt amigurumi

Főszerepben a mintaleírások

Az amigurumiban a mintaleírások játszák a legfontosabb szerepet – ezekből pontosan kiderül, hogy a kívánt forma eléréséhez mikor milyen öltések szükségesek. Az eredeti japán ábrák mellett természetesen léteznek amerikai, magyar és angol átírások is az egymástól eltérő öltésekre. A figurák fonalból, leginkább horgolással, ritkábban kötéssel készülnek.

A sorok általában spirálos formában követik egymást, de léteznek bábuk, amelyekben lezárásra kerül minden egyes sor. A bonyolultabb figurák több darabban készülnek és a munka végeztével lehet őket összevarrni,, míg az egyszerűbb figurák egyben is elkészíthetőek.

Amigurumi alapöltések és elnevezéseik

 • Hamispálca (hp) – ezt többnyire a nem spirálban készülő figuráknál a sorok lezárásához alkalmazzák
 • Láncszem (lsz) – a nem spirálban készülő figuráknál a sor végének lezárása után ezzel indul az új sor
 • Rövidpálca (rp) – ez a legalapvetőbb öltés
 • Szaporítás – két rövidpálca egy szembe öltését jelenti
 • Fogyasztás –  két rövidpálca egybehorgolását jelenti
 • Félpálca (fp) – nagyobb méretű öltés lesz az eredménye
 • Egyráhajtásos pálca (erp), kétráhajtásos pálca (krp)           : díszesebb és nagyobb öltést adnak
 • Csúszócsomó: olyan öltés, ami a figura alapjának megalkotásához szükséges
 • Mágikus kör: a csúszócsomónál precízebb technika, ami szintén a figura alapjához kell – horgolt állatkák készítésénél szokták alkalmazni.

A legfontosabb eszközök

A pontos és szép munkához számos eszközre lesz szükséged:

 • Fonal: az amigurumihoz sokféle fonal használható – a legkedveltebbek közé tartozik a fésűsgyapjú- és az akril fonal, de nagyon népszerűek a természetes alapanyagúakis, mint amilyen például a gyapjú. A legtöbben az akrilt választják, aminek több oka is van. Egyrészt a többi fonalhoz képest lényegesen olcsóbb, sokféle színben kapható, jó tartást ad a figuráknak, és ami szintén az előnyére szól, hogy mosógépben is mosható.
 • Horgolótű – ennek mérete a fonal vastagságától függ. Kézenfekvő, hogy a vastagabb fonalhoz nagyobb, a vékonyabb fonalhoz kisebb horgolótűt kell használnod. Ha egy számmal kisebb méretű horgolótűt használsz a figura elkészítéséhez, mint amit eredetileg a fonalhoz ajánlottak – akkor a kisebb horgolótű segítségével  szorosabban állnak össze a szemek és biztos, hogy nem lesz látható a figura tömése.
 • Hímzőfonal – az állatfigurák orrának és szájának a kihímzéséhez használják.
 • Biztonsági szemek – egyszerű, rendkívül mutatós, a leírások jelzik, hogy melyik sorba kell behelyezni őket. Helyettük használhatsz gombokat vagy akár gyöngyöket is.
 • Vastagabb tű – a darabok fonallal történő összevarrásához kellenek
 • Filc – a fülek belsejének, a mancs és a talp kiemelésének elkészítéséhez nyújt segítséget
 • Poliészter tömőanyag – a figura kitöméséhez.

Ezeken kívül szükséges minden, amivel a munkádat megkönnyítheted: egy-két valóban éles olló, tűbefűző.

Ha kellően megkedveled ezt a horgolási technikát és lelkesen hódolsz ennek a kreatív szenvedélynek, akár még pénzt is tudsz keresni vele! Hogyan? Olvasd el EZT A CIKKÜNKET IS!


A következő részben: Horgolt használati tárgyak

4 hozzászólás

 1. […] ajándékkal, amit személyreszólóan készítesz el. A kicsiknek egy-egy játékfigura – amigurumi – a nagyobbaknak ceruzatartó, mobiltok, táska igazán emlékezetes […]

 2. […] ajándékkal, amit személyreszólóan készítesz el. A kicsiknek egy-egy játékfigura – amigurumi – a nagyobbaknak ceruzatartó, mobiltok, táska igazán emlékezetes […]

 3. […] év elején írtunk az amigurumi készítéséről egy részletes bejegyzést, amiben sorra vettük a legfontosabb tudnivalókat. Szó esett a […]

 4. […] év elején írtunk az amigurumi készítéséről egy részletes bejegyzést, amiben sorra vettük a legfontosabb tudnivalókat. Szó esett a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük