Add meg a keresőszót

Kesztyű, sapka, sál – védd ki a tél támadásait te is!

Kesztyű, sapka, sál – védd ki a tél támadásait te is!

Kesztyű, sapka, sál – védd ki a tél támadásait te is!

Tetszik vagy sem, de egyre hidegebb van, ami természetes velejárója a hazai télnek. Ha fázékonyabb tipus vagy kész túlélőtúra ez az időszak az életedben, hiszen nincs az a pulóver, nadrág és zokni mennyiség, amit ne tudnál magadra húzni. Jól is teszed, ha rétegesen felöltözöl, mert a hideg negatív hatással van az emberi szervezetre.

A hideg hatásai

  • Az alacsonyabb hőmérséklet gyengíti az immunrendszert, aminek egyenes következménye, hogy gyakrabban kapsz el fertőző légúti betegségeket.
  • A hideg levegő irritálhatja a tüdőt, ami köhögést és/vagy asztmás rohamokat generál. Főként igaz ez akkor, amikor nem az orrodon, hanem a szádon keresztül veszel levegőt (sietsz valahova, sportolsz). Ilyenkor jön jól egy sál, ami a szád elé téve kicsit felmelegíti a levegőt.
  • Gyakrabban jelentkezhet fejfájás. Ennek több oka is van: a légnyomás változástól a fül-, homlok-, és arcüreggyulladásig széles a paletta. Ezért érdemes feltenni a sapkát, vagy legalább egy jó meleg fülvédőt.
  • A hidegnek érösszehúzó hatása van – ezért kezdenek el gyorsan fázni az ujjaid. Az érszűkület következtében az adott terület vér- tápanyag és oxigénellátása csökken. Elő a kesztyűkkel!

Természetesen nem kell megvárni, amig lehűl a szervezeted vagy megfagysz, megfelelő öltözködéssel megvédheted magad a hideg idő támadásától.

Köss, horgolj te is sapkát, sálat és kesztyűt!

kötött sál
kötött sál

Az első lépés mindig az elhatározás: nem a boltban vásárolod meg a kész ruhadarabokat, hanem hódolva a hobbidnak, te magad kötöd meg. Második lépés a család kikérdezése lesz, kinek, milyen igényei vannak sapka-sál terén: szín, méret, forma tekintetében. Innentől már minden megy, mint a karikacsapás (persze csak akkor, ha van már némi tapasztalatod ezena téren). Kiválasztod a mintát és a természetes vagy mesterséges eredetű  fonalat, felírod a szükséges fonalmennyiséget, és kötőtű méretet (ha még nincs), és elindulsz beszerezni. 

Az utad ma már nem feltétlenül igényel “személyes jelenlétet”, megoldhatod “digitálisan” is – azaz egy webáruház kínálatából is megrendelheted. (Például nálunk a Fonaloázis rövidáru webáruházban, ahol prémium minőségű fonalak közül választhatsz).

Milyen fonalat válassz?

A fonalválasztás egyik fő szempontja kinek lesz a sapka (sál, kesztyű). A babáknak, kisgyerekeknek csakis a finom baba fonalak közül válassz alapanyagot, mert ezek rendkívül bőrbarát jellemzőkkel rendelkeznek és nem tartalmaznak vegyi anyagokat. Felnőtteknél csak a fantáziád szab határt a választásnak, hogy a természetes állati eredetű fonalakat , természetes növényi eredetű fonalakat, vagy a mesterséges fonalakat tartod a legmegfelelőbbnek.

Hogy miért jobb a természetes eredetű fonal? Mert rendkívül jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, lélegzik, azaz hagyja elpárologni az izzadságot. Puha, kellemes tapintása és antiallergén tulajdonságai miatt sokak kedvence a merino gyapjú fonal, ami méga legérzékenyebb bőrű vagy ekcémában szenvedőknek is alkalmas sapka készítésére.

Nem hanyagolható el a fonalvastagság ideális megválasztása sem, mert ez határozza meg a tű méretét, ennek a függvénye, hogy milyen finomságú lesz a kötött holmi, miként tudod kialakítani a mintákat. A fonalvastagság meghatározásában egy egységes rendszer fog segíteni, ami a legvékonyabb csipkefonaltól a legvastagabb jumbo vastagságig terjed.

Milyen legyen a forma, milyen legyen a minta?

Ma már nem kell méregdrága magazinokra költeni azért, hogy kiszemelj egy szuper kötésmintát – az online térben a bőség zavara fogad. Számtalan ingyenes forma és minta fellelhető,csak tudj választani közülük!

A következő részben: A színek jelentősége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük